19. septembar 2019.19. sep 2019.
Potrebe građana na prvom mestu
OBELEŽAVANjE EVROPSKE NEDELjE MOBILNOSTI U ŠAPCU

Potrebe građana na prvom mestu

Zahvalni smo što smo jedan od dva grada u kojima se izrađuje Plan održive urbane mobilnosti, koji treba da da niz odgovora na to kako svi učesnici u saobraćaju da se bezbedno i lako kreću po našem gradu, istakao je predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i predsednik Komisije za urbanu mobilnost Nemanja Pajić. Saobraćajna policija će takođe pojačati svoje aktivnosti tokom ove sedmice
Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra u 16 gradova u Srbiji. Šabac je jedan od dva grada koji je odabran za izradu Plana održive urbane mobilnosti. Pored toga, tokom ove sedmice organizuje niz aktivnosti u koji su uključeni Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju, Odeljenje saobraćajne policije PU Šabac, Komisija za urbanu mobilnost i brojni partneri. Sve se sprovodi u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Agencijom za bezbednost saobraćaja.
Promociju Evropske nedelje mobilnosti grad Šabac je počeo u ponedeljak kod raskrsnice Karađorđeve i Kneza Miloša. U pešačkoj zoni Karađorđeve ulice postavljen je štand na kom su građani mogli da izraze svoje sugestije i primedbe u vezi saobraćaja u gradu, kao i da anonimno popune anketu koja će biti prvi korak u izradi Plana održive ubrane mobilnosti.
-Štand je postavljen baš na ovoj raskrsnici zato što je jedan od poslednjih infrastrukturnih zahvata koji su urađeni u cilju promocije bezbednosti, ali i komfora svih učesnika u saobraćaju. Kod nje je deo za pešake i bicikliste podignut u cilju usporavanja automobila i kompletnog motorizovanog saobraćaja i udobnijeg prelaska za pešake i bicikliste. Stalna konferencija gradova i opština nam pruža tehničku podršku i pomoć u izradi Plana održive urbane mobilnosti. To je savremena verzija saobraćajne studije. Prvi korak u izradi Plana je komunikacija sa građanima i zato smo pripremili anketu koja će biti dostupna i onlajn na društvenim mrežama stranicama grada, Saveta za bezbednost saobraćaja i na sajtu Grada, navela je arhitekta Ksenija Lukić, koordinator radnog tima Komisije za urbanu mobilnost.
Anketa je organizovana uz partnerstvo sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Nemačkom razvojnom agencijom (GIZ).
Odluku o pristupanju izradi Plana održive urbane mobilnosti usvojen je na sednici Skupštine grada u septembru prošle godine i izrada je poverena Službi za prostorno i urbanističko planiranje JP “Infrastruktura Šabac”, sa radnim timom koji čine urbanisti i saobraćajni inženjeri. Cilj Plana je da na sveobuhvatan način sagleda potrebe građana Šapca u smislu kretanja svim vidovima saobraćaja i da predloži aktivnosti i projekte koji će unaprediti mobilnost građana.
-Zahvalni smo što smo jedan od dva grada u kojima se izrađuje Plan održive urbane mobilnosti, koji treba da da niz odgovora na to kako svi učesnici u saobraćaju da se bezbedno i lako kreću po našem gradu. Ovu nedelju ćemo iskoristiti da anketiramo građane i razgovaramo sa njima i da ponudimo određena rešenja. Naš glavni cilj jeste da promovišemo aktivnost naših građana, zato što smatramo da je to važno za zdravlje kako pojedinca tako i porodice, a takođe da promovišemo i zdravu životnu sredinu, kako na lokalu tako i generalno u društvu. Ovu nedelju ćemo iskoristiti i da promovišemo bezbednost u saobraćaju. Pre svega ćemo se obratiti najugroženijim grupama, a to su deca i mladi. Imaćemo niz edukativnih i preventivnih aktivnosti. Važan partner nam je Agencija za bezbednost saobraćaja, a imamo i jako dobru saradnju sa našom saobraćajnom policijom, istakao je predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i predsednik Komisije za urbanu mobilnost Nemanja Pajić.
Saobraćajna policija će takođe pojačati svoje aktivnosti tokom ove sedmice, a to čine i zbog šabačkog Vašara. Njihove aktivnosti biće pre svega represivnog karaktera.
-Zbog specifičnosti koje uslovljava Vašar, pored represivnih aktivnosti imaćemo i aktivnosti vezane za regulisanje saobraćaja, naročito u zoni vašarišta. Represivne aktivnosti će biti realizovane kroz pojačanu kontrolu saobraćaja. Ova akcija će biti sprovedena u saradnji sa Evropskom mrežom saobraćajne policije i akcenat kontrole će pre svega biti na upotrebi mobilnog telefona kod vozača, ali i kod pešaka, korišćenju sigurnosnog pojasa, vožnji pod uticajem alkohola i brzini kretanja vozila, naveo je načelnik Odeljenja saobraćajne policije Zoran Selenić.
Sa Predškolskom ustanovom “Naše dete” i osnovnim školama u utorak je organizovana šetnja predškolaca i učenika prvih razreda i predstava na Trgu “Tri praseta u saobraćaju”. Deca su dobila i poklone, majice i bukvare “Pažljivkova pravila”. Predstavu je pratilo oko 1.200 dece, a vaspitači su bili i autori i realizatori.
-Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca i Predškolska ustanova tokom cele godine rade na preventivnim aktivnostima sa ciljem da kod dece razvijemo i širimo svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju i koliko je bitno da stečeno znanje primene kada se nađu u saobraćaju, rekla je Sandra Mićić koordinator Tela za poslove bezbednosti u saobraćaju grada Šapca.
Istog dana nekoliko parking mesta ispred Šabačke gimnazije pretvoreno je u javni prostor, u saradnji sa Bibliotekom šabačkom. Takođe, promovisane su i nove trase javnog prevoza podelom flajera sa informacijama građanima i postavljanjem promo štanda sa mapom.
Centar za stručno usavršavanje na Letnjikovcu bio je u sredu domaćin predavanja i obuke o bezbednoj vožnji za mopediste. Predavanje su održali stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja već četvrtu godinu sprovodi treninge bezbedne vožnje za motocikliste i za mopediste
-Bilo da se radi o motociklistima ili mopedistima, mladim ili starijim zastupljena je tzv. “samoobuka” koju mi moramo promeniti. Nažalost polaznici iz auto škola jako nespremni izlaze na ulice. Trening je namenjen najmlađoj i najrizičnijoj populaciji učesnika u saobraćaju, to su mladi starosti od 16 do 25 godina. Imali smo teoretski i praktični deo gde su polaznici mogli da probaju tehnike vožnje i nauče neke stvari koje do sada nisu videli. Sve nedostatke koje uoče posredstvom naših instruktora mogu odmah i da se isprave. Što se tiče statistike primećen je trend smanjenja, i poginulih, i povređenih lica, naveo je Ivan Bojević iz Agencija za bezbednost saobraćaja zadužen za dvotočkaše.
Kroz ovaj projekat je do sada prošlo više od 1.000 polaznika u više od 60 lokalnih samouprava.
Miodrag Dimitrijević instruktor bezbedne vožnje objasnio je da se trening sastoji iz teoretskog i praktičnog dela.
-Imali smo teoretski deo na kom smo obrađivali potencijalno opasne situacije koje mogu da ugroze motociklistu i učimo ih da prepoznaju te situacije. Postoji pet univerzalnih situacija u kojima učestvuje motociklista i još jedan učesnik u saobraćaju. One se identično mogu desiti i u Njujorku i u Šapcu. Kada ih motociklista prepozna postupa po proceduri i sebi obezbedi više prostora i vremena za reakciju i time je bezbedniji u saobraćaju, objasnio je Dimitrijević.
Nemanja Pajić je još jednom istakao da grad Šabac i Telo za koordinaciju poslova bezbedosti u saobraćaju imaju odličnu saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i da prate sve akcije koje se dešavaju na republičkom nivou.
-Skutere uglavnom voze mladi i početnici. Dosta je neiskustva i dragoceno je ono što mogu da im prenesu iskusni motoristi. Dosta stvari nauče i u auto školama, ali praktično znanje tek treba da steknu i tome doprinose ovakve edukacije. Zbog toga ćemo kontinuirano u narednim godina sa Agencijom za bezbednost saobraćaja raditi ovakve treninge, naveo je Nemanja Pajić.

Programi sve do nedelje
Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti se nastavlja sprovođenjem nacionalne kampanje “Čuvaj se” u saradnji sa Udruženjem paraplegičara. Predavanje će danas u Tehničkoj školi održati Milan Srdić iz Udruženja paraplegičara Srbije.
Sutra je dan bez automobila u gradovima i opštinama. Predstavnici Grada na posao će doći peške ili biciklom, u cilju promovisanja alternativnih načina prevoza.
Promo štand o Evropskoj nedelji mobilnosti u subotu će biti i na Vašaru gde će se deliti anketni listići i flajeri.
Nedelja mobilnosti se završava u nedelju biciklističkom rutom koja se organizuje sa NVO “Vozi ulice” i “Evropskim centrom za ekologiju”.


M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa