3. oktobar 2019.3. okt 2019.
Poljoprivrednici beru plodove saradnje sa Šapcem
ZRELE JAGODE U GORAŽDEVCU:

Poljoprivrednici beru plodove saradnje sa Šapcem

Za nove jagodare prvi plodovi su znak da mogu biti podjednako uspešni kao proizvođači u Pocerini čija domaćinstva su posetili ovog proleća i od kojih su dobili dragocene savete
Poljoprivrednici u Goraždevcu, kojima je Grad Šabac pomogao da podignu zasade jagode, probali su prve plodove svog rada. Iako nije uobičajeno da se u ovo doba godine jedu jagode, to je trenutno najveća radost i ponos u kućama porodica koje učestvuju u ovom projektu i dokaz da je ovaj zajedniči poduhvat uspeo.
Svako domaćinstvo ostavilo je između 20 i 30 sadnica da cvetaju kako bi se uverili da su posao uspešno obavili, ali i da bi obradovali decu u porodici. Na ostali sadnicama tokom perioda vegetacije, odnosno do kasne jeseni, skidaju se cvetovi da biljka ne bi trošila energiju i tako se spremila za formiranje plodonosnih cvetova na proleće.
Svaki korak proizvodnje svojim savetima prate zaposleni u Odeljenju za poljoprivredu grada Šapca koji od samog početka projekta pružaju stručnu pomoć poljoprivrednicima iz Goraždevca.
Za nove jagodare prvi plodovi su znak da mogu biti podjednako uspešni kao proizvođači u Pocerini čija domaćinstva su posetili ovog proleća i od kojih su dobili dragocene savete.
Priliku da zarađuju više od svog rada poljoprivrednici iz Goraždevca dobili su nakon odluke Skupštine grada Šapca da pomogne nabavku sadnica sa 10.000 evra i da stručni tim ovog grada pomogne svojim znanjem.
U ovom projektu učestvuje i austrijska nevladina organizacija “Diakonie” koja je izdvojila značajan deo novčane pomoći za opremu i tehniku potrebnu za održavanje zasada jagode, i Opština Peć.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa