Berza

  • aero 790 ▼ -1,74%
  • fint 580 ⚫ 0,00%
  • gfom 284 ⚫ 0,00%
  • gmon 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 673 ▼ -0,15%
  • pdza 8.300 ▲ 3,75%
(26. septembar 2019.)
Izložbena postavka u Galeriji Biblioteke šabačke

Paralelni svetovi Bujišića

Paralelni svetovi Bujišića
Kroz različite pristupe umetnosti i likovne tehnike, dva umetnika, otac i sin, Dušan i Goran Bujušić, postavkom „Paralelni svetovi“ u Biblioteci šabačkoj ukazuju na stanje u današnjem društvu gde je akcenat na blještavim, bez vrednosti sadržajima kojima smo (ne)namerno izloženi.
Dušan Bujišić (slikar, grafičar) rođen je 1954. godine u Šapcu. Do sada je imao 6 samostalnih, preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i na 11 međunarodnih bijenala grafike.
-Naši radovi su naizgled paralelni svetovi, ali se u određenim elementima prepliću. U mom opusu dominiraju grafike, taman i dramatičan crtež koji oslikava sve ono što osećam povodom situacije u zemlji. Goranov svet je realnost današnje Srbije i smatram da će imati inspiracije napretek - pojasnio je Dušan Bujišić.
Goran Bujišić je rođen je 1980. godine u Šapcu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Imao je 7 samostalnih i više grupnih izložbi. Pored slikarstva i grafike, aktivno se bavi i fotografijom.
-Pristup umetnosti koju otac i ja imamo je drugačiji, ali ipak idemo ka istom cilju, a to je borba protiv kiča i šunda. Nažalost, došlo je do gubitka pravih vrednosti u društvu i samo mali procenat ljudi zna da prepozna kvalitetan sadržaj - navodi Goran Bujišić.
Postavku su otvorili: Kristina Aleksić, urednica kulturnih programa Biblioteke šabačke, dr Dragan Marković Markus, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i autori.
-U poslednjih nekoliko godina se vode polemike o postojanju paralelnih svetova i mogućnosti da se otkriju, istraže, a možda i približe jedni drugima, ili čak sudare. Odgovore na ova pitanja nemamo, ali ono što je jedno je sigurno - prostori u kojima je to moguće su biblioteke. Ova izložba je dokaz - rekla je Kristina Aleksić na otvaranju postavke u Galeriji Biblioteke šabačke.
Izložba je realizovana u saradnji sa Udruženjem likovnih stvaralaca Šapca, Bibliotekom šabačkom i za javnost je otvorena do 2. oktobra.

M. Ž.

Najnoviji broj

17. oktobar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa