3. oktobar 2019.3. okt 2019.
Poseta ostrvu nade i slobode
ŠABAC I PRNjAVOR NA OBELEŽAVANjU 101. GODIŠNjICE PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA

Poseta ostrvu nade i slobode

Centralna proslava u okviru obeležavanja proboja Solunskog fronta i iskrcavanja Srpske vojske na ostvo Krf održana je na ostvu Vido, simbolu žrtve za slobodu i opstanak srpskog naroda. Delegacije grada Šapca i MZ Mačvanski Prnjavor učestvovale su i u ovoj proslavi, položila vence i poklonila se senima srpskih junaka na ostrvu Vido i plavoj grobnici
Delegacije grada Šapca i Mačvanskog Prnjavora boravile su u šestodnevnoj poseti Krfu, gde su prisustvovali obeležavanju 101. godišnjice proboja Solunskog fronta. Prva stanica bio je Ageos Marmaris, grad pobratim Mačvanskog Prnjavora.
Božidar Katić, član gradskog veća i Milutin Jekić, odbornik skupštine grada u ime Šapca, zajedno sa delegacijom Mačvanskog Prnjavora, na spomeniku Drinskoj diviziji u ovom selu položili su vence i poklonili se senima slavnih predaka.
-Na ovom mestu boravili su, umirali i oporavljali se naši preci, vojnici slavne Drinske divizije. Na ovom mestu našli su spas, nadu i prijateljstvo u najtežim vremenima za naš narod. Iz ovog sećanja i ove priče niče nada da mi kao narod i država imamo budućnost, rekao je tom prilikom Božidar Katić.
Delegacije su zatim posetile i položile vence na grob Janisa Janulisa, velikog prijatelja Srbije i Srba. U prisustvu njegove porodice, predsednika opštine Južni Krf i meštana posebnu emociju je izazvalo pojavljivanje dece, članova KUD-a iz Mačvanskog Prnjavora koji su nosili zastave Srbije i Grčke. Baš njihovim izvođenjem pesme "Tamo daleko" i završen je prvi dan zvanične proslave 101. godišnjice proboja Solunskog fronta na Krfu.
Centralna proslava u okviru obeležavanja proboja Solunskog fronta i iskrcavanja Srpske vojske na ostvo Krf održana je na ostvu Vido, simbolu žrtve za slobodu i opstanak srpskog naroda. Delegacije grada Šapca i MZ Mačvanski Prnjavor učestvovale su i u ovoj proslavi, položila vence i poklonila se senima srpskih junaka na ostrvu Vido i plavoj grobnici.
Zastavu Srbije, uz pesmu "Tamo daleko" nosili su ponosno mladi članovi KUD "Prnjavor".
-Krf za nas Srbe nije samo ostrvo već simbol spasa, nove nade i prijateljstva. Na ovom ostrvu, iz prijateljstva, bratstva i ljubavi rodila se nada, tu su postavljeni temelji pobede na Kajmakčalanu i pobede vojske koju su činili naši preci u Velikom ratu. Hvala Vam dragi prijatelji za bratstvo, za ljubav, za život, za nadu, istakao je član Božidar Katić u obraćanju okupljenima.
Poseta je nastavljena obilaskom manastira iz 12. veka i fabrike za proizvodnju maslinovog ulja. Predsednik opštine Južni Krf i Božidar Katić razgovarali su o konkretnim načinima za unapređenje saradnje.
Poseta Krfu završena je koncertom Folklornog ansambla Doma kulture "Prnjavor" u Mesongiju, pred više od 1.000 Grka i turista koji su se na kraju koncerta prikuljčili velikom kolu.
-Pokazali smo kako izgleda prava Srbija. Na kraju, u velikom kolu, naša deca, Grci, Rusi, Englezi ... Kada si ono što jesi i kada se ponosiš time to je najlepša slika koju možeš da pokažeš svetu. Ovo je Srbija, zaključio je Božidar Katić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa