12. septembar 2019.12. sep 2019.
Tri dana ozbiljnog smeha
POČELA JE ČIVIJADA

Tri dana ozbiljnog smeha

Ova manifestacija pokazuje koliko se poslednju 51 godinu često smejemo istim stvarima i koliko to ne prija nekim sličnim ljudima, rekao je Božidar Katić predsednik Organizacionog odbora Čivijade. -Obaramo rekorde. Ukupno oko 4.000 učesnika će se pojaviti u svim ovim karnevalima, naveo je Raduško Janković koordinator za pitanja Karnevala
Pred nama su najlepši dani, a septembar je u Šapcu najlepši mesec, reči su kojima je Božidar Katić, predsednik Organizacionog odbora Čivijade najavio ovu manifestaciju. Tri dana zabave, humora i satire počelo je jutros (u četvrtak) u 8.00 Čivijaškim časom u osnovnim školama. Završiće se u nedelju koncertom Željka Vasića od 22.00 sata na Trgu šabačkih žrtava. Za tri dana Šapčane čekaju sadržaji na koje su već godinama navikli, ali i neke novine.

Pola veka od “Zabranjene”
-Ova Čivijada je veliki jubilej. Obeležavamo 50 godina od prve zabranjene Čivijade. Ova manifestacija pokazuje koliko se poslednju 51 godinu često smejemo istim stvarima i koliko to ne prija nekim sličnim ljudima. Kada pogledamo prethodnu 51 godinu vidimo da nas se iste stvari dešavaju neprekidno i da bi sve to bilo veoma smešno da se događa nekom drugom, a ne nama, rekao je Božidar Katić.
Prva Čivijada organizovana je 1968. godine. Već sledeće je zabranjena. Preko noći su uništeni svi primerci magazina “Čivija”. Tačnije gotovo svi. “Preživelo” je jedno pakovanje od 10-ak primeraka. Jedan broj je sačuvan do danas i ove godine je urađen njegov reprint.
-Belosvetski vašar humora i satire nudi sadržaje svim uzrastima, od najmlađih i predškolaca do najstarijih sugrađana koji tradicionalno izvlače čiviju iz točka. Čivijada jeste simbol Šapca. Smeh jeste lek. Ono po čemu nas prepoznaju i na šta smo jako ponosni jeste sposobnost nas Čivijaša da se šalimo na sopstveni i tuđi račun, istakao je Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Šapca.

Obaranje rekorda
Poslednjih 12 godina obeležje Čivijade je i Čivijaški karneval. Pored “velikog” u kom učestvuju karnevalske trupe iz cele Evrope, Šapčani imaju i “male” karnevale: predškolske ustanove i osnovnih škola. Čak i kućni ljubimci imaju svoj karneval. Ipak, ono na šta su u ovom gradu najviše ponosni je Karneval beba i trudnica. Ove godine prijavljen je najveći broj učesnika.
-Obaramo rekorde. Imaćemo po više od 1.000 učesnika u dva nastupa. “Mali mali karneval” predškolske ustanove “Naše dete” imaće između 1.000 i 1.100 dece. Naši gosti iz inostranstva su se oduševili kada su to čuli. Karneval beba i trudnica takođe će imati više od 1.000 učesnika. Prijavljeno je više od 600 beba i oko 70 trudnica, a sa svakom bebom biće i roditelji. Međunarodni karneval ove godine će okupiti više od 500 gostiju iz inostranstva. Prvi put u Srbiji će nastupati grupa sa Malte, zatim naši pobratimi iz Kefalonije i slovenačka grupa “Rusi” koja je pobednik svih karnevala u Sloveniji. Ukupno oko 4.000 učesnika će se pojaviti u svim ovim karnevalima, naveo je Raduško Janković koordinator za pitanja Karnevala.

Dobitna kombinacija
Apatinska pivara je ove godine generalni sponzor Čivijade, a Šapčanima daruju koncert Željka Vasića. Iz pivare poručuju da ova saradnja nije jednokratna, a uvod u nju bio je još početkom jula kada je na etiketama njihovog piva natpis “Jelen” zamenila reč “Šabac”.
-Šabac je poznat po smehu i zdravom humoru. Gde se ljudi smeju tu je dobar provod, a gde je dobar provod tu je “Jelen” pivo. Nadamo se da je ovo tek prvi korak u dugoročnoj saradnji, jer nama nije cilj da dođemo i budemo sponzori, nego da zajedno sa predstavnicima Grada i Turističke organizacije Šapca učestvujemo u konceptu razvoja ovog događaja. Koncert Željka Vasića je finale aktivacije koju smo počeli u julu, a koja je naišla na odlične reakcije, naveo je Nikola Šućur, marketing menadžer za domaće brendove Apatinske pivare.

Nešto novo
Na Čivijadi će biti promovisana i knjiga novinarke Stane Munjić “Šabačka Čivijada” o prvih 50 godina ove manifestacije.
Novitet je Čivijaška folklorijada koja će okupiti brojna kulturno umetnička društva i više od 1.000 učesnika. Očekuje se i interesantan nastup mladih tamburaša iz Srbije i regiona koje je okupila “Bisernica”, a u istom trenutku će svirati čak 100 tamburaša.
Najviše zabave i ove godine biće za najmlađe. Učestvovaće u karnevalima, ali se nadmetati i u brzom jedenju šampita i puštati helijumske balone sa porukama.
-Tokom ova tri dana imaćemo pun grad veselih i nasmejanih ljudi, sliku koja vraća veru u budućnost, vraća veru da nismo izgubili osmeh i sposobnost da se smejemo ne samo drugima, nego i sebi, rekao je Božidar Katić.
Tradicionalno, sve dane manifestaciju će pratiti i čuveni Čivijaški dobošar koji će na svojstven način pozdravljati Šapčane i učesnike Čivijade.

Ozbiljnija strana Čivijade
Mnoge manifestacije u Šapcu imaju i humanitarni aspekt, a svoju humanu stranu Šapčani će moći da pokažu i na čivijadi.
-Naš petogodišnji sugrađanin Kosta Veličković započeo je lečenje u Novom Sadu za koje su potrebna finansijska sredstva. Bazar starih i umetničkih zanata takođe će biti deo čivijade i na njemu će se prodavati već prepoznatljivi medenjaci. Sav prihod od njihove prodaje biće uplaćen za Kostino lečenje. Pored toga, Šapčani će moći i da ostave priloge u kutije za ovu namenu, koje će biti postavljene na više mesta tokom drugih programa, naveo je Srđan Mitrašinović.
Škola primenjenih umetnosti biće domaćin izložbe koja će biti otvorena u četvrtak u 18.00 časova, a na kojoj će biti dodeljena nagrada koja nosi ime po Milošu Simiću, prerano preminulom šabačkom umetniku.

Novi član žirija
Ono što Čivijadu sve ove godine čini onim što jeste, zbog čega je zabranjivana i decenijama ostala interesantna jeste satira i bavljenje ozbiljnim temama na duhovit način.
Autori najboljeg aforzma, karikature i kratke satirične priče biće nagrađeni i ove godine. Pobednike će izabrati žiri u sastavu: Rade Đergović, aforističar, Marko Somborac karikaturista, koji je novi član žirija i Zoran Nikolić Zozon urednik “Karavana” i predsednik ovog žirija.
Somborac je predložio upliv novog i savremenog u tradicionalno i to tako što bi se sledeće godine nagrađivao i najduhovitiji tvit. Ne bi bilo teme nego bi u konkurenciji bili svi koji se jave na konkurs.


Čivijaško sećanje na “Zorku”
Svi nostalgičari, nekadašnji radnici “Zorke”, ali i oni mlađi koji žele da nauče nešto više o jednom delu istorije ovogo grada treba da posete izložbu Dragutina Dragana Petrovića “Sećanje na fabriku Zorku”. Izložba se otvara u petak u 20.00 časova u Kulturnom centru.
Istorijat “Zorke” biće prikazan kroz nekoliko stotina fotografija i novinskih članaka.
-Godine prolaze a sećanja blede kao i mnoge fotografije koje sam sačuvao. Prikupljajući fotografije, novinske tekstove i arhivsku građu za ovu izložbu u sećanjima sam se vratio u vreme 1958. godine, kada sam prvi put ušao u fabriku “Zorku”. Ceo svoj radni vek sam proveo u njoj, radeći i prikupljajući podatke o njenom stvaranju, razvoju i nažalost rasturanju. I nakon odlaska u penziju, nastavio sam da je snimam, videvši da se fabrici mog života bliži kraj. Za mene je ona bila kao živo biće, od nje sam živeo, u njoj se hranio, spavao, u njoj se lečio, ona mi je pružila krov nad glavom. U “Zorki” sam stekao brojne saradnike i prijatelje i zato ovu svoju izložbu posvećujem onima, koji su radili u njoj - rekao je povodom izložbe njen autor Dragutin -Dragan Petrović.


Zabrana saobraćaja u petak i subotu
Zbog održavanja manifestacije “Čivijada sa Čivijaškim karnevalom” u petak od 11 do 13 časova i od 16 do 20 časova, kao i u subotu od 16 do 22 sata biće zabranjen saobraćaj u sledećim ulicama:
Obaveštavamo Vas da će zbog održavanja manifestacije “Čivijada sa Čivijaškim karnevalom”.
- u Ulici Trg đačkog bataljona, od raskrsnice sa Ulicom Sremska do Ulice Knez Ive od Semberije;
- u Ulici knez Ive od Semberije;
- u Ulici Laze Lazarevića;
- u Ulici Gospodar Jevremova, od raskrsnice sa ulicama: Kralja Milana, Mačvanska i Vuka Karadžića do raskrsnice sa ulicama: Laze Lazarevića i Stojana Novakovića;
- u Ulici Stojana Novakovića, od raskrsnice sa Ulicom Koste Abraševića do raskrsnice sa ulicama: Laze Lazarevića i Gospodar Jevremova;
- u Ulici Masarikova, od raskrsnice sa ulicama: Vojvode Mišića i Koste Abraševića do raskrsnice sa ulicama: Karađorđeva, Cara Dušana i Gospodar Jevremova i
- u Ulici cara Dušana, od raskrsnice sa Ulicom Trg Đačkog bataljona do raskrsnice ulicama: Gospodar Jevremova, Masarikova i Karađorđeva.


Najveći ponos
-Ono na šta smo svi iz organizacije najviše ponosni i ono što privlači najveću pažnju jeste jedina istinska i prava parada ponosa u Srbiji – Karavan beba i trudnica. Fotografija sa prošlogodišnjeg karavana bila je jedna od najdeljenijih u Srbiji, rekao je Srđan Mitrašinović.


Misterija predsednika
Ime novog predsednika Čivijaške republike drži se u strogoj tajnosti. Niko nije rekao da će prvi put na tom mestu biti jedan sudija, Milorad Miša Majić. Njegova inauguracija održaće se u subotu u 18.10.
-Imali smo ideju da predsednik Čivijaške republike bude čovek kom samo ta pobeda fali i kom fali samo pobeda u ovom gradu, a najveći je moderni satiričar i humorista. Međutim, od brojnih obaveza, koje uključuju sve, od pomeranja brda, preko naručivanja ko će dati gol na kojoj utakmici do upravljanja suncem i sunčevim sistemom, nije imao vremena i za to, istakao je Božidar Katić.


Vrhunski fudbal
Čivijada je prilika da političari i novinari ukrste snage na nepoznatom terenu – fudbalskom. Tradicionalne utakmice u malom fudbalu između političara i novinara i glumaca i konobara počinju u subotu od 12.00 sati u sali Ekonomske škole “Stana Milanović”..
-Ovo je zemlja fudbala i ovde će se igrati fudbal na vrhunskom nivou. Na nivou kao da igraju FK Mačva i reprezentacija Srbije. Svi koji žele da vide i nauče kako ne treba igrati fudbal treba da dođu na ovu utakmicu, poručio je u čivijaškom duhu Božidar Katić.
-Priča se da će novinari da bojkotuju utakmicu nezadovoljni uslovima u kojima se igra, dodao je Srđan Mitrašinović.


ŠABAČKI VAŠAR ZVANIČNO OD SUBOTE 14. SEPTEMBRA
Besplatan parking i ove godine

Najpoznatiji vašar na Balkanu, naš, Šabački, zvanično kreće u subotu 1. septembra i trajaće do 22. septembra. Tradiconalno, najveći „udar“ očekuje se na Malu Gospojinu, u subotu 21. septembar.
U sredu, četvrtak, i sutra bile su i biće organizovane aukcije za novu, polovnu robu i za zabavu. Drugu godinu zaredom, Šabački Vašar se organizuje na Starom gradu, a prostor starog vašarišta ove godine biće pretvoren u prostor za besplatan parking.
Kao i prošle godine, i ovogodišnji vašar biće upriličen na oko deset hektara prostora u neposrednoj blizini Trđave na Starom gradu.
Prošle godine je više od 300.000 posetilaca bilo na vašaru. Na oko 600 tezgi je organizovana prodaja nove robe, na 700 je bilo nove robe, 15 šatora i oko 50 zabavnih radnji.
- Ove godine očekujemo veći broj posetilaca. Prostor je uređen i spreman za sve učesnike našeg vašara. Urađena je nova trafo stanica kao i radovi na mreži. Ove godine ne bi trebalo da bude problema sa strujom – rekao je za “Glas Podrinja” Siniša Đakovac, koordinator Šabačkog vašara.
N. K.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa