10. oktobar 2019.10. okt 2019.
NABAVKA TRAKTORA PREKO IPARD PODSTICAJA

NABAVKA TRAKTORA PREKO IPARD PODSTICAJA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisala je Četvrti Javni poziv za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novog traktora u oblasti sektora proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća, ostalih useva (žitarica i industrijskog bilja), grožđa i jaja.
Traktor mora biti vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i treba da ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije.
Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.
Rok za podnošenje zahteva, za odobravanje IPARD projekta, je od 24. septembra do 25. novembra 2019. godine.
Uz zahtev Upravi se dostavlja i:
1) poslovni plan;
2) popis pokretne i nepokretne imovine na dan 31. decembar prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se podnosi zahtev;
3) dokaz o posedovanju stručnog znanja, odnosno iskustva u oblasti poljoprivrede;
4) tri ponude za nabavku novog traktora koje sadrže podatke o emisiji izduvnih gasova;
5) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda izdato od jedinice lokalne samouprave prema mestu investicije, odnosno prebivalištu;
6) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda izdato od republičke poreske uprave;
7) izvod iz katastra nepokretnosti sa kopijom plana za mesto kontrole predmeta investicije;
8) ako podnosilac zahteva nije vlasnik zemljišta koje je odredio za mesto kontrole predmeta investicije, dostavlja se i ugovor o zakupu ili ustupanju na korišćenje predmetnog zemljišta kao i izvod iz katastra nepokretnosti za zakupodavca, odnosno ustupioca.
Pored predhodne dokumentacije fizičko lice koje je u sistemu PDV-a i koje vodi knjige po sistemu prostog knjigovodstva dostavlja i:
1) poslednji bilans uspeha;
2) poslednji javno objavljeni poreski bilans.
Nakon odobravanja IPARD projekta, odnosno dobijanja rešenja od Uprave za agrarna plaćanja pristupa se realizaciji predmetne investicije.
Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 65 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac zahteva odnosno nosilac gazdinstva i mladi poljoprivredni proizvođač.
Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači se mogu javiti u Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu Šabac.
Savetodavac za agroekonomiju
Mr Zoran Beljić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa