19. septembar 2019.19. sep 2019.
Zaštita naselja od poplava
POČELI RADOVI NA UREĐENjU REČNOG KORITA

Zaštita naselja od poplava

Pre nekoliko dana počeli su hitni sanacioni radovi na uređenju korita reke Tamnave na dve od ukupno četiri planirane lokacije. Ukupna vrednost ovog projekta je preko 30 miliona dinara i svi radovi, čiji je investitor Javno vodoprivredno preduzeće “Srbija vode” a izvođač Vodoprivredno preduzeće “Erozija” Valjevo, sadržani su u elaboratu hitnih sanacionih mera na reci Tamnavi i imaju za cilj poboljšanje proticajne moći korita i zaštitu priobalja od izlivanja.
–U toku su hitni radovi na obezbeđenju proticajnog profila reke Tamnave, nizvodno od naselja Koceljeva, u dužini od jedan kilometar a njihova vrednost je oko sedam miliona dinara. Takođe, uzvodno na ovoj reci, od ušća Rasnice u Tamnavu, u dužini od 500 metara, radi se na čišćenju korita i proširenju proticajnog profila a vrednost ovih aktivnosti je oko 13 miliona dinara. U ovom delu korito je prilično suženo, obraslo rastinjem i drvećem i zaista je neophodno preduzeti sve mere kako bi se korito uredilo i proširilo- smatra načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam Miodrag Tadić.
Osim toga u okviru programa hitnih sanacionih radova predviđeno je i obezbeđenje proticajnog profila reke Tamnave u zoni ušća reke Kozarica i Zmajevac, u dužini od 725 metara čija je vrednost oko 3,7 miliona dinara. Nadležni ocenjuju da će radovi na ovoj lokaciji doprineti zaštiti stanovnika i materijalnih dobara u naselju Kamenica.
–Takođe, vršiće se zaštita postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naseljenom mestu Donje Crniljevo u zoni Tamnave. Radiće se zaštita postrojenja i nasip reke u dužini od 400 metara a vrednost ovih radova je blizu dva miliona dinara- najavio je Tadić i dodao da će se u sklopu ovog projekta izvršiti radovi na regulisanom delu Rasnice, te da je predviđeno podizanje zaštitnog zida sa desne strane ove Tamnavske pritoke koji bi zaštitio naselje od potencijalnog izlivanja reke Rasnice u Koceljevi.
–S tim radovima bi se zaokružio proces tako da bi od Rasnice, pa do novog mosta na Tamnavi na magistralnom putu bio završen desnoobalni pojas koji je podignut kako bi zaštitio kompletnu varošicu od potencijalnih izlivanja. Ukupna vrednost svih navedenih radova na Tamnavi i Rasnici bila bi oko 45 miliona dinara- izjavio je načelnik nadležnog odeljenja.
Nadležni u koceljevačkoj opštini planiraju i uređenje vodotokova drugog reda koji su se ove godine, prilikom obilnih kiša, izlivali i nanosili značajne materijalne štete. Tim povodom završena je izrada elaborata hitnih sanacionih radova za ove vodotokove kojima se predviđa sanacija potoka Lukinac, reke Rasnice uzvodno od regulisanog dela, potom Sumijevca, Crkvine i Lukića potoka.
Elaborat, kojim su predviđeni radovi u vrednosti od oko 115 miliona dinara, prosleđen je Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, te se nadležni u opštinskoj upravi nadaju da će u narednom periodu uslediti njegova realizacija.

REHABILITACIJA DELA PUTA U
ZAVRŠNOJ FAZI

U toku su završni radovi na rekonstrukciji državnog puta drugog A reda broj 141 na deonici koja od Koceljeve, odnosno Ilinog krsta vodi prema Kamenici i dalje prema Donjem Crniljevu. Deo od šest kilometara biće u potpunosti izgrađen i prilagođen za teški teretni saobraćaj jer je frekvencija teretnjaka na ovoj saobraćajnici izuzetno velika. U ovom delu opštine nalazi se kamenolom ali i nalazište kaolina i nemetala.
–Radovi se obavljaju jako kvalitetno. Ova deonica je predviđena za teško teretni saobraćaj, tako da se radi u tri sloja. Po novoj metodi, prvi sloj je određena cementna stabilizacija gde se meša cement sa materijalima. Reč je o novoj metodi koja je dala dobre rezultate i koja se već primenjuje u izvođenju radova. Urađen je kompletan sloj od sedam centimetara asfalta i u toku su završni radovi na izradi nosećeg, tzv. habajućeg sloja, u debljini od četiri centimetra- objasnio je Tadić i dodao da to ukazuje da će put biti jako dobro i kvalitetno urađen.
Investitor radova, čija je vrednost oko 140 miliona dinara, je Javno preduzeće Putevi Srbije dok je izvođač Preduzeće za puteve Valjevo. Osim kolovoza, po projektu je predviđena i izrada bankina, prilaza objektima i njivama koji će biti postavljeni na mestima na kojima su i ranije bili. Sve ovo će, veruju nadležni, poboljšati ukupnu putnu infrastrukturu na području opštine a završetku radova najviše će se obradovati građani koji žive uz ovaj put jer su se, kažu, u proteklih nekoliko meseci “gušili u prašini”, ali su strpljivo čekali nov kolovoz, bezbedniji i moderniji.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa