26. septembar 2019.26. sep 2019.
KRIVINA U OGLEDALU

Veseljačine

Beograd u vodi, Terme Beograd, Akva Park Beograd, samo su neke od veselih smicalica o ne baš veselom trenutku u kojem se naš glavni grad našao protekle nedelje.
Ulica Kraljice Marije postala je pravi hit, ne samo u našoj zemlji. Pukla je vodovodna cev i izazvala velike probleme. Vlast, umesto da reaguje, odmah je krenula da napada prethodnu vlast i Dragana Đilasa. Ima li neki problem u ovoj državi da za nju nije odgovoran Đilas? Toliko su dosadili ljudima da to više nije normalno. Večiti zamenik Drekavac je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, za nešto manje od 30 minuta čak 42 puta izgovorio ime Dragana Đilasa. Neko ozbiljno treba da se zabrine i nad njim. Ta vrsta opčinjenosti nije normalna. Ostaće nejasno, jer gabaritne veličine srpskog novinarstva u vidu Dee i Sarape nemaju mozga da to pitaju, kako je tom istom Đilasu taj isti Drekavac 2011. godine nudio svoje usluge.
Koliko je poznato, Đilas i Vesić nikada nisu ništa radili zajedno niti su imali nekakve kontakte, ali do jednog susreta je, ipak, došlo. Tokom 2011. godine Saša Antić, socijalista, molio je Đilasa da se vidi sa Drekavcem nešto u vezi sa Fudbalskim klubom Crvena Zvezda. Našli su se, dalje ide priča, u Faktoriju i problem je bio što u klubu nisu imali pare za čarter let da idu na Kipar da igraju kvalifikacije za LE. Ni prethodni let nisu platili i Aviogeneks nije hteo da im da avion. Pošto Grad nije mogao da plati taj let, Đilas je rekao da će on lično da da veći deo za čarter, jer je, ipak, Zvezda u pitanju. Ptičice na grani su nam rekle da ni jedna reč na tom sastanku nije progovorena o politici i da je Drekavac bio snishodljiv poput malog jareta. I onda sledi zaplet. Popodne Đilasu na mejl stiže Drekavčevo pisanije - Manifest nove Demokratske stranke. Da li je to bio vid zahvalnosti, ili je možda hteo da se preporuči, ili da se predstavi kao čovek koji piše program za Đilasa, ili je možda poslušao svog gazdu da malo zamuti situaciju u nekada svojoj stranci. Da je Đilas prihvatio taj program, istorija bi bila bitno drugačija, ali Drekavčeva trtica je oduvek bila dovoljno velika da je svojim obimom zauzimala nekoliko stolica.
Elem, da se razumemo, nije neobično da pukne vodovodna cev, ne treba se ni veseliti nad takvom situacijom, ali da li je normalno da svega čega se dohvate Drekavac i ekipa, bude fejk i bofl. Ne mogu jednu ulicu da urade kako treba. Drekavac i njegove Veseljačine (ekipa iz okruženja zamenika gradonačelnika) rekoše kako će svakoga dana da obilaze radove na Trgu, a samo Operativac iz Zemuna je na tom istom Trgu i slika i snima svu propast tog zdanja. Razaraju Beograd kako stignu, pumpaju troškove bez stajanja. Sada intenziviraju priče o gondoli, a merače polako i Ratno ostrvo. Osveta loših đaka i iskompleksiranih budala je u toku. Veseljačine uništavaju suštinu jednog grada.
I čovek koga su nam lažno predstavili kao gradonačelnika, a u stvari je samo još jedan u nizu Veseljačina, ćuti. Boli ga trtica za Beograd. Pojavi se ponekad, ponegde, i svoju sramotu upotpuni hvalospevima Prvorođenom i odbranom Drekavca. Zašto je ovo potrebno takvom čoveku, valjda ćemo nekada saznati.
Drekavac postaje, ako već i nije, najozbiljniji pripadnik sekte, posle Prvorođenog. Dok Prvorođeni iz meseca u mesec povećava prosek vremena koji premijerno provede na malim ekranima, Drekavac ne sedi skrštenih ruku. Prvorođeni je u proseku 26,6 minuta dnevno prisutan na televiziji, a pazite ovo, Drekavac je najprisutniji posle njega sa devet minuta dnevno na malim ekranima tokom još trajaćeg septembra. Ko ne veruje neka proveri na JuTjub, sve je dostupno.
Drekavac je obilato slinavio i na činjenicu da svetski priznata umetnica Marina Abramović, u eri Prvorođenog, ima izložbu u glavnom gradu. Svaka reč koju je moj kolega i prijatelj Marko Vidojković napisao o ovom fenomenu. Dodao bih samo to verujem da je Marina svetski priznata umetnica, nikada ne bi sebi dozvolila da joj Veseljačine organizuju izložbu i plaćaju istu. Čovek umetnik, mora da ima malo morala i dostojanstva. Nije doduše, mali spisak umetnika koji mašu repom kako Veseljačine namignu čekajući apanažu, ali svetski priznati umetnici morali bi da imaju neki nivo. Ili je sve u lovi.
Da se vratimo nas kraju pucanju cevi u Kraljice Marije. Beogradu je, verovatno, dozlogrdilo to što Veseljačine rade sa njim, a od Beograđana nema ništa. I njih boli trtica za ovo besomučno iživljavanje, pa se na kraju, Beograd sam pobunio. Srećne ti rane junače i samo hrabro.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa