26. septembar 2019.26. sep 2019.
Tragom zavičajnih pesnika
Jubilarni 10. „Pesnički maraton“

Tragom zavičajnih pesnika

Šabac je iznedrio velika književna imena. Učesnici Pesničkog maratona darovali su na autentičan način poeziju slavnih pesnika. Bogat i raznovrstan program jubilarnog Maratona. Kulturni centar kroz brojne aktivnosti promoviše lepu pisanu reč
Deseti „Pesnički maraton“, biće organizovan od četvrtka 26. do subote 28. septembra. Organizatori navode da je jubilej je idealna prilika da se bogatim programskim sadržajima ukaže na značaj pisane reči i srpskog savremenog pesništva.
-Šabac je iznedrio velika književna imena kao što su Jela Spiridonović Savić, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, Dragiša Penjin, Ivan Lolić i dr. Idući tragom zavičajnih pesnika tokom ovih deset godina, čija dela zavređuju svoje mesto i stranicu u istoriji srpske književnosti, odlučili smo da slogan ovog jubilarnog „Pesničkog maratona“, ponese naziv „Tragom zavičajnih pesnika“. Oslanjajući se na njihovu poeziju i kulturno nasleđe tokom ovih godina, Pesnički maraton je imao svoje prateće programe koji su svojim sugrađanima kao i pesnicima gostima kroz scenske prikaze svake godine darovali na autentičan način poeziju slavnih pesnika. Da se ova manifestacija utemeljila u našem gradu potvrđuje činjenica da se iz godine u godinu broj zainteresovanih pesnika uvek vraćao gradu koji ima dugu pesničku tradiciju - kaže Branka Todorović i dodaje da je sa pratećim programima Pesničkog maratona, Kulturni centar izašao iz okvira svog prostora, promovišući poeziju na jedan nov i kreativan način u vremenu kada se na kulturu u najširem smislu najmanje misli.
-Našli smo se kao društvo u veoma lošoj klimi gde se teži sve više formi a manje suštini. Sa ovakvim konceptom želimo da budimo svest mislećih, kritičnih i samokritičnih ljudi. Tokom svih godina na pesničkoj manifestaciji učešće je uzelo mnogo pesnika sa prostora bivše Jugoslavije i nekih zemalja iz Evrope. Na manifestacijama ovakvog tipa kvantitet je neizostavan, ali ono čime se mi kao ustanova kulture rukovodimo, jeste neizostavan kvalitet koji se izrodi iz kvantiteta. Trudimo se da svojom organizacijom i različitom programskom koncepcijom učinimo da ova manifestacija raste iz godine u godinu. Ove godine smo predvideli da u okviru programskih sadržaja uradimo scenski prikaz poezije, sjajnog samoniklog, počivšeg mačvanskog pesnika Borisava Bore Simića iz Glušaca, čija je poezija zastupljena u mnogim antologijama srpskog pesništva, rame uz rame sa Dobricom Erićem, Darinkom Jevrić, Momčilom Tešićem i dr....Ovakvim sadržajima se smanjuje interesovanje onih koji ne poniru u suštinu poezije, a drugima daje prostora za razmišljanje o svom stvaralaštvu - pojašnjava Branka.
Ove godine po prvi put će biti održan i „Dečji pesnički matine“za decu-pesnike sa teritorije Šapca. Najmlađi će se nadmetati poetskim kazivanjem i cilj je da se promoviše kreativnost i lepota pisane reči.
-Želimo da deca zavole poeziju provocirajući maštu jačanjem čulnog, jezičkog i literarnog senzibiliteta. Javni nastupi će im biti podstrek za zajedničke projekte kao što su „Pesničke radionice“ ili „Dečji pesnički kutak“ - ističe Branka Todorović.


JUBILEJ
10. PESNIČKI
MARATON


26. – 28. septembar
Program:
Velika sala KC
Četvrtak, 26. septembar u 20:00 sati
„U SLAVU TVOGA SNA“
Gost pesnik: Toni Perdić iz Kraljeva

Petak, 27. septembar u 20:00 sati
„TRAGOM ZAVIČAJNIH PESNIKA“
Veče posvećeno Mačvanskom pesniku Bori Simiću
Učesnici: Viktoria Đorđević, Tijana Iskić, Anđela Majstorović, Nikola Rausavljević i Branka Todorović

Bašta Kulturnog centra
Subota,28. septembar, u 10:00 sati
I DEČJI PESNIČKI MATINE
Učesnici: deca pesnici od 1. do 8. razreda

Velika sala KC
Subota, 28. septembar u 19:00 sati
CENTRALNA MANIFESTACIJA
Pesnički maraton
Muzički program: grupa „Tren“ iz Šapca
Nataša Tomić, vokal
Mirko Tomić, gitara
Nenad Tadić, klavijature

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa