26. septembar 2019.26. sep 2019.
Hoću da isteram Vučića sa KiM
RADA TRAJKOVIĆ, KANDIDAT LISTE “SLOBODA” NA IZBORIMA ZA SKUPŠTINU KOSOVA

Hoću da isteram Vučića sa KiM

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije i jedan od kandidata liste “Sloboda” na predstojeći izborima za Skupštinu Kosova Rada Trajković, s pravom nosi epitet “državni neprijatelj”.
Slično poput njenog prijatelja pokojnog Olivera Ivanovića, žrtva je najgore moguće kampanje, kako nosilaca najviših državnih funkcija, tako i provladinih medija i tabloida u Srbiji. Nazivaju je stranim plaćenikom, Ramušovim Srpkinjom, domaćom izdajnicom i sve ono što ide uz takvu retoriku. Nisu, doduše, još snimili i emitovali specijalne spotove. Za nijansu je bezbednija od pokojnog Olivera, jer je 24 sata pod obezbeđenjem kako države Srbije, Tako i KFORa.
Sve ovo je rezultat činjenice da drugačije misli od predsednika Srbije i njegove Srpske liste koji pozivaju na jedinstvo Srba na prostoru Kosova i Metohije pod njihovom kapom
Trajković kaže da se zalaže protiv svega onoga što je uradila, što radi i što bi uradila Srpska lista.
- SL je svojim glasovima izabrala predsednika Kosova Hašima Tačija, predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, predsednika vlade Kosova Ramuša Haradinaja. Poslanici Srpske liste su, zajedno sa albanskim poslanicima, odali počast umrlom borcu OVK tako što su ustali, a onaj Igor Simić se čak i prekrstio. Ista lista je poklonila nekoliko stotina hektara svog poljoprivrednog zemljišta opštini Kosovo Polje da bi moglo da se pretvori u građevinsko zemljište za izgradnju stanova za albansko stanovništvo. Ta pokvarena antisrpska politika je ono što mi želimo da promenimo - kaže Trajković.
Ona dodaje da Aleksandar Vučić više nema šta da da i da može samo da manipuliše,
- On ne može ni da uđe na Kosovo. SL mu treba samo da osvoji srpske glasove kako bi mogao da kaže da ima monopol nad svime što se dešava na Kosovu. Dobro zna da ako u Skupštinu uđu drugi Srbi, on gubi uticaj. Izvlači mu se Kosovo kao argument iz ruku pred međunarodnom zajednicom, da je on taj koji će i dalje da učestvuje u procesu kraja. Prijavila sam se za ove izbore da isteram Vučića sa prostora KiM. Verujem da je to moguće. Borim se. Znam da je Kosovo takva zemlja da vas podiže, a onda ruši. Vučić mora da bude srušen - poručuje Trajković.
Ono što je posebno začinilo predizbornu atmosferu u srpskom delu KiM, je odluka Ksenije Božović, nekada najbliže saradnice Olivera Ivanovića, da na ove izbore izađe u okviru SL. Podsećanja radi, pokojni Oliver Ivanović je svuda govorio o šteti, kriminalnim aktivnostima predvodnicima SL, imenovao ih je glavni uzrok straha, pretnji i nasilja kojima su izloženi neistomišljenici. I onda se desilo da se ona nađe na istom mestu sa svim tim ljudima.
- Nekoliko dana pre te odluke razgovarala sam sa Ksenijom. Htela sam da na izbore izađemo zajedno. To bi bila prirodna koalicija. Mi smo svi iskreno opredeljeni da se sazna istina o ubistvu Olivera Ivanovića. Ksenija mi je čitava dva sata pričala o lojalnosti, poštovanju i poštenju, a onda je otišla kod tih ljudi. Ona je bila čovek od najvećeg poverenja Olivera Ivanovića. On je njoj neverovatno verovao. Mene je potpuno šokiralo kada sam saznala je otišla na Srpsku listu. Malo mi je bilo čudno što je nedavno dala izjavu u kojoj je rekla da su u njegovo ubistvo umešani i Srbi i Albanci i međunarodna zajednica. Ona dobro zna šta je Oliver pričao o Milanu Radojičiću i da mu je od njega pretila opasnost. Ksenija mnogo toga zna i ovim potezom je sebi zatvorila usta, a to mnogo znači. Njima je jako stalo da se i zatvori prostor u kojoj je Oliver imao stranku, stalo im je da nestane sećanje na njega - znaglašavae Trajković.
Izbori na Kosovu su zakazani za 6. oktobara. Najveći favorit na tim izborima je Samoopredeljenje Albina Kurtija, a za ove izbore su prijavljene i tri liste sa srpskim kandidatima.

Tražila zaštitu
- Tražila sam pismeno zaštitu od države, jer smatram da mi preti opasnost od Vučića i njegove družine, najviše od Milana Radojičića. Dobila sam zaštitu, tako da sam sada o mojoj sigurnosti vode računa pripadnici MUPa u Srbiji, a na Kosovu KFOR. Inače, potpredsednik Srpske liste Radojičić me je tužio i krivično i parnično. Traži pet miliona dinara za uvredu časti i morala. Toga da me tuži, verovatno se setio Aleksandar Vučić, jer Radojičić nije sposoban da se toga seti. Tužba je podignuta pred sudim u Beogradu, a ne na Kosovu i Metohiji, jer je Radojičić pod poternicom - ističe Trajković.

N.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa