12. septembar 2019.12. sep 2019.
Srbija u v.d. statusu
VELIKI BROJ DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I DALjE BEZ REGULISANOG ANGAŽMANA

Srbija u v.d. statusu

Prošlo je više od dve godine od kada je Ana Brnabić nasledila mesto premijera Srbije. Bez obzira na tu činjenicu, dobar deo državne uprave je i dalje u v.d. statusu.
Prema podacima na veb stranicama ministarstava Vlade Srbije, rekorder po broju v.d. statusa je svakako Ministarstvo finansija. Svih 13 pomoćnika ministra je u statusu vršioca dužnosti. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima svih sedam pomoćnika ministra u v. d. statusu. Ministarstvo odbrane ima dva i Ministarstvo pravde ima jednog v.d. pomoćnika ministra. Kada je reč o Ministarstvu inostranih poslova, od pet planiranih ima tri pomoćnika. Ostala ministarstva, ili imaju regularne pomoćnike, ili nemaju informacije o tome na svojim internet stranicama.
U Srbiji je poslednjih godina v. d. status više nego zanimljiva kategorija. Radi se o o situacijama kada zbog brzine delovanja ili zakonskih ograničenja, ne postoje konkursi po kojima se biraju određene funkcije u društvu. v. d. status može maksimalno da traje dva puta po šest meseci, ali se to u praksi često ne poštuje, pa imamo situacije da je neko u tom statusu i duže nego što je Zakonom predviđeno.
Kada je reč o pomoćnicima ministara, oni se biraju na internim konkursima, i uglavnom se radi o ljudima koji su već radno angažovani u tim ministarstvima. Status vršioca dužnosti u Srbiji je krajem prošle godine imalo 215 službenika, a postupci za popunjavanje tih položaja u organima državne uprave i službama Vlade putem internog, odnosno javnog konkursa, nisu pokrenuti za sve pozicije.
Jedan od drastičnih primera v.d. statusa je Marko Đurić koji se u ovoj situaciji nalazi već petu godinu. Vlada Srbije je poslednje produženje v. d. statusu Đuriću odobrila 6. jula. On kao direktor ima pomoćnike, njih četvoricu koji se, takođe, nalaze u v.d. statusu. Kada je reč o Kosovu, Vlada Srbije i funkciji direktora kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom dodelila v. d. status koji ima i jednom v.d. pomoćnika direktora.
Iz Centra za evropske politike kažu da je pridržavanje zakona ključno za izvođenje države iz, kako oni navode, „v.d. stanja“.
- Predložene izmene i dopune Zakona o državnim službenicima koje su usvojene u Skupštini ulivaju nam nadu da će Vlada možda krenuti da rešava jedan od najvećih problema državne uprave - visok stepen politizacije. Trenutno stanje u kom je dve trećine državnih službenika na položaju u v.d. stanju je postalo neodrživo. Umesto stručnjaka koji bi trebalo da budu motori pokretači državne uprave, u praksi imamo taoce sistema koji na svaka tri meseca strepe da li će biti žrtvovani zarad nekih političkih dogovora ili će dobiti produženje ugovora na još tri meseca - ističe istraživač u CEP-u i stručnjak za reformu javne uprave Vladimir Mihajlović.

Najgori u regionu
A da je trenutno stanje u državnim službama loše svedoče i rezultati istraživanja sa VeBER projekta, koji CEP sprovodi u saradnji sa partnerima iz regiona Zapadnog Balkana, prema kojima je Srbija na najgoroj poziciji u regionu kada je u pitanju pokazatelj „efektivne zaštite pozicije visokog državnog službenika od neželjenog političkog uticaja“, odnosno na skali od nula do pet Srbija je ocenjena najnižom ocenom - nulom. Kako je naveo CEP, tim praćenjem reforme javne uprave ustanovljeno je da je 94 odsto postavljenja na najviša radna mesta u državnoj upravi od polovine 2017. do polovine 2018. zapravo bilo postavljanje vršilaca dužnosti.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa