5. septembar 2019.5. sep 2019.
Srećan početak, đaci prvaci
NOVA ŠKOLSKA GODINA U KOCELjEVAČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Srećan početak, đaci prvaci

U ponedeljak je školsko zvono označilo kraj raspusta i početak nove školske godine i u OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi. U školske klupe prvi put je selo 93-oje đaka.

Prema rečima direktorke Sonje Popović broj učenika prvog razreda je na nivou prošlogodišnjeg.
–Učenici prvog razreda raspoređeni su u 14 odeljenja. Prvaka neće biti jedino u Družetiću- rekla je Popović.

U samoj Koceljevi osnovno obrazovanje započelo je 46 mališana, polovina od ukupnog broja. Školsko zvono je prvi put u učionicu pozvalo i Kristijana Ljepovića koji je poručio da mu se škola dopada kao i učitelj, te da više od slova voli brojeve.

Uzbuđenje i ponos jasno su se videli i na licu njegove majke Ane.
–Nije prvi put da imam prvaka. Već smo ovo prošli dva puta ali osećaj je uvek jedinstven. Pomešana osećanja sreće i tuge. Radosni smo što gledamo svoje dete kako raste, razvija se i ide svojim putem. Sa druge strane ranac koji je danas poneo na leđima je prvi teret u životu i označava kraj jednog potpuno bezbrižnog života, bez obaveza- kaže Kristijanova mama.

DVA ODELjENjA MANjE
Koceljevačka osnovna škola u novoj školskoj godini ima oko 850 đaka u 60 odeljenja, što je dva manje u odnosu na prethodnu. Od tog broja 14 je kombinovanih, od kojih je jedno od četiri, dva od tri i 11 odeljenja od dva razreda. Osim toga, formirane su i dve grupe produženog boravka. Pad broja učenika evidentan je iz godine u godinu. Sa ovim problemom suočavaju se sve škole u manjim sredinama. Direktorka OŠ “Mića Stanojlović” podseća da je elaborat o mreži škola usvojen.
–Prihvaćena je mreža škola koja je rađena u prethodnoj školskoj godini sa ovim brojem odeljenja i nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da održimo taj broj. U toku prošle godine vredno je radio tim za sprečavanje osipanja broja dece. Stručni saradnici su išli na obuku i primenjivana su znanja sa obuke, tako da smo u područnim školama organizovali roditeljske sastanke, razgovarali, predočili im dobre strane u oblasti obrazovanja, o digitalnim sredstvima koje će imati sve male škole, u kojima će đaci moći na moderan, savremen način da stiču znanja, kao i njihovi vršnjaci u urbanijim sredinama- kaže Sonja Popović i dodaje da su materijalno-tehnički uslovi znatno poboljšani u mnogim školama.
–U Koceljevi i Draginju postavljen je video-nadzor a na tome će se raditi i u drugim objektima. Rekonstruisane su mnoge škole u proteklom periodu tako da je daleko bolja situacija u svim školskim objektima. Ovu godinu čekamo mnogo spremniji. Gde god je bilo potrebno rađene su popravke nameštaja, unutrašnje stolarije, školskog inventara, okrečene su velike površine zidova, kupljen je određeni broj stolica i klupa. Tokom prethodne školske godine smo dosta poboljšali internet vezu, pa će od ove školske godine i sve male škole imati mogućnost korišćenja interneta što će omogućiti savremenu nastavu i u svakom četvororazrednom odeljenju, u svakom selu. Svako odeljenje će imati i digitalnu opremu. I manje sredine dobijaju mogućnost da idu u korak sa vremenom, da se nastava osavremeni, da se izađe iz standardnih okvira, da se deci gradivo servira na, za njih u današnje vreme, prihvatljiviji i interesantniji način. To će svakako biti veoma značajno i za vođenje elektronskog dnevnika, koji smo uveli prošle godine- ističe direktorka koceljevačke osnovne škole.
Napominje da je na početku bilo određenih poteškoća ali da je, kako je prolazilo vreme, sve postajalo znatno lakše. Ovaj sistem vođenja dnevnika je unapređen u odnosu na protekli period, stalo se dorađuje i iskustva onih koji ga koriste su, kaže, pozitivna.
Uprkos svim blagodetima koje pruža E-dnevnik neposredan kontakt roditelja i prosvetnih radnika je nezamenljiv i ne bi smeo da bude zapostavljen.
–Nikako neće ni biti, jer roditeljski sastanci su deo godišnjeg plana škole, deo školskog programa. Ta saradnja sa roditeljima je obavezan deo našeg rada i mi nismo primetili da je elektronski dnevnik negativno uticao u tom smislu. E-dnevnik je samo omogućio roditeljima bolji uvid u ono što se dešava sa njihovim detetom i što se tiče prisustva, ocena, vladanja i svega toga što mogu svakodneno u njemu da vide. A vrata škole su uvek otvorena. Uvek smo tu za roditelje i moram da istaknem da smo izuzetno dobru saradnju imali sa Savetom roditelja u prethodnoj školskoj godini. Odlično je funkcionisao i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu- poručila je Popović.

RADOVI IZMESTILI
NASTAVU
Na području koceljevačke opštine nastavljena je sanacija i rekonstrukcija školskih objekata. Ove godine radovi su započeti u Kamenici i Ljuticama a reč je o projektu koji će u potpunosti preurediti ova školska zdanja.
Do tada će đaci iz ova dva sela nastavu pohađati u školi u Donjem Crniljevu.
–Kada su u pitanju materijalno-tehnički uslovi, najveći pomak će biti upravo napravljenu izdvojenom osmorazrednom odeljenju u Kamenici, gde je u toku kompletna rekonstrukcija sva tri objekta, u školskom dvorištu i izgradnja fiskulturne sale, što znači da ćemo imati jednu potpuno novu školu sa dodatnim sadržajem. U Ljuticama je u toku rekonstrukcija školskog objekta ali očekujemo i početak radova u Donjem Crniljevu na izgradnji fiskulturne sale, zahvaljujući opštini Koceljeva koja nam je obezbedila sredstva za modernizaciju i izgradnju svih ovih objekata. Imaćemo potpuno nove objekte, savremeno urađene. Radi se sve, od poda do krova- izjavila je direktorka OŠ “Mića Stanojlović”.
Upravo zbog ovih radova nastava će biti drugačije organizovana, a saglasnost za to dali su i roditelji učenika.
–Imali smo roditeljski sastanak gde smo ih upoznali sa detaljima o rekonstrukciji škole i načinu održavanja nastave. I tu želim da istaknem da su roditelji dali svoj doprinos i izrazili razumevanje. Nastava će biti organizovana tako što ćemo obezbediti prevoz. Naime, autobus će đake iz Ljutica i Kamenice prevoziti do škole u Donjem Crniljevu u kojoj ima dovoljno mesta, dovoljno prostora za nesmetano odvijanje nastave u prvoj smeni. Ovo je odlično i za druženje naših učenika. Međusobno upoznavanje, izlazak iz ustaljenih okvira i boravak u novoj sredini, među vršnjacima iz drugih mesta imaće, verujem, samo pozitivne efekte na njih. Takva organizacija će trajati dok se ne steknu uslovi da se vratimo u školske objekte u Kamenici i Ljuticama. Očekuje se da tokom septembra meseca deo objekata bude stavljen u funkciju, da se deo prostora prilagodi za normalno funkcionisanje nastave-

ŠKOLSKA GODINA U ZNAKU JUBILEJA
Ove godine opština Koceljeva slavi veliki jubilej, 180 godina postojanja. Prema najavama rukovodstva tokom cele školske godine, kroz različite aktivnosti, škola će posvetiti pažnju tome i obeležavati ovaj jubilej.
Već prvog dana učenici su imali priliku da prisustvuju javnom času na kojem su mogli da čuju više detalja o istoriji ove lokalne samouprave.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa