3. oktobar 2019.3. okt 2019.
Šabac Jezik je hranitelj naroda
Izložba u Kulturnom centru

Šabac Jezik je hranitelj naroda

Gostujuća izložba “Jezik je hranitelj naroda”, autorke mr Eliane Gavrilović, nastala je povodom obeležavanja dvestote godišnjice od objavljivanja prvog izdanja Vukovog Srpskog rječnika, ali 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja predstavljena je u Kultunom centru.
Na dvadeset različitih panoa na zanimljiv i edukativan način prezentovana su dela Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića. Tekstovi u okvoru postavke obogaćeni su odabranim reprodukcijama i portretima. Posetioci mogu videti i reprodukcije ličnih predmeta, fotografije porodice Vuka Karadžića.
-Potrudili smo se da predstavimo ključne pojmove, dešavanja i događaje vezane za Vuka i Dositeja, i Minu Karadžić. U okviru postavke je i priča o Muzeju Vuka i Dositeja koji ove godine obeležava 70 godina postojanja – rekla je autorka izložbe mr Eliana Gavrilović
Izložba ima edukativni karakter i namenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, a prati nastavni program maternjeg jezika. U Kultunom centru se realizuje u okviru programa „Jezička kultura“ i dostupna je za javnost do 14. oktobra.
-Ovo je dobar primer saradnje sa relevantnim pojedincima, institucijama kada je u pitanju jezička kultura i pismenost. Cilj nam je da uključimo učenike osnovnih i srednjih škola u naše aktivnosti – istakla je Katarina Janković Popović urednik programa u KC.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa