29. avgust 2019.29. avg 2019.
Na četiri lokacije u gradu
OD 1. DO 6. SEPTEMBRA - EVROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE U ŠAPCU

Na četiri lokacije u gradu

U nameri da se jevrejska kultura što više približi publici, biće organizovana predavanja o običajima, religiji i jevrejskom humoru, dva koncerta, radionice za učenike i profesore, kao i druženje uz specijalitete sefardske kuhinje. Drugi segment, onaj koji se tiče sećanja, upotpuniće izložba, premijerno izvođenje predstave Šabačkog pozorišta, kao i predstavljanje prve turističke rute koja će ispričati priče o nekim od istaknutih šabačkih jevrejskih porodica
Manifestacija Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu organizovana je prvi put, od 1. do 6. septembra ove godine, pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Sadržaji manifestacije odvijaće se na četiri lokacije: u Muzeju šabačkih Jevreja, Narodnom muzeju Šabac, Šabačkom pozorištu i Biblioteci šabačkoj.

Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu počinju 1. septembra, čime se ova manifestacija i njeni organizatori pridružuju centralnoj proslavi Evropskih dana jevrejske kulture, koji se već dvadeset godina održavaju u prvoj nedelji septembra. Prošle godine, proslavljeni su u 420 gradova i 28 evropskih zemalja. Na ovaj način, Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu postaju deo znatno šire inicijative za upoznavanje značajne kulture, koja je obeležila ne samo pojedine evropske gradove, nego čitav kontinent.

- Šabac jeste evropski grad i to možemo sa pravom da kažemo, između ostalog, zbog činjenice da smo jedini grad u Srbiji koji učestvuje u manifestaciji Evropski dani jevrejske kulture. To je jedna od najvažnijih manifestacija u Evropi koja se bavi ne samo istorijom i baštinom Jevreja i njihovom kulturom, koja je dobrim delom nestala zbog poznatih činjenica, već i zbog toga što je zasnovana na važnim temama za savremeni svet, kao što su: otvorenost, tolerancija i prihvatanje drugih identiteta, rekao je Igor Marsenić, član Gradskog veća.
O „Srbima Mojsijeve vere“ ovogodišnja manifestacija odabrala je dva tematska okvira - upoznavanje sa jevrejskom kulturom i sećanje na jevrejsku zajednicu Šapca. U nameri da se jevrejska kultura što više približi publici, biće organizovana predavanja o običajima, religiji i jevrejskom humoru, dva koncerta, radionice za učenike i profesore, kao i druženje uz specijalitete sefardske kuhinje. Drugi segment, onaj koji se tiče sećanja, upotpuniće izložba, premijerno izvođenje predstave Šabačkog pozorišta, kao i predstavljanje prve turističke rute koja će ispričati priče o nekim od istaknutih šabačkih jevrejskih porodica.
Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, naglasila je da manifestacija, iako traje šest dana, obuhvata petnaest različitih događaja – od predavanja, naučnih skupova i radionica do izložbi, predstava i koncerata.
- Dakle, ima sve što je potrebno za komunikaciju i lakše upoznavanje sa jednom kulturom. Veoma je važno da naglasimo da su sadržaji otvoreni i besplatni za sve sugrađane, koji žele da saznaju više o zajednici koja je, ne samo bila deo grada, nego je ostala utkana u njega.
Trećeg dana manigestacije, Šabačko pozorište će premijerno izvesti predstavu „Ana Frank: Istorijska antibajka za decu i odrasle“. Reč je o master radu mlade šabačke glumice Vanje Pavlović.
- Priča o Ani Frank jeste neka vrsta antibajke, najvažnije, čini mi se, u našoj civilizaciji zbog svih njenih žanrovskih karakteristika, bajkovite priče u kojoj izostaje srećan kraj. To je bajka u svetu okrenutom naopačke. Ovo će biti predstava koju mogu da gledaju deca starija od deset godina zajedno sa odraslima i nadamo se da će je prepoznati profesori književnosti koji dovode decu u porzorište. Osim interesantne dramatizacije, omogućen je dijalog sa decom u uzrastu kada se Ana Frank čita u obaveznoj lektiri, istakla je Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta.
Šabac je deo mreže od 200 gradova širom Evope koji učestvuje u izuzetnom događaju posvećenom jevrejskoj kulturi. Marsenić je pozvao građane da učestvuju u manifestaciji i čuju o zajednici koja nije više među nama, između ostalog, reči rabina Isaka Asiela koji će se prve večeri manifestacije obratiti u Muzeju šabačkih Jevreja.
- Ponosan sam što je u Šapcu moguće organizovati ovakvu manifestaciju, što postoje ljudi, volja i prostor za nju i smatram da su Evropski dani jevrejske kulture na ponos čitavom gradu, rekao je Marsenić i najavio da će 3. septembra ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam otvoriti izložbu „Pisma Hilde Dajč” u Narodnom muzeju u Šapcu.

ŽIVO SEĆANjE
Šabac je grad u kojem živa jevrejska zajednica više ne postoji. Ona je izbrisana u toku Drugog svetskog rata, a onda je tiho nestajala u decenijama koje su usledile. Zbog toga je motiv za pokretanje ne samo Evropskih dana jevrejske kulture u Šapcu, već i uspostavljanja Muzeja šabačkih Jevreja, pre svega sprečavanje zaborava i vraćanje sećanja na zajednicu koja je bila utkana u samo tkivo grada i koja je, do pre samo pola veka, bila neodvojivi deo njegove kulture. Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu predstavljaju model aktivnog sećanja, jer prošlost može da bude snaga koja aktivira život i čini ga boljim danas.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa