3. oktobar 2019.3. okt 2019.
Evropska noć istraživača u CSU

Znanje daje moć

Da znanje daje moć imali su priliku da uvide šabački radoznalci protekle nedelje na Desetoj evropskoj noći istraživača. Centar za stučno usavršavanje bio je deo evropskog karavana nauke. Petodnevni programi okupili su predavače i brojne posetioce željne znanja. Više od 1.000 učenika učestvovalo je u eudkativnim interaktivnim radionicama iz prirodih i društvenih nauka
O dominantnim vrstama dinosaurusa, kako i zašto su izumrli i nestali sa planete Zemlje? Da li postoje živi fosili? Ko su oni zapravo? Sve su to bila pitanja na koje su radoznalci mogli da čuju odgovore tokom “Jura avanture” od realizatorki Danke Đević Hadnađev i Jelene Martinović. Posetiocima su bili dostupni i fosilni ostaci, među njima i zub mamuta, kako bi uvideli veličinu ovog praistorijskog bića.
Važan segment Noći istraživača bio je posvećen nuklearnoj, solarnoj energiji, alternativnim izvorima energije, kao i hemičarenju.
Predavači su učenike uveli u magični svet prirodnih nauka kroz istorijsku retrospektivu, ali i „pogled“ u budućnost kada su potencijali energije u pitanju. Karavan eksperimenata iz Tehničke škole na popodne preselio se u CSU i uz pomoć profesora zainteresovani su mogli da se upoznaju sa radovima učenika sekcije za fiziku i primenjenu elektroniku. Predstavljene su i CNC mašina, robotičke ruke, samovozeći automobili, sorter boje, levitatori, video igre...
Savremene tehnologije našle su primenu i u umetnosti. Digitalizacija, grafički dizajn i tradicionalna umetnost išli su ruku pod ruku na radionici u „Kulturno nasleđe i grafički dizajn“ profesora Škole primenjenih umetnosti.
Važnost negovanja kulture kroz muziku, pesmu, etnografske motive, likovnu umetnost prikazan je kroz muzičko-scenski program pod nazivom Karavan tradicije "Mačva - moj zavičaj". Realizatori karavana bile su: Snežana Šalai Tibor, Snežana Popović i Vesna Petrović.
Na radionici Modisti i muze modernizma predstavnici ove epohe predstavljeni su u drugačijem svetlu. Priče o snažnim damama ovog doba inspirisale su učenike da kreiraju jednistvene šešire i uplove u avangardnu modnu avanturu.
Profesori Šabačke gimnazije u saradnji sa Ivanom Doskovićem iz Međuokružnog istorijskog arhiva iz Šapca održali su predavanje na temu „Vremeplov učenja - Šabačka gimnazija nekad i sad“ i prisutnima predstavili stare knjige, dokumente, kao i fotografije, koje beleže dosežu čak 218 godina u prošlost.
-Glavni deo prezentacije koju smo pripremili čini izveštaj direktora Šabačke gimnazije iz 1899/1900. godine. U Pauzama vodili smo razgovor i analizirali odnos tadašnje i današnje gimnazije. Osnovni zaključak je da je Šabačka gimnazija uvek bila na pravom putu kao i da je moć volje bio i ostao presudan faktor uspeha svakog pojedinca i škole u celini. Vođen je zanimljiv razgovor sa posetiocima, koji su iznosili svoje mišljenje na zadatu temu – ističe Biljana Drobnjak.
U nastavku je prikazan film učenika Šabačke gimnazije Moja škola, nagrađen prvom republičkom nagradom u Nišu. Na duhovit način film je predstavio šabačke profesore, njihove kabinete i učenike.
Marija Đerić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije održala je zanimljivo interaktivno predavanje o čudesnom svetu insekata. Neke tajne su otkrivene, a neke čekaju da ih mladi istraživači otkriju kao veliki naučnici.

Najnoviji broj

4. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa