29. avgust 2019.29. avg 2019.
UTICAJ MAŠINA I UREĐAJA NA KVALITET SVEŽE I SILIRANE MASE
REČ STRUČNjAKA

UTICAJ MAŠINA I UREĐAJA NA KVALITET SVEŽE I SILIRANE MASE

Siliranje predstavlja postupak pripremanja zelene mase za ishranu domaćih životinja koja treba da obezbedi visok kvalitet stočne hrane uz male gubitke suve materije i hranljivih materija ( ugljenih hidrata, proteina, mineralnih materija, vitamina idr.).Kako je intenzivna stočarska proizvodnja osnovni cilj za postizanje većeg profita po jedinici proizvoda, samim tim, pored formiranja kvalitetnog stada dobrog porekla, treba obezbediti dovoljnu količinu stočne hrane. Pripremljena stočna hrana prolazi kroz hemijske procese koji se odigravaju u ovakvom načinu pripremanja, odnosno konzerviranja stočne hrane, tj. pretvaranju, transformaciji šećera iz silo mase prvenstveno u mlečnu kiselinu, pri čemu se obezbeđuje pH koja treba da je oko 4, kada je masa najbolje konzervirana i može se uspešno čuvati duže vreme. Ovakav način pripremanja zelene biljne mase zahteva uštedu skladišnog prostora, što je od velike ekonomske važnosti.
U procesu pripreme zelene mase za silažu svi procesi mogu biti mehanizovani, počev od kosidbe, seckanja, utovara, transporta, istovara i pripreme. Sve nabrojane radne operacije zahtevaju korišćenje određenih mašina koje doprinose uspehu pripremanja silaže, od čega zavisi njen kvalitet i upotrebna vrednost.
Na prvom mestu je uređaj za seckanje. Ako se zelena masa koristi u dnevnoj ishrani, dužina seckanih delova biljke može biti duža jer je biološki pogodnija i bolje se koristi u organizmu životinja, ali ukoliko je masa zrelija, seče se na sitnije komade, kako bi se lakše i bolje sabijala.
Mašine za košenje, utovar i transport zelene mase za ishranu stoke – Za svakodnevnu ishranu pojedinih kategorija stoke u savremenim uslovima na velikim farmama, ako se koristi seckana zelena hrana, nemoguće je pripremanje bez primene silo kombajna. Ove mašine osim velikog učinka u kosidbi, vrše i seckanje pokošene mase i utovar u transportna sredstva, što je moguće da opsluži jedno lice. Transport silaže se obavalja specijalnim prikolicama sa visokim rešetkastim stranicama, a zatim se kiper prikolicama istovaruje u jame bočno, čime je opet mehanizovana ishrana stoke, koja može biti rešena na način da se sa pokretnom trakom vrši istovar u jasle.
Pripremom mašina i uređaja, kao i objekata za siliranje, moguće je dobiti stočnu hranu, koja u potpunosti može zameniti svežu zelenu travu tokom cele godine.
Silo kombajni – koriste se za košenje, usitnjavanje i utovar biljne mase, za spremanje silaže i za ishranu u svežem stanju.
Prema načinu prikopčavanja za pogonsku mašinu, silo kombajni mogu biti različito specijalizovani; jednoredni i višeredni, za ubiranje silažnog kukuruza, niskih i gustih silažnih biljaka, s hederom na kome se nalazi pik-ap uređaj za podizanje pokošene i provenute mase za siliranje, sa uređajem za ubiranje celog klipa kukuruza koji se silira, sa rotacionim uređajem.
Kombajni za siliranje spremljeni za usitnjavanje biljne mase, moraju biti veoma pogodni i prilagođeni načinu ubiranja i vrsti biljne mase, tako da se izbegnu što manji gubici, a da se masa dopremi u silo rovove gde se vrši sabijanje biljne mase i što bolje pripremanje stočne hrane. O ovom segmentu kvaliteta, biće reči nešto kasnije na šta treba obratiti veliku pažnju.
Silo prese za spremanje silaže – Primenom silo presa, spremanje se može obavljati u vidu roto bala. Spremanje silaže u balama je noviji način dobijanja kvalitetne stočne hrane sa malim gubicima. Pokošene biljke se neko vreme ostavljaju da provenu, a zatim se baliraju presama u vidu valjkastih ili četvrtastih bala. Od kvaliteta provenute biljne mase ( koja ne sme biti presušena zbog velikih gubitaka osipanja lisne mase), kao i od kvaliteta prese, zavisi kvalitet bala, odnosno pripremljene stočne hrane.
Traktori za gaženje silaže – Sabijanje mase u silo rovovima se obavlja traktorima i to boljim, jer traktori točkaši imaju veći pritisak po jedinici površine od guseničara. Sabijanje mase za siliranje treba da se obavi što bolje i to da se počne od prvih slojeva pa sve do završetka punjenja, a nakon toga još neko vreme, najviše dva časa da se još nastavi gaženje. Ćoškove silosa koji se ne mogu sabiti traktorom, treba sabijati gaženjem. Posebno treba voditi računa da traktor ne ispušta ulje, gorivo ili izduvne gasove ispod traktora, zato što i najmanje količine mogu zagaditi velike količine silaže koju stoka u takvom stanju neće da konzumira.
Dipl. Ing. GORDANA REHAK

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa