5. septembar 2019.5. sep 2019.
O “Toplani” i kadrovskim rešenjima
ODRŽANA 34. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

O “Toplani” i kadrovskim rešenjima

Odbornici, većinom glasova, kao prvu tačku usvojili predlog rebalanska programa poslovanja JKP “Toplana Šabac” za 2019. godinu. Kao važna tačka dnevnog reda bila i promena na čelu JKP “Stari grad”. Opozicioni odbornici kao i do sada kritikovali predložene odluke. Gradonačelnik Zelenović smatra da je skupštinska rasprava tekla u dobrom smeru i da je važno da svi odbornici dobiju odgovore
Redovna, 34. sednica Skupštine grada Šapca održana je juče. Na dnevnom redu je bilo 14 tačaka. Rasprava odbornika i ovog puta išla je u više smerova pa se sa govornice moglo čuti još mnogo toga što nije imalo veze sa tačkama o kojima se odlučivalo.
Odbornici su, većinom glasova, kao prvu tačku usvojili predlog rebalanska programa poslovanja JKP “Toplana Šabac” za 2019. godinu. Nakon toga, na redu je bila i jedna od tačaka koje su na dnevni red došle kao dopuna – razmatranje i usvajanje predloga odluke o prihvatanju teksta pisma podrške kojim Grad Šabac daje podršku projektu unapređenja energetske efikasnosti zgrada u Šapcu. Pismo je deo obavezujuće procedure koje je dostavila Banka za obnovu i razvoj.
-Ovaj projekat koji se razvija zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj primer je projekta koji može da se desi bilo gde u Srbiji. Do sada je postojalo veliko nepoverenje građana kada treba da uđu u ovakve projekte, jer nije postojalo nikakvo javno telo koje je garant projekta. Prvi put se jedno javno telo, a to je “Toplana Šabac” pojavljuje kao esko kompanija. Do sada su to bile privatne kompanije bez ikakve odgovornosti. Smatramo da gradska “Toplana” ovim čini uslugu svim svojim korisnicima, da im pomaže da dođu do kvalitetnije nekretnine, da imaju bolje uslove za život i manje troškove. Insinuacije da se pare neće potrošiti, da će propasti i “Toplana” i grad zbog toga, nisu tačne. Grad nije garant ovog kredita, niti to može da bude po Zakonu, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Kao važna tačka dnevnog reda bila je i promena na čelu JKP “Stari grad”. Dosadašnja direktorka Snežana Đokić podnela je ostavku iz, kako je u obrazloženju navedeno zbog porodičnih obaveza. Za vršioca dužnosti ove funkcije imenovan je Miroslav Premović, magistar hemije iz Niša.
Takođe, v.d. direktorki JP “Infrastruktura” Violeti Šestić ističe mandat krajem ovoga meseca. Do izbora direktora na javnom konkursu ovu funkciju će vršiti Vladimir Radosavljević, diplomirani građevinski inženjer koji je u ovom preduzeću radio prethodne četiri godine kao rukovodilac službe za uređenje grada. Doneta je i odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora ovog javnog preduzeća i tekst oglasa o javnom konkursu.
Na ovoj sednici dužnosti je razrešena i Katarina Dubljanin, glavni gradski urbanista, koja je podnela ostavku na funkciju.
Opozicioni odbornici su kao i do sada kritikovali predložene odluke. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić izjavio je da je ova sednica “vrh katastrofalne vlasti ove skupštinske većine” i zatražio je da gradonačelnik podnese ostavku.
-Ovu sednicu odlikuju katastrofalne odluke skupštinske većine. Imamo zaduženje “Toplane” od 300 miliona dinara koje će služiti za lepljenje stiropora na zgrade. Na ovoj sednici smo imali i “bežaniju” direktora i rukovodilaca sa ozbiljnih funkcija na kojima su bili. Pre svega tu mislim na Snežanu Đokić koja je iz neobjašnjivih razloga podnela ostavku na mesto direktora JKP “Stari grad”. Na njeno mesto dovode stručnjaka iz Niša. Imali smo Suboticu, Beograd, Sremsku Mitrovicu, još nam je Nišlija falio. Imamo “bežaniju” Katarine Dubljanin koja je bila glavni gradski urbanista i koja naprasno podnosi ostavku. Zatim, tu je promena direktora JP “Infrastruktura” gde stavljamo trećerazrednog rukovodioca na mesto direktora da premostimo period dok Violeta Šestić neće moći da obavlja tu funkciju. To je najveće javno preduzeće koje troši najviše sredstava iz budžeta grada. Izglasali smo i Upravni odbor Apotekarske ustanove koja ne postoji, naveo je Pajić.
Gradonačelnik Zelenović smatra da je skupštinska rasprava tekla u dobrom smeru i da je važno da svi odbornici koji imaju pitanja, kritike ili neke nedoumice, dobiju odgovore.
Usvojene je predlog odluke o promeni osnivača društva “Zorka – standard” DOO Šabac i usklađivanje osnivačkog akta sa Zakonom o privrednim društvima.
Većinom glasova odbornici su podržali i nekoliko urbanističkih odluka.

Podrška energetskoj efikasnosti
Sredinom jula održana je hitna sednica Skupštine grada na kojoj je usvojena odluka o zaduženju Javnog komunalnog preduzeća „Toplana Šabac“ u iznosu od 2,5 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Planirano je da se sredstva utroše za izgradnju termoizolacionih fasada na još 40-ak stambenih zgrada. Rok otplate kredita je 12 godina, uz kamatnu stopu od 2,5 odsto na godišnjem nivou.
Jučerašnje odluke bile su vezane za ovu. Navedeno je da je već sklopljeno 10 ugovora sa stambenim zgradama gde će se projekat sprovoditi.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa