12. septembar 2019.12. sep 2019.
Orden kralja Milutina
ZA KTITORE HRAMA NA SOKO-GRADU

Orden kralja Milutina

Orden je obaveza da nastavimo sa ovakvim delima u budućnosti, rekao je Radoslav Veselinović jedan od ktitora
U manastirskom kompleksu na Soko-gradu 13. maja 2013. godine počela je gradnja hrama Sabora srpskih svetitelja posvećenog Svetom vladici Nikolaju. Temelje je tada osveštao patrijarh srpski g. Irinej. Sagrađen je trudom ktitora i velikih humanista, privrednika Radoslava Veselinovića i dr Miloša Rankovića i osveštan prošle nedelje. Hram je rađen po uzoru na Ohridsku crkvu Svetog Jovana Bogoslova.
-Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili ovde da zajedno proslavimo ovaj značajan trenutak. Orden kralja Milutina koji nam dodeljujete je obaveza da nastavimo sa ovakvim delima u budućnosti. Zahvaljujući druženju sa prosvećenim vladikom Lavrentijem mnogo toga me ohrabrilo i kao čoveka duhovno obogatilo, kaže Veselinović jedan od ktitora i ističe da su se trudili da oplemene ne samo unutrašnjost, već i okolinu hrama. Kako bi sačuvali srpsku tradiciju i želju da hram bude novi dragulj srpskog roda.
Sreću nije skrivao ni njegov kolega dr Miloš Ranković iz Šapca koji kaže da se na ovakav način ostvario njegov i san njegove porodice o ktitorstvu na ovoj „svetoj planini“.
-Nadam se da ćemo nastaviti sa gradnjom pravoslavlja i podizanja nivoa duhovnosti, dodao je Ranković.
Gest ktitora Radoslava Veselinovića i dr Miloša Rankovića pohvalio je prosvećeni vladika Lavrentije naglašavajući da su ga Radoslav i Miloš oduvek oduševljavali svojim idejama. Ovom prilikom istakao je njihov primer, kakav bi trebao da bude svaki Srbin u očima svoje crkve.
Ovom svečanom činu prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, kao i veliki broj privrednika.
Među nagrađenima, za izgradnju hrama gramate i priznanja dodeljene su: Milivoju Lazareviću iz Šapca, Dragoljubu Milutinoviću iz Varne, Vladimiru Spasojeviću iz Cerovca i Milanu Đukiću iz Štitara.
Zahvalnost Episkopa šabačkog Lavrentija nije izostala ni domaćinima kao i svim vernicima koji su prisustvovali ovom svečanom činu.
M. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa