19. septembar 2019.19. sep 2019.
Mesto gde su negovane večne vrednosti
POLA VEKA MATURE UČENIKA MEDICINSKE ŠKOLE „DR ANDRA JOVANOVIĆ“

Mesto gde su negovane večne vrednosti

Ruža Popović i Mirjana Savković realizovalE ideju o okupljanju na pola veka od maturske večeri. Škola usadila vrednosti koje su ih vodile kroz život i profesiju. Humanost je duhovna vrednost
Pola veka od maturske večeri, 50 godina od završetka jednog perioda u koji mnogi smatraju najlepšim u životu, već je posebna svečanost, unikatnih karakteristika, dan koji ima draž za svakoga. Ipak, skup maturanata u Medicinskoj školi "Dr Andra Jovanović" imao je dodatni pečat humanosti i promocije, kako organizatori ističu, vrednosti koje propagira i škola. Pola veka otkako su napustili školu sa diplomama i znanjem, učenice generacije 1969. ponovo su sele u školske klupe i bar na koji sat otplovile niz okean sećanja u prošlost, uz po koju reč o sadašnjosti. U toj generaciji, smer medicinska sestra, bile su Ruža Popović, predsednica Upravnog odbora fondacije „Humano srce“, odnosno predsednica Gradske organizacije invalida rada Šabac Mirjana Savković.
Generacija smera medicinskih sestara, koja je srednjoškolsku diplomu stekla 1969. godine pristetilo se danas školskih dana, a njihov deo su i Ruža Popović, predsednica Upravnog odbora fondacije "Humano srce" i predsednica Gradske organizacije invalida rada Šabac Mira Savković. Ruža i Mira su, u saradnji sa školom, rganizovale skup koji u osnovi imao i promociju rada Ruže Popović i njene humanitarne organizacije.
-Najvažnije vrednosti usadila nam je ova škola, stasavali smo kao ljudi, dobijali obrazovanje koje nas je vodilo kroz radni vek, omogućilo da provedemo život radeći jedan poseban, divan posao, na kraju dovelo do penzije. Humanost je stanje duha, ne odraz materijalnih mogućnosti. Svako ima mogućnost da na različite načine iskaže humanost i učini naš svet lepšim, to je najvažnija poruka našeg rada - istakla je Ruža Popović.
Mnogo lepih trenutaka čini život, ali kako godine prolaze, ljudi se sve češće vraćaju u ona vremena dok su imali status srednjoškolaca, vreme kada su stvarali svoj životni put.
-Kada smo izašli sa diplomom iz ove škole i našli svoje mesto u jednom od najlepših poziva na svetu, shvatili smo koliko su važne vrednosti koje su nam ugradili divni profesori tokom četiri godine školovanja. Nismo polagali hipokratovu zakletvu, ali smo radili uz nju, razumevši kroz životne lekcije - smatra Mira Savković.
Obaveza dočeka i obraćanja na godišnjici mature je velika odgovornost, ali i uživanje, ističe direktora Medicinske škole.
-U osnovi naše škole je promocija altruizma i vrednosti koje naši učenici nose kroz život i karijeru. Imamo sjajnu saradnju sa "Humanim srcem" i sa GO invalida rada i ponosni smo što su to naše bivše učenice, kao uzori za sadašnje učenike. Ja sam sve pozdravila kao domaćin domaćinima, ova škola je deo svih nas i neizbrisiv deo života, bez obzira da li smo u njoj proveli četiri ili više godina. Vaše je samo ono što date drugima, to je najosnovnija lekcija za sve đake naše škole, za sve dobre ljude - ističe Biljana Đuknić.

B. D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa