10. oktobar 2019.10. okt 2019.
KRIVINA U OGLEDALU

Sveti Sava

Osnovna škola "Rastko Nemanjić Sava" u novopazarskom prigradskom naselju Dojevići, od 1. septembra 2017. godine nosi ime predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata "Kalifa bin Zajed al Nahjana“. Tako je odličila Vlada Srbije na čijem se čelu tada nalazio Aleksandar Vučić Prvorođeni. Ova promena imena škole dogovorena je na nivou dve vlade u Beogradu i u Abu Dabiju.
Novo ime a škola u Dojevićima je dobila u znak zahvalnosti donatorima iz UAE, koji su sa sedam miliona evra finansirali izgradnju i opremanje te moderne školske zgrade, dečijeg vrtića u neposrednoj blizini i izgradnju dijagnostičkog centra u novopazarskoj Opštoj bolnici.
Kada su u decembru 2016. godine ambasador UAE u Srbiji Džuma Rašid el Daheri i tadašnji premijer Aleksandar Vučić otvorili ova tri objekta, ambasador UAE predložio je da se škola nazove po predsedniku, dijagnostički centar po osnivaču, a dečiji vrtić da dobije ime po glavnom gradu te zemlje. Premijer Vučić je to prihvatio.
Apsolutno logično tom potezu, Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku, povodom 800 godina od autokefalnosti orden Svetog Save prvog reda, dodeli upravo predsedniku Srbije. Sedam miliona evra je sedam miliona evra, a naš crkva, više puta je čvrsto dokazano, u novce se najbolje razume. Pošto SPC ne može da mu dodeli orden Bin Zajeda prvog reda, morali su da se odluče za Svetog Savu.
SPC od smrti patrijarha Pavla nema patrijarha. Ova vlast je instalirala stranačkog patrijarha Miroslava Gavrilovića koji svakim pojavljivanjem u javnosti sve dublje sebe zakopava u kanjon zaboravnosti. Uskoro ga se niko neće ni sećati. U trenutku kada barem polovina srpskih vladika ne podržava politiku predsednika Srbije, Sinod se odlučuje da najviše priznanje dodeli upravo njemu. Šta je to, o čemu se radi? Nemam drugo objašnjenje nego da predsednik Srbije drži u šaci polovinu srpskih vladika sa raznim inkriminisanim dokumentima. Sa nekim od tih dokumenata je mahao u Patrijaršiji kada je vladikama objašnjavao svoj plan za Kosovo i Metohiju. Ko god da mu se tom prilikom suprotstavio mahao je sa nekim dokumentima kako bi diskreditovao svakoga ko je stavio bilo kakvu primedbu na njegovo razgraničenje.
Miroslav Gavrilović ima neku obavezu prema predsedniku Srbije i to je vidljivo iz aviona. Zarad te obaveze spreman je da ne unizi samo sebe, već i kompletnu crkvu koja nije tako lako padala na kolena pred autoritetima za ovih 800 godina autokefalnosti. Pred ovim pada, bez mnogo zadrške. Čime je predsednik Srbije zaslužio orden Svetog Save? Šta je to on uradio da bi zavredio najviše priznanje naše crkve? Samo je još jedan u nizu predsednika koji nije uveo porez na finansijske transakcije koje mi građani imamo sa crkvom i koji sa povezom na očima nemo posmatra sve afere vladika SPC.
Pojedine vladike, poput Amfilohija, jasno su stavili do znanja da se ne slažu sa time da predsedniku pripadne Orden Svetog Save. Mnoge vladike ćute, videli su kako su prošli i Amfilohije i Grigorije koji je iz Hercegovine proteran i Nemačku. Ćute, sagnu glavu, ne žele da talasaju. Dragi prijatelji iz crkve, nismo mi ti koji hoće da razgraniče Kosovo i Metohiju i da zarad nekakve „pobede“ na severu najsvetije srpske zemlje zauvek ostanemo bez Dečana, Pećke patrijaršije, Zočišta...
SPC, a ne mi, ima imovinu i baštinu koju Albanci hoće da prevedu u svoje matične knjige. Na kraju, na jugu Kosova i Metohije živi tri puta više Srba nego na severu. Čoveku koji je potpisao da se izbori na teritoriji Kosova i Metohije za lokalne organe vlasti sprovode po kosovskim zakonima, a ne srpskim, vi dodeljujete Orden Svetog Save, jer se „za Kosovo bori kao lav“.
Svaka čast akademiku Matiji Bećkoviću što je odlučio da ne održi besedu na Svečanoj akademiji povodom pomenutog jubileja. Iako svi znamo zbog čega se odlučio na takav korak, javnost je obavestio da se ne oseća dostojnim te privilegije posle reči koje mu je uputio Goran Vesić. Srbija je danas, inače podeljena na Miroslava i Matiju. Mislite o tome.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa