26. septembar 2019.26. sep 2019.
Šabac evropski grad
ZAVRŠENA EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI

Šabac evropski grad

Biciklijada imala oko 50 učesnika. Deo aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti bio i projekat „Još uvek vozim“ koji se sprovodi u okviru nacionalne kampanje „Čuvaj se“. Cilj projekta podizanje svesti mladih o bezbednoj vožnji i važnosti pridržavanja saobraćajnih propisa
Evropska nedelja mobilnosti završena je u nedelju Biciklističkom rutom centralnim gradskim ulicama. Vožnja je organizovana u partnerstvu sa NVO “Vozi ulice” i “Evropskim centrom za ekologiju”.
-Za kraj Evropske nedelje mobilnosti promovisali smo biciklizam kao jedan od održivih vidova transporta, rekla je arhitekta Ksenija Lukić, koordinator radnog tima Komisije za urbanu mobilnost.
Biciklijada je imala oko 50 učesnika. Među njima je bio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
-Ovde sam došao kao građanin. Podržavam ovu akciju i inače, još od kada je ona nastala. Jako mi je drago što udruženje građana „Vozi ulice“ istrajava u ideji da Šabac postane evropski grad u kome se poštuju evropske vrednosti. To podrazumeva da obratimo pažnju na to da građani žive zdravije, da vode računa o životnoj sredini, da se kreću na drugačiji način i da to košta manje. Imati porodične bicikle je mnogo jeftinije nego imati automobil. To i promovišem od kada sam postao gradonačelnik, istakao je Nebojša Zelenović.
Deo aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti bio je i projekat „Još uvek vozim“ koji se sprovodi u okviru nacionalne kampanje „Čuvaj se“. Svoje iskustvo u četvrtak je podelio sa učenicima Tehničke škole Novosađanin Milan Srdić član udruženja Paraplegičara Srbije.
-Usled neadekvatnog upravljanja motorom ostao sam nepokretan. Nisam poštovao saobraćajne propise, nosio kacigu, doživeo sam saobraćajnu nezgodu i ostao u kolicima. Bio sam fudbaler pre saobraćajne nezgode i sportski duh mi nije dozvolio da se predam. Dao mi je snage da stisnem zube i nastavim dalje, da završim fakultet za bezbednost saobraćaja i uključim se u projekat za veću bezbednost mladih u saobraćaju. Mi nismo tu da im govorimo nemojte ovo ili ono, nemojte da konzumirate alkohol... Nemojte samo da učestvujete u saobraćaju pod dejstvom alkohola i da kršite saobraćajne propise, rekao je Srdić.
Učenici su imali priliku i da probaju specijalne naočare koje simuliraju reakcije osobe pod dejstvom alkohola. Učenici su se složili da ovakva predavanja na njih ostavljaju jači utisak i bolje efekte nego bilo kakav vid priče, teorije i upozoravanja.
Cilj projekta je podizanje svesti mladih o bezbednoj vožnji i važnosti pridržavanja saobraćajnih propisa. Predavanje se već četvrtu godinu drži učenicima svih trećih razreda srednjih škola.
Grad Šabac je Evropsku nedelju mobilnosti obeležavao od prošlog ponedeljka u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Agencijom za bezbednost saobraćaja i partnerima na lokalu. Sadržaje su realizovali članovi Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju, Saobraćajne policije Policijske uprave Šabac i članovi Komisije za urbanu mobilnost.
Programi su promovisani na punktovima po gradu, građanima su deljene ankete sa temom organizacije saobraćaja u gradu, na Trgu je izvedena predstava za decu “Tri praseta u saobraćaju”, kojoj je prisustvovalo više od 1.200 predškolaca i prvaka, promovisane su nove trase javnog prevoza, a predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja u Centru za stručno usavršavanje održali su obuku i predavanje o bezbednoj vožnji za mopediste. Takođe, sprovedena je akcija Dan bez automobila u gradovima i opštinama u kojoj su predstavnici grada promovisali alternativne načine prevoza.
Šabac je jedan od dva grada u Srbiji, koji je na javnom pozivu SKGO odabran za pružanje tehničke i ekspertske pomoći tokom izrade Plana održive urbane mobilnosti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa