19. septembar 2019.19. sep 2019.
Pokazne vežbe
OBELEŽEN SVETSKI DAN PRVE POMOĆI

Pokazne vežbe

Crveni krst Šabac u saradnji sa Službom hitne medicinske pomoći Doma zdravlja „Dr Draga Ljocić“ i Srednjom medicinskom školom „Dr Andra Jovanović“ tradicionalno su prošle nedelje na gradskom trgu u Šapcu obeležili Svetski dan prve pomoći, pokaznim vežbama.
Volonteri Crvenog krsta prezentovali su znanje i veštine u pružanju prve pomoći.
-Svake godine u septembru mesecu od 11. do 15. Crveni krst obeležava Svetski dan prve pomoći. Motiv ovogodišnjeg Svetskog dana je da svako ima pravo na pomoć. Nema diskriminacije. Građani bi trebalo da nauče osnovna pravila pružanja pomoći, rekao je saradnik Crvenog krsta Zoran Radukić.
Program obeležavanja se sastojao od realističnog prikaza osnovnih povreda koje se najčešće dešavaju: povreda stanja i oboljenja, prezentacija KPR na lutkama, simulativne vežbe „Saobraćajna nesreća“.
Dan prve pomoći od izuzetnog je značaja kao znanje i veština.
-Učenici medicinske škole prvog razreda svih smerova, imaju redovnu nastavu prve pomoći. Oni su vrlo rado pristali da učestvuju u ovoj akciji koja se održava u gradu. Ovo je edukacija učenika i osnovne škole, koja traje mesecima. Oni pod rukovodstvom svojih nastavnika koji vode sekciju prve pomoći kao i sa članovima tima u saradnji sa Crvenim krstom vrše obuku veoma detaljno, rekla je profesorka stručnog veća zdravstvene nege Medicinske škole u Šapcu Marija Aleksić.
-Od izuzetnog je značaja posedovanje znanja u pružanju prve pomoći za sve osobe koje se nađu u nezgodnoj situaciji, koje su životno i vitalno ugrožene. Kada govorimo o laičkoj prvoj pomoći bitno je ako osoba poseduje neko znanje i obuku koju je stekla tokom školovanja na licu mesta primeni, onoliko koliko je u tom momentu koji je zadesi u mogućnosti. Ono što je primarno da pacijentu ne treba naškoditi, nekada je u takvim situacija bolje ne uraditi ništa nego pozvati službu Hitne pomoći, rekao je dr Aleksandar Božić iz Šabačke službe Hitne pomoći.
M. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa