Berza

 • aero 994 ▼ -0,10%
 • dinnpb 5.207 ▲ 1,90%
 • dnos 3.998 ▲ 9,53%
 • fint 650 ⚫ 0,00%
 • jesv 6.413 ▲ 0,20%
 • lsta 651 ▲ 0,15%
 • niis 750 ▲ 0,27%
 • rso16142 115,00 ▲ 0,67%
 • rso18171 111,30 ⚫ 0,00%
 • stup 9.300 ▼ -2,10%
 • tgas 14.200 ▲ 0,85%
 • thhm 285 ▲ 50,00%
 • trgom 950 ⚫ 0,00%
 • vbse 2.936 ▲ 0,89%
(19. septembar 2019.)
OBELEŽAVANjE EVROPSKE NEDELjE MOBILNOSTI U ŠAPCU

Potrebe građana na prvom mestu

Zahvalni smo što smo jedan od dva grada u kojima se izrađuje Plan održive urbane mobilnosti, koji treba da da niz odgovora na to kako svi učesnici u saobraćaju da se bezbedno i lako kreću po našem gradu, istakao je predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i predsednik Komisije za urbanu mobilnost Nemanja Pajić. Saobraćajna policija će takođe pojačati svoje aktivnosti tokom ove sedmice
Potrebe građana na prvom mestu
Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra u 16 gradova u Srbiji. Šabac je jedan od dva grada koji je odabran za izradu Plana održive urbane mobilnosti. Pored toga, tokom ove sedmice organizuje niz aktivnosti u koji su uključeni Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju, Odeljenje saobraćajne policije PU Šabac, Komisija za urbanu mobilnost i brojni partneri. Sve se sprovodi u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Agencijom za bezbednost saobraćaja.
Promociju Evropske nedelje mobilnosti grad Šabac je počeo u ponedeljak kod raskrsnice Karađorđeve i Kneza Miloša. U pešačkoj zoni Karađorđeve ulice postavljen je štand na kom su građani mogli da izraze svoje sugestije i primedbe u vezi saobraćaja u gradu, kao i da anonimno popune anketu koja će biti prvi korak u izradi Plana održive ubrane mobilnosti.
-Štand je postavljen baš na ovoj raskrsnici zato što je jedan od poslednjih infrastrukturnih zahvata koji su urađeni u cilju promocije bezbednosti, ali i komfora svih učesnika u saobraćaju. Kod nje je deo za pešake i bicikliste podignut u cilju usporavanja automobila i kompletnog motorizovanog saobraćaja i udobnijeg prelaska za pešake i bicikliste. Stalna konferencija gradova i opština nam pruža tehničku podršku i pomoć u izradi Plana održive urbane mobilnosti. To je savremena verzija saobraćajne studije. Prvi korak u izradi Plana je komunikacija sa građanima i zato smo pripremili anketu koja će biti dostupna i onlajn na društvenim mrežama stranicama grada, Saveta za bezbednost saobraćaja i na sajtu Grada, navela je arhitekta Ksenija Lukić, koordinator radnog tima Komisije za urbanu mobilnost.
Anketa je organizovana uz partnerstvo sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Nemačkom razvojnom agencijom (GIZ).
Odluku o pristupanju izradi Plana održive urbane mobilnosti usvojen je na sednici Skupštine grada u septembru prošle godine i izrada je poverena Službi za prostorno i urbanističko planiranje JP “Infrastruktura Šabac”, sa radnim timom koji čine urbanisti i saobraćajni inženjeri. Cilj Plana je da na sveobuhvatan način sagleda potrebe građana Šapca u smislu kretanja svim vidovima saobraćaja i da predloži aktivnosti i projekte koji će unaprediti mobilnost građana.
-Zahvalni smo što smo jedan od dva grada u kojima se izrađuje Plan održive urbane mobilnosti, koji treba da da niz odgovora na to kako svi učesnici u saobraćaju da se bezbedno i lako kreću po našem gradu. Ovu nedelju ćemo iskoristiti da anketiramo građane i razgovaramo sa njima i da ponudimo određena rešenja. Naš glavni cilj jeste da promovišemo aktivnost naših građana, zato što smatramo da je to važno za zdravlje kako pojedinca tako i porodice, a takođe da promovišemo i zdravu životnu sredinu, kako na lokalu tako i generalno u društvu. Ovu nedelju ćemo iskoristiti i da promovišemo bezbednost u saobraćaju. Pre svega ćemo se obratiti najugroženijim grupama, a to su deca i mladi. Imaćemo niz edukativnih i preventivnih aktivnosti. Važan partner nam je Agencija za bezbednost saobraćaja, a imamo i jako dobru saradnju sa našom saobraćajnom policijom, istakao je predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i predsednik Komisije za urbanu mobilnost Nemanja Pajić.
Saobraćajna policija će takođe pojačati svoje aktivnosti tokom ove sedmice, a to čine i zbog šabačkog Vašara. Njihove aktivnosti biće pre svega represivnog karaktera.
-Zbog specifičnosti koje uslovljava Vašar, pored represivnih aktivnosti imaćemo i aktivnosti vezane za regulisanje saobraćaja, naročito u zoni vašarišta. Represivne aktivnosti će biti realizovane kroz pojačanu kontrolu saobraćaja. Ova akcija će biti sprovedena u saradnji sa Evropskom mrežom saobraćajne policije i akcenat kontrole će pre svega biti na upotrebi mobilnog telefona kod vozača, ali i kod pešaka, korišćenju sigurnosnog pojasa, vožnji pod uticajem alkohola i brzini kretanja vozila, naveo je načelnik Odeljenja saobraćajne policije Zoran Selenić.
Sa Predškolskom ustanovom “Naše dete” i osnovnim školama u utorak je organizovana šetnja predškolaca i učenika prvih razreda i predstava na Trgu “Tri praseta u saobraćaju”. Deca su dobila i poklone, majice i bukvare “Pažljivkova pravila”. Predstavu je pratilo oko 1.200 dece, a vaspitači su bili i autori i realizatori.
-Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca i Predškolska ustanova tokom cele godine rade na preventivnim aktivnostima sa ciljem da kod dece razvijemo i širimo svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju i koliko je bitno da stečeno znanje primene kada se nađu u saobraćaju, rekla je Sandra Mićić koordinator Tela za poslove bezbednosti u saobraćaju grada Šapca.
Istog dana nekoliko parking mesta ispred Šabačke gimnazije pretvoreno je u javni prostor, u saradnji sa Bibliotekom šabačkom. Takođe, promovisane su i nove trase javnog prevoza podelom flajera sa informacijama građanima i postavljanjem promo štanda sa mapom.
Centar za stručno usavršavanje na Letnjikovcu bio je u sredu domaćin predavanja i obuke o bezbednoj vožnji za mopediste. Predavanje su održali stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja već četvrtu godinu sprovodi treninge bezbedne vožnje za motocikliste i za mopediste
-Bilo da se radi o motociklistima ili mopedistima, mladim ili starijim zastupljena je tzv. “samoobuka” koju mi moramo promeniti. Nažalost polaznici iz auto škola jako nespremni izlaze na ulice. Trening je namenjen najmlađoj i najrizičnijoj populaciji učesnika u saobraćaju, to su mladi starosti od 16 do 25 godina. Imali smo teoretski i praktični deo gde su polaznici mogli da probaju tehnike vožnje i nauče neke stvari koje do sada nisu videli. Sve nedostatke koje uoče posredstvom naših instruktora mogu odmah i da se isprave. Što se tiče statistike primećen je trend smanjenja, i poginulih, i povređenih lica, naveo je Ivan Bojević iz Agencija za bezbednost saobraćaja zadužen za dvotočkaše.
Kroz ovaj projekat je do sada prošlo više od 1.000 polaznika u više od 60 lokalnih samouprava.
Miodrag Dimitrijević instruktor bezbedne vožnje objasnio je da se trening sastoji iz teoretskog i praktičnog dela.
-Imali smo teoretski deo na kom smo obrađivali potencijalno opasne situacije koje mogu da ugroze motociklistu i učimo ih da prepoznaju te situacije. Postoji pet univerzalnih situacija u kojima učestvuje motociklista i još jedan učesnik u saobraćaju. One se identično mogu desiti i u Njujorku i u Šapcu. Kada ih motociklista prepozna postupa po proceduri i sebi obezbedi više prostora i vremena za reakciju i time je bezbedniji u saobraćaju, objasnio je Dimitrijević.
Nemanja Pajić je još jednom istakao da grad Šabac i Telo za koordinaciju poslova bezbedosti u saobraćaju imaju odličnu saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i da prate sve akcije koje se dešavaju na republičkom nivou.
-Skutere uglavnom voze mladi i početnici. Dosta je neiskustva i dragoceno je ono što mogu da im prenesu iskusni motoristi. Dosta stvari nauče i u auto školama, ali praktično znanje tek treba da steknu i tome doprinose ovakve edukacije. Zbog toga ćemo kontinuirano u narednim godina sa Agencijom za bezbednost saobraćaja raditi ovakve treninge, naveo je Nemanja Pajić.

Programi sve do nedelje
Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti se nastavlja sprovođenjem nacionalne kampanje “Čuvaj se” u saradnji sa Udruženjem paraplegičara. Predavanje će danas u Tehničkoj školi održati Milan Srdić iz Udruženja paraplegičara Srbije.
Sutra je dan bez automobila u gradovima i opštinama. Predstavnici Grada na posao će doći peške ili biciklom, u cilju promovisanja alternativnih načina prevoza.
Promo štand o Evropskoj nedelji mobilnosti u subotu će biti i na Vašaru gde će se deliti anketni listići i flajeri.
Nedelja mobilnosti se završava u nedelju biciklističkom rutom koja se organizuje sa NVO “Vozi ulice” i “Evropskim centrom za ekologiju”.


M.M.

Najnoviji broj

16. januar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa