3. oktobar 2019.3. okt 2019.
Briga o starima 365 dana u godini
RAZGOVOR SA POVODOM: JELENA MILOŠEVIĆ, DIREKTORKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD "ŠABAC" O POLOŽAJU STARIH U NAŠEM GRADU

Briga o starima 365 dana u godini

Brojna nacionalna i inostrana istraživanja složila su se u jednom: Srbija je trenutno među vodećim zemljama po starosti stanovništva na globalnom nivou. Usled niskog nataliteta, fertiliteta i migracije mlađih ljudi, procenjuje se da će se ovakvo stanje održati i u budućnosti, odnosno da će naša nacija sve intenzivnije stariti.
Prema podacima do kojih su prošle godine došli Crveni krst i mreža organizacija civilnog društva Humans, u 2016. godini čak 19 odsto ukupnog stanovništva u Srbiji bilo je iznad 65 godina. Isto istraživanje pokazalo je i da je status pripadnika starije generacije u Srbiji relativno nepovoljan u poređenju sa životom starih u Evropskoj uniji.
Kada je reč o starosti stanovnika Šabac u godinama prati republičke trendove. Naime, po godišnjem izveštaju Centra za socijalni rad “Šabac” za proteklu godinu, na teritoriji našeg grada živi 18.345 osoba starijih od 65 godina.
-Od popisa do popisa nastavlja se trend pada u broju grupacije dece i omladine, a dolazi do blagog povećanja broja kod grupacije starih. Negativni prirodni priraštaj pokazuje svoj uticaj, pa i stanovništvo našeg grada postaje sve starije- kaže za “Glas Podrinja” direktorka Centra za socijalni rad “Šabac” Jelena Milošević.
Ono, po čemu se razlikujemo od republičkog proseka je briga o najstarijim sugrađanima i razvoj prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite. Sudeći po ocenama nadležnih, Šabac je u ovom segmentu primer dobre prakse.
-Po evidenciji iz 2018. godine brinemo o 1.636 osoba starijih od 65 godina preko dve organizacione jedinice koje kroz svoj rad obezbeđuju usluge i sprovode mere zaštite za odrasla i starija lica, a to su Služba za zaštitu starijih i odraslih lica i Organizaciona jedinica Pomoć u kući. Prva navedena vrši poverene poslove vezane za smeštaj u ustanove socijalne zaštite, stavljanje pod starateljstvo lica lišenih poslovnih sposobnosti, bavi se starateljskom zaštitom radi obavljanja određenih pravnih radnji, pruža usluge zaštite od nasilja u porodici.
OJ Pomoć u kući pri Centru postoji već 12 godina, i predstalja podršku korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u onim situacijama kada je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa. Korisnici ove usluge su stare i nemoćne osobe koje žive same, osobe sa invaliditetom , porodice sa teško obolelim članom domaćinstva.
Najzastupljenije usluge koje smo našim najstarijim sugrađanima pružali su: održavanje lične higijene, kupanje i presvlačenje, merenje krvnog pritiska, holesterola, nabavka životnih namirnica, nabavka terapije i zakazivanje lekarskih pregleda, košenje, pripremanje ogreva i td. Ova usluga je našim korisnicima dostupna 365 dana u godini, u dve smene i na gradskom i na seoskom području- objašnjava Miloševićeva i dodaje:
-Početkom 2017. godine je naš grad zahvatio ledeni talas. Tokom mesec dana, koliko je trajao, radnici OJ Pomoć u kući, bez prekida su obilazili staračka i samačka domaćinstva po ruralnm krajevima, obezbeđivali vodu za piće, hranu, ogrev. Pomoćni radnici su tokom božićne noći kod nepokretnih korisnika održavali vatru, kako bi sprečili nastanak promrzlina usled niskih temperatura.

Besparica i usamljenost
Svakodnevni kontakt sa starima omogućuje zaposlenima u Centru za socijalni rad najbolji uvid u njihove probleme. Sudeći po onome što zatiču na terenu, najteži pratioci starosti na ovim prostorima su težak materijalni položaj i usamljenost. Međutim, ono što posebno zabrinjava je sve učestalija pojava nasilja nad starim osobama, gde su počinioci najčešće iz redova najbližih članova porodice.
-Profil naših korisnika starije populacije uglavnom podrazumeva da oni žive sami ili sa bračnim partnerom sa primanjima koja nisu dovoljnda da im zadovolje osnovne egzistencijalne potrebe. Često su onemogućeni da obezbede lekove i lečenje, a porodična podrška je neadekvatna, odnosi sa odraslom decom su distancirani ili konfliktni. Ovakav sklop nepovoljnih životnih okolnosti prate osećanja straha, bespomoćnosti i usamljenosti. U poslednje vreme je evidentan porast nasilja nad starijim osobama. Čini mi se da ovaj problem još uvek nije dovoljno prepoznat i vidljiv. Naročito su problematične situacije kada su počinioci nasilja njihova deca, pa se javi snažan osećaj lojalnosti koji ih sprečava da prijave nasilje. Uglavnom ćute i trpe, a ukoliko se i odluče da se nekom povere, najčešće ne žele da svedoče pred pravosudnim organom- ističe direktorka CSR “Šabac”.

Šabac primer dobre prakse
Kao što smo već naveli, naš grad je primer dobre prakse u razvoju prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite, ali ova činjenica ne znači da treba ostati na današnjem nivou, nego stremiti daljem unapređenju i jačanju.
-Grad Šabac je prepoznat kao primer dobre prakse kada su u pitanju prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite, sa akcentom na dnevnim uslugama u zajednici koje treba jačati u narednom periodu.
Mera smeštajnih kapaciteta za ostarela lica ne zadovoljava narastajuće potrebe, te u nekoj sledećoj strategiji razvoja treba podržati nove oblike vanistitucionalnog zbrinjavanja kao što su Dnevni boravak za stare i razvoj usluge Porodični smeštaj odraslih i starijih lica, gde korisnici nastavljaju da održavaju i neguju socijalne kontakte u poznatom okruženju, a ovo okruženje im pruža sigurnost, stabilnost, toplinu, ljubav i razumevanje koji su starijim licima preko potrebni i za njih predstavljaju najdelotvorniji lek- zaključuje Miloševićeva.

Mesec solidarnosti
-Jedna od značajnijih programskih aktivnosti Centra za socijalni rad “Šabac” predstavlja “Mesec solidarnosti sa starim osobama”. Ove godine predviđene su brojne aktivnosti kao što su poseta najstarijim sugrađanima korisnicima prava na tuđu negu i pomoć, poseta korisnicima Gerontološkog centra, medijska nametanja kroz gostovanja na TV Šabac, novinske članke i anketiranje osoba sa seoskog područja koje će za cilj imati utvrđivanje socijalnog položaja i socijalnih potreba starijih lica, obradu rezultata i donošenje predloga mera za poboljšanje socijalnog položaja starijih osoba- navodi direktorka CSR “Šabac” Jelena Milošević.
Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Nakon ove inicijative, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1991. godine, u skladu sa rezolucijom 46/91, usvojila principe Ujedinjenih nacija koji se odnose na starije osobe. Na Svetskoj skupštini o starenju 2002. godine usvojen je Madridski međunarodni akcioni plan za starenje kako bi se odgovorilo na mogućnosti i izazove starenja stanovništva u 21. veku i promovisao razvoj društva za sve generacije.

T.T.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa