26. septembar 2019.26. sep 2019.
Direktor iz kola
MILOŠ SIMIĆ IZ MAČVANSKOG METKOVIĆA, VIŠE OD DVE DECENIJE U FOLKLORNOM ŽIVOTU MAČVE

Direktor iz kola

Višegodišnju igru u Folklornom ansamblu “Đido”, “krunisao”, rukovodećom funkcijom u Kulturno-obrazovnom centru Bogatić. Stvaralački zanos ozvaničen brojnim nagradama dobar stimulans ka širim kulturnim vidicima velike srpske ravnice
Samo godinu dana posle 1995. kada je Kulturno-umetničko društvo “Janko Veselinović” u Bogatiću, preimenovano u Folklorni ansambl “Đido”, po nazivu poznatog dramskog dela znamenitog književnika, Miloš Simić iz Mačvanskog Metkovića je iz redova tadašnjeg seoskog Kulturno-umetničkog društva “Mladost”, stupio u redove “Đida”. Odmah je pokazao raskošni talenat za igru, što ga je ubrzo i kandidovalo za asistenta tadašnjeg umetničkog rukovodioca ansambla Stojić Mašić Taće. Mlad i ambiciozan 2000. godine dolazi na čelo ansambla, bogate tradicije i visokih dometa, kako na domaćem planu, tako i u svetu.
Danas, nekoliko meseci od kada ga je lokalni parlament u Bogatiću imenovao za direktora Kulturno-obrazovnog centra ove male varošice, Miloš živo pripoveda o svojim prvim koracima u novoj sredini:”Prvi put sam nastupio za “Đido”, sada već daleke 1996. godine na jednoj svečanosti u Bogatiću. Početnička trema nije izostala, ali sam je brzo savladao uz pomoć saigrača u kolu i veliku podršku publike za sve nas. Taj njihov aplauz bio je mnogo značajan i u mom kasnijem radu, dodaje naš sagovornik koji je kratko vreme igrao u šabačkoj “Čiviji” i Akademskom Kulturno-umetničkom društvu “Španac”.
Najviše vremena i traga ostavio je u “Đidu”. Sa ovim ansamblom proputovao je veći deo Evrope, nastupao u Kini, a po Srbiji ni broja ne zna. Jedno u svemu ovome ne propušta da istakne: “Svugde smo govorili da smo iz Bogatića u srcu Mačve, a to je velika srpska ravnica u čiju plodnu zemlju i dugme da posadiš, nikne”!
Nedavno smo bili domaćini na “Bogatfestu”, Međunarodnoj smotri folklora, gde su učestvovali gosti iz više država. “Đido” je, neću preterati ako kažem uvek među 10 najboljih folklornih ansambala u Srbiji, ističe Simić pominjući brojne osvojene nagrade, među kojima "Zlatni opanak" u Valjevu 2014. godine, nagradu za najbolju koreografiju 2015. godine u Čačku, dve nagrade iz Poljske, jedna iz Nemačke, a među “najsvežijim”, bronza iz Litvanije i prvo mesto i zlatna medalja iz Letonije. U svemu tome je i njegov značajan udeo, bilo kao igrač, bilo umetničkog rukovodioca ansambla.
- To je jedan od najlepših perioda mog života. Mačvanski folklor je živopisan i uvek mu se treba vraćati. Potrebno je sačuvati taj deo običaja i kulture, za sva vremena i buduća pokolenja. Mislim da o interesovanju najbolje govori broj sadašnjih članova ansambla “Đido”, koji okuplja u svojim redovima oko 300 mladih svrstanih u više grupa, koji imaju probe svakog vikenda i nastupe u svetu i kod nas. Između ostalog ja sam se danas odlučio i na istraživački posao. U ovom smislu radim na postavljanju igara iz okoline Šapca i zapadne Šumadije.
Uz sve to ne zapostavljam ni humanitarni rad. On je uvek sfera mog interesovanja. Zato 29. septembra i organizujemo humanitarni koncert pod nazivom “Sećanje na naše drage članove”, naglašava Simić.
Iako je zvanično 2014. godine na Međunarodnom festivalu Folklora u Poljskoj, “okačio opanke o klin”, izuzetno je aktivan posebno u folklornom životu Mačve ali i šire, kao direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić i “vizionar” mnogih kulturnih dešavanja u ovoj opštini.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa