12. septembar 2019.12. sep 2019.
KRIVINA U OGLEDALU

Košarka

Desilo se nešto o čemu niko nije ni pomislio kao moguću varijantu - Srbija je u četvrtfinalu eliminisana sa Svetskog prvenstva u Kini.
I nismo jedini na svetu koji su se, u duhu one čuvene rečenice legende jugoslovenskog sportskog novinarstva Mladena Delića - Ljudi moji, da li je ovo moguće, zapitali nad tom sudbinom. Čak je i na grafici Radio-televizije Srbije pisalo Srbija - Argentina 97:87, iako je rezultat bio obrnut.
Dovoljno je samo pogledati ekipu koju smo poveli u Kinu. Samo tri imena su nedostajala timu Srbije - Miloš Teodosić, Dragan Milosavljević i Nikola Kalinić. Prvu dvojicu je povreda sprečila, a za trećeg ni danas ne znamo šta je razlog. Najčešće se spekulisalo da je Kalinića iz ekipe „izbrisao“ njegov stav o Kosovu. Čak je i Prvorođeni rekao da bi pozvao Kalinića u reprezentaciju. Imamo, eto, i selektora koji je autoritet i na parketu i van njega, i dobili smo neuspeh.
Moram da priznam da mi baš i nije uvek jasna ideja trenera, ali nisam ja neko ko uopšte ima pravo da tako nešto komentariše. Američki novinar Harison Vind, međutim, mnogo zna o košarci. On prati Jokićev Denver tokom cele sezone. Pratio je Jokića i tokom priprema i tokom utakmica u Kini. Njemu nije bilo jasno kako to da Jokić nije u prvoj petorci, kako ne igra više, zašto igra na poziciji krilnog centra kada je on najbolji centra na svetu - zvanično.
Nešto nije štimalo, nešto je falilo. Ima ko o tome da vodi računa, da analizira, da preuzme potrebne korake. Možda je ovo kraj jedne trenerske ere. Što da ne, i o tome treba razmisliti. Trener je, u ovom slučaju Aleksandar Đorđević, najodgovorniji za ovaj i ovakav debakl reprezentacije. Pitanje je ko da dođe umesto njega. Željko Obradović neće više da se bavi reprezentativnom košarkom, Svetislav Kari Pešić, takođe. Duda Ivković je već dva puta podizao srpsku košarku iz pepela i u godinama je kada uživa ne baveći se košarkom. Lično, nemam ništa protiv da Đorđević ostane. Uradio je taj čovek za srpsku košarku i za Srbiju gotovo sve što je mogao. Voleo bih da nam objasni izostanak Kalinića.
Kapiten Srbije Miroslav Raduljica je rekao da ovo nije tragedija. Boga mi, jeste i to velika. Možda njemu nije, možda je za njega košarka samo igra od koje se dobro živi i pošteno radi. Ali za Srbiju je košarka nešto specijalno, posebno. Nije bio pravi kapiten ovoj reprezentaciji. Taj fazon da najiskusniji frajer u reprezentaciji, ili najstariji, bude i kapiten je potpuna budalaština. Ko je vođa ekipe, generacije na terenu, autoritet u svlačionici, taj treba da bude kapiten.
I mi smo, svi zajedno, pumpali taj balon. Sami smo sebe videli na krovu sveta. Videli su nas i mnogi drugi, najviše kladionice. Čim te kladionica tako digne, odmah je sumnjivo., Treba i oni nešto da zarade, zar ne. Bio je to, svakako, dodatni pritisak na naš tim i igrače. Možda se to najviše videlo kod Bjelice. To je prosto nemoguće koliko njega nije išlo poslednje dve utakmice.
Srbija nije bila, iskreno govoreći, blizu zlata u Kini. Čak da smo pobedili Španiju i otišli na neugodne Poljake, a onda bi došli još zeznutiji Australijanci i na kraju Ameri. Nikome neće biti lako da dođe do zlata, ali ako to pođe za rukom trećepozivcima iz Amerike, onda svi zajedno treba da se zapitamo gde smo. Plašim se da je daleko dan kada će Srbija sa nekog velikog takmičenja da se vrati sa zlatnom medaljom. Prvo veliko takmičenje koje je pred nama su Olimpijske igre sledeće godine. Veliko je pitanje, međutim, da li će nas biti u Tokiju 2020.
Koliko sam pratio sportska dešavanja ovog leta, ni mlađe selekcije u košarci nisu ostavile trag na međunarodnom nivou. Sem pojedinačnih dostignuća, timski rezultati su definitivno, izostali. Verujem da su se sve lampice koje su mogle - upalile. Valja ozbiljno misliti o budućnosti srpske košarke. Košarka je to, nije fudbal.

Nešto nije štimalo, nešto je falilo. Ima ko o tome da vodi računa, da analizira, da preuzme potrebne korake
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa