10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Selo stari i nestaje
POJAVE

Selo stari i nestaje

Tokom deset godina u 14 sela opštine Bogatić, nestalo 2.560 ljudi. Ništa bolja slika nije ni u celom Mačvanskom okrugu. Škole ostaju bez đaka. Da li je spasonosno rešenje za seoske mesne zajednice u oživljavanju rada starih i formiranju novih zemljoradničkih zadruga?
Razvaljena drvena ograda i vrata kroz koja se ulazilo u široko dvorište. Po sredini istog starinska kuća iz čijeg dimnjaka se odavno ne viori plavičasti dim. Mnogo “okapalih” pomoćnih objekata oko kuće. Kažu da celo dvorište, toplih i kišnih dana obuzme gusta i visoka trava. Vidi se da tu godinama nije kročila ljudska noga. Takvih kuća je u malom mačvanskom selu mnogo. Napušteno je dosta u 14 sela opštine Bogatić, a nije bolja slika ni u celom Mačvanskom okrugu. Statističari su izračunali da je u Srbiji dosta starih ljudi. Škole ostaju bez đaka, sela se “gase”.
Nedavno su saopšteni podaci da od 4.600 sela u Srbiji 200 nema stanovnike. Istovremeno 200 sela je bez žitelja mlađih od 25 godina. Na obeshrabrujuće činjenice u cilju opstanka mladih na selu ukazuju gotovo svi. Šefovi mesnih kancelarija u mačvanskim selima, ističući da malo muškog stanovništva, prispelog za ženidbu sklapa brakove i ostaje da živi na selu. Naprotiv ova populacija ljudi odlazi sa sela “trbuhom za kruhom”. Ostaju viševekovna ognjišta prazna.
Sveštenici u seoskim crkvama se žale da imaju mnogo više opela nego krštenja, a u skupštinama opština širom Srbije sve je više zahteva za proširenje grobalja. Pomenimo i podatak saopšten prilikom nedavnog popisa stanovništva u opštini Bogatić, gde je tokom proteklih deset godina “nestalo” 2.560 ljudi.
Pedantni statističari su izračunali da je u selima Srbije 50.000 napuštenih kuća, a na još 145.000 njih piše “privremeno nenastanjene”.
Budućnost sela nije ružičasta. Podsećajući na to sve prisutnije su ideje o realizaciji ideja za opstanak mladih na selu i stvaranje što boljih uslova za to. Miomir Filipović iz Udruženja kulturnih stvaralaca “Zavičaj” u Sremskoj Mitrovici kaže da bi na selu trebalo finansirati otvaranje manjih privrednih kapaciteta, a u kulturnom i sportskom pogledu stvarati uslove za privlačenje prevashodno mladih. On ističe da je aktuelna srpska vlada shvatila o kakvim je problemima na selu reč i želi da ih rešava. U poslednje vreme uočeno je dosta dobrih poteza, a među njima Filipović posebno ističe aktivnost ministra Milana Krkobabića i njegovih saradnika. Rehabilitacija zadružnog sistema, upravo je jedan od puteva dragocenog privrednog napretka sela. To je slažu se i u odeljenju za selo Srpske akademije nauka, veoma značaj put “ozdravljenja” sela i samo na taj način može se zaustaviti njegov pad i omogućiti opstanak.
Činjenica o kojoj govori ministar Krkobabić o formiranju preko 500 zadruga u Srbiji i povećana izdvajanja Vlade za selo, nejbolje govore da zalaganje za život sela nisu samo prazne priče.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa