29. avgust 2019.29. avg 2019.
U čast Konja i Ljubičeva
POČINjU LjUBIČEVSKE KONjIČKE IGRE

U čast Konja i Ljubičeva

Tradicionalna turističko-kulturna manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“, počeće sutra, u Požarevcu. Na prekretnici leta i jeseni Požarevac, sa svojom okolinom postaje centar konjičkog sporta i njegovih veština, a u gradu vlada karnevalsko raspoloženje. Sastaju se vitezovi modernog doba i ljudi od sedla i dizgina. U sedlu svojih lepotana pravac na Hipodrom, da podele megdan.
Mesto i status koje Ljubičevske igre imaju među manifestacijama Srbije, zazlužuje sigurno uvek zapažena poseta, kako pratećim događanjima tako i sigurno poseta finalnim borbama na travi Hipodroma u tom gradu. Uz uzbudljiva nadmetanja preponaša, kasača i galopera svaki put posebnu pažnju izaziva konjički višeboj.
To po svemu specifično konjičko nadmetanje biće održano po 56. put. Po šest titula osvojili su Rade Milovanović i Siniša Stokić. Inače tri puta - za redom, tu prestižnu nagradu osvojio je Marko Milenković, u sedlu grla Neval, a ove godine pokušaće da odbrane titulu, a taj dvojac, drži rekord u jednoj od najzahtevnijih disciplina kurirskom jahanju, 22 sekunde što je veoma teško dostižno.
-Moji drugovi i ja pripremamo se za Igre već tri meseca. Održane si i kvalifikacije, a došlo se i do polufinala. Dalje ćemo odlučivati u subotu i nedelju. Sa mojim grlom, poslednjih mesec dana sam svakodnevno i vežbamo i najsitnije detalje analizirajući sve ono što može da se desi na zaletištu. Sve smo to dobro postavili. Zbliženost sa Nevalom je na visokom nivou, kao i razumevanje. Očekivanja su da možemo do četvrte uzastopne pobede. Inače, u predvečerije finalnog nadmetanja neko vreme provedem u parku gde je spomenik Milošu Orenoviću, i dugo gledam natpis odnosno poruku, koju je Miloš, uputio turskom vojskovođi: „Delibaša, carski delijo, ti imaš kuda i na drugu stranu,a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život il’ smrt“. To me inspiriše i dodaje još više motiva i koncentracije da u sedlu Nevala, koji je ljubičavski odgoj, postignem rekord i odbranim titulu naglašava za naš list Marko Milenković.
Na tom prestižnom višednevnom takmičenju, tradicionalno učestvovaće i veliki broj sportskih grla iz Šapca i Mačve, koja su nosioci galopskih nadmetanja, ali i osvajači najprestižnijih nagrada u gradu poznatom po klinastoj ravnici, najstarijoj ergeli u Srbiji, Galeriji “Barili”, po tome što je tu 1718. potpisano primirije između Turske i Austrije, porodici Filipović, koja odgaje retke crne Lipicance, Tini, Milivoju Živanoviću, Žanki Stokić... Treba istaći da su Požarevac, i LjKI, odlikovani sa najvišim priznanjem u turizmu Srbije, „Turističkim cvetom“, a Pošta Srbije, izdala je početkom avgusta, za tu priliku novu poštansku markicu, sa detaljima konjičkog nadmetanja.
U nedelju, dok Morava, bude tiho tekla i dok suton, lagano bude skidao Suncu boju, mlada devojačka ruka u narodnoj nošnji Stiga, po tradiciji uručiće najuspešnijem grlima i takmičarima u više disciplina priznanja, a neka će sigurno ući u anale konjarstva Srbije.

B.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa