19. septembar 2019.19. sep 2019.
Osoba sa invaliditetom
ČIVIJAŠKI ŠAH

Osoba sa invaliditetom

U organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom u subotu 14. septembra održan je šahovski turnir. Manifestaciju „Čivijaški šah“ je otvorio predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić u prisustvu člana Gradskog veća za sport Dragana Nikolića u pešačkoj zoni, Gospodar Jevremovoj ulici.
Bio je to prvi inkluzivni turnir na otvorenom kao prilika da se pokažu aktivnosti sa ciljem promocije Sportskog saveza osoba sa invaliditetom. Građani su ovom prilikom mogli da se upoznaju sa tablom i figurama prilagođenim slepim i slabovidim osobama.
- Ideja o realizaciji je potekla od Sportskog saveza uz podršku Udruženja distrofičara Mačvanskog okruga. Želeli smo da pokrenemo nešto novo u gradu. Šah je ravnopravan sport osoba sa invaliditetom i bez. Jedino slepi imaju tih poteškoća, treba im dati da vremenu, inače su vrsni šahisti,- rekao je Slavoljub Avdić ispred Sportskog saveza osoba sa invaliditetom.
Šahovski turnir za lica sa invaliditetom podržao je član gradskog veća za sport Dragan Nikolić.
- Savez je formiran iz potrebe da osobe sa invaliditetom imaju svoju organizaciju gde bi mogli u okviru iste da budu zastupljeni svi granski sportovi. Ovo je jedan lep događaj promocija njihovog rada, i želim im i u budućnosti mnogo sreće u igri,- kazao je član Gradskog veća za sport.
U saradnji sa Šahovskim savezom Mačvanskog okruga, Sportski savez osoba sa invaliditetom planira za naredni period organizovanje školice šaha. Viši i niži kurs koji bi deci pružio kvalitetan trening i druženje. Održavanje programa je planirano jedanput nedeljno u trajanju sat i po, sa pauzom. Uzrast od 6-7 godina, a kasnije i sa mladima.
- Ono što je karakteristično za današnji turnir jeste želja da on bude što više transparentan. Zbog toga se igra na pešačkoj zoni, da prolaznici vide te ljude i da im se ukaže koliku volju i imaju. Siguran sam da će ovo imati dosta pozitivnih efekata, rekao je predsednik Šahovskog saveza Mačvanskog okruga Trajko Davidovski.
U igri je učestvovalo 20 takmičara.

M. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa