3. oktobar 2019.3. okt 2019.
“Ko se plaši buba još”

“Ko se plaši buba još”

Zavod za zaštitu prirode Srbije i OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca realizovali su radionicu „Znanjem protiv straha o insektima“ 25. septembra u Centru za stručno i profesionalno usavršavanje u Šapcu.

U radionici, u kojoj su učestvovali učenici viših razreda šabačkih osnovnih škola, entomolog Aleksandra Zatezalo održala je zanimljivu prezentacaiju o svetu insekata, njihovom nastanku, ranovrsnosti i značaju za život na Zemlji. Predstavljajući zašto su nam bitni insekti, i na primeru stršljena zašto i kako se javlja strah od ovih velikih insekata, A. Zatezalo je deci objasnila šta treba da znamo kako ih se ne bi bojali.

Nakon prezentacije učenici su, uz pomoć profesorki biologije Marije Đerić i Ljiljane Kandić, imali priliku da kroz mikroskop pogledaju kao izledaju pojedini delovi insekata, kao i da u insektarijumima, koje su za ovu priliku doneli predstavnici Zavoda, otkrivaju pojedine vrste karakteristične za našu zemlju. U realizaciji radionice, kao predstavnici Zavoda, učestvovale su i andragog Nataša Panić i volonter Tamara Bosić.

Kako bi učenici mogli samostalno da istražuju svet prirode Zavod je ovom prilikom za biblioteke OŠ „Stojan Novaković“ i Centra za stručno usavršavanje u Šapcu obezbedio priručnike „Strižibube Srbije“, „Ptice Pirota“ i „Jedan botanički dan na Staroj planini“, kao i postere „Vilini konjici Srbije“ i „Pravokrilci Srbije“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa