19. septembar 2019.19. sep 2019.
SVE STRANKE SAVEZA ZA SRBIJU DONELE ODLUKU O NEIZLASKU NA IZBORE

Bojkot!

Sve stranke koje čine Savez za Srbiju donele su odluku da bojkotuje predstojeće izbore koje bi prema slovu Zakona trebalo da budu organizovani na proleće 2020. godine.
Krajem prošle nedelje takvu odluku su donele Zajedno za Srbiju, Socijaldemokratska stranka i Demokratska stranka. Ove tri stranke su takvu odluku i potvrdile na Glavnom odboru Ujedinjene DS.
- Svesni odgovornosti za budućnost zemlje, sa svoje strane smo učinili sve što je bilo u našoj moći da se dođe do uslova za slobodne i poštene izbore. Imali smo konstruktivan i dobronameran pristup i na okruglim stolovima vlasti i opozicije na FPN, i u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali Vučić je odlučio da održavanjem lažnih izbora zemlju gurne u duboku krizu. On snosi svu odgovornost za posledice takve odluke - rekao je povodom odluke o bojkotu Nebojša Zelenović, predsednik ZZS i gradonačelnik Šapca.
On je naglasio da su „predstojeći izbori Vučićevi i da su lažni“.
- Ovi izbori se održavaju u uslovima zloupotrebe svih javnih resursa u cilju sprečavanja izražavanja slobodne volje građana - od nezabeležene medijske cenzure i torture, funkcionerske kampanje, sumnjivih biračkih spiskova, preko kupovine glasova, netransparentnog finasiranja, do otvorenih pretnji i ucenjivanja birača. Mi želimo promenu vlasti na izborima, a ne na ulici. Zato ćemo sve svoje snage uložiti u borbu za slobodne i poštene izbore koji se moraju održati najmanje devet meseci nakon uspostavljanja uslova za takve, prave, izbore. To će se pod pritiskom građana desiti - poručio je Zelenović.
On je dodao da su se na ovakav potez odlučili i zbog toga što nije ispunjen njihov zahtev da se do 15.septembra smene svi članovi REM-a.
Lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da se za neizlazak na izbora zalaže duže od godinu dana.
- Ja sam za bojkot izbora pod ovim okolnostima, ali bojkot ne sme biti cilj i može da ima dva lica. U zavisnosti od načina na koji se sprovodi, bojkotom možete biti i protiv Vučića, ali i za Vučića. Zato pozivam na akciju bojkota koja podrazumeva nastavak borbe za slobodne izbore. Pod ovakvim okolnostima učešće na izborima je učešće u urušavanju demokratije. Zato je naša unija donela odluku o bojkotu izbora. Međutim, "ali" u našoj odluci znači da ne odustajemo do kraja od borbe za promenu izbornih uslova i to se odnosi i na ove i na sve naredne izbore - naglasio je Tadić.
Iako je bilo različitih najava iz redova demokrata, Glavni odbor ove stranke je sa ogromnom većinom glasova odlučio da DS bojkotuje izbore. Predsednik DS Zoran Lutovac obrazložio je odluku o neučestvovanju na izborima „nepostojanjem elementarnih uslova za izražavanje slobodne volje građana.
- Nema ali i nema kalkulacija. Nastavljamo borbu za poštene i slobodne izbore. Bojkot je sredstvo da se izbore demokratske snage za ono što građanima pripada, a oduzeto im je. U situaciji kada su očito iscrpljena sva politička sredstva, bojkot postaje način da se borba nastavi, konstatovao je predsednik DS - zaključio je Lutovac.

PSG o bojkotu u oktobru
Rezervu o bojkotu izbora, donekle, ima i Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana Srbije. Iako ova stranka nije članica SZS mnoge oči su uprte ka njoj očekujući konačnu odluku.
- Mi smo dali rok da se potpiše obavezujući dokument kojim bi vlast garantovala da će se u narednom periodu ispuniti uslovi za slobodne izbore. Taj rok ističe danas, i ukoliko po ovom pitanju ne bude nikakvog pomaka, PSG više neće učestvovati na okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka. A, odluku od bojkotu ili izlasku na izbore, donećemo kada budemo dobili odgovor Evropske unije na naše zahteve. To bi trebalo da bude u oktobru - rečeno nam je u ovoj stranci.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa