23. jun 2011.23. jun 2011.
KOCELjEVA

BANANE USPEVAJU I KRAJ TAMNAVE

Pre sedam godina Slobodan Gajić iz Koceljeve zasadio je u dvorištu svoje porodične kuće sadnicu banane koju je dobio iz Tulara. Drvo ove tropske biljke predstavljalo je neobičan ukras nekoliko godina da bi ove postalo prava atrakcija.
- Ove godine je prvi put rodila. Banana je neobično lepa biljka koju sam gajio, obožavao sam da svako jutro popijem kafu ispod njenih listova- priča Slobodan vidno fasciniran ovom, kako je zovu, biljkom za nestrpljive. Za samo nedelju dana na njenom stablu može da izraste liska duga dva metra. U tropskim uslovima drvo banane dobije plodove za 15 meseci, dok je kod nas, zbog klimatskih uslova, potrebno nekoliko godina.
- To je izuzetno medonosna biljka sa dosta nektara. Stablo u tropskim uslovima može da da i do 30 kilograma roda. Do sada smo sigurno razmnožili oko 200 sadnica, dajući ih prijateljima - kaže Slobodan, tvrdeći da bi banana i u našim uslovima mogla da se komercijalno uzgaja i kroz smeh otkriva da je pronašao patent.
Ovaj zaljubljenik u prirodu i pobornik iskonskog načina života ima pregršt hobija. Kako kaže, u životu je svašta radio, ali je konačno spojio profesiju i ljubav prema poslu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa