Berza

 • aero 996 ▼ -0,10%
 • glos 440 ▼ -2,22%
 • gsfd 502 ▼ -0,20%
 • impl 3.477 ▲ 4,10%
 • mtlc 2.060 ▲ 0,29%
 • niis 734 ▼ -1,21%
 • rmks 3.400 ▲ 12,73%
 • rso17169 101,13 ▼ -1,59%
 • rso19182 103,38 ▼ -3,36%
 • rso19186 109,13 ▲ 0,10%
 • trbg 4.400 ▲ 1,29%
 • vbse 2.940 ⚫ 0,00%
(26. septembar 2019.)
ODRŽANA SEDNICA SAVETA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Seminar o socijalnoj zaštiti

Seminar o socijalnoj zaštiti
U skladu sa zakonskom obavezom održavanja sednica Saveta Upravnog okruga, u sredu 11. septembra 2019. godine održana je Četvrta redovna sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga u 2019. godini, u Šapcu, u sali Zavoda za javno zdravlje Šabac, ulica Jovana Cvijića broj 1 / sala Zavoda /, sa početkom u 10:30 časova. Sednici prisustvuju predstavnici svih lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okruga osim predstavnika iz opštine Mali Zvornik. Predstavnici grada Loznice, opština Koceljeva, Vladimirci, Bogatić, Krupanj i Ljubovija sednici Saveta Mačvanskog upravnog okruga prisustvuju po ovlašćenju gradonačelnika Loznice i predsednika opština.
Dnevni red sednice Saveta: "Socijalna zaštita u jedinicama lokalne samouprave".
Izvestioci po ovoj temi su Mirjana Komnenović, savetnica za socijalnu zaštitu SKGO, Nenad Stojanović, savetnik Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Slavica Milojević, rukovodilac Odeljenja za informisanje Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.
Sednica Saveta je ujedno i regionalana radionica/seminar na pomenutu temu.
Mirjana Komnenović, savetnica za socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština je istakla da je ovo 17. Upravni okrug u kome se održava ova regionalna radionica/seminar. Ostalo je da se radionice održe u Vojvodini. Održavanje radionica pomogla je Vlada Švajcarske.
Slavica Milojević, rukovodilac Odeljenja za informisanje Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu upoznala je učesnike o ciljevima ovog seminara. Opšti cilj je unapređenje socijalne zaštite u jedinicama lokalne samouprave, dok se kao pojedinačni ciljevi navode unapređenje međuopštinske saradnje u obezbeđivanju socijalne zaštite u JLS i unapređenje kompetencija relevantnih službi JLS za planiranje i obezbeđivanje usluga socijalne zaštite.
U nastavku se govorilo o normativnom okviru koji uređuje obaveze i odgovornosti JLS u obezbeđivanju socijalne zaštite i to međunarodni, nacionalni i lokalni normativni okvir. Za Poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu zaštitu, rečeno je da se u nekoliko poslednjih izveštaja konstatovalo da u Srbiji nema napretka, kada je ova oblast u pitanju.
Za lokalne samouprave je od značaja normativni okvir koji uređuje obaveze lokalne samouprave u oblasti socijalne zaštite. To su Zakon o lokalnoj samoupravi /član 20. i član 88./, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Zakon o javnim nabavkama i Uredba o namenskim transferima. Učesnicima su prikazani pokazatelji na nivou Republike Srbije, uz konstataciju da je nivo socijalne zaštite u lokalnim samoupravama neujednačen.
U drugom delu radionice govorilo se o socijalnoj zaštiti u svakoj od lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okruga.
Izvestilac za ovaj deo radionice bio je Nenad Stojanović, savetnik u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu. Govorilo se o vrstama usluga socijalne zaštite, namenskim transferima, iznosu namenskog transfera za svaku od lokalnih samouprava i teškoćama u realizaciji ovih transfera.
U završnom delu radionice bilo je govora o planovima za budućnost i planiranju socijalnih usluga. Osnovni zadatak je pripremanje dobrog socijalnog plana zajednice.
Tokom izlaganja dati su brojni primeri iz prakse i saveti kako da se postupi u pojedinim situacijama.
Učesnici radionice su svojim izlaganjima dali doprinos realizaciji ove radionice. Iznosili su primere sa kojima su se susretali tokom rada i postavljali pitanja predavačima.
Zajednički zaključak i predavača i učesnika seminara/radionice je da je ova edukacija u potpunosti uspela i opravadala svoju svrhu.
Kabinet načelnika Mačvanskog upravnog okruga

Najnoviji broj

31. decembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa