10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Podsticaji za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske proizvodnje

Podsticaji za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske proizvodnje

Na osnovu Pravilnika o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske poljoprivredne proizvodnje („Sl.glasnik RS“,br. 46/2019), raspisan je Javni poziv za podnošenje zaheva.
Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj u skladu sa Javnim pozivom, koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu.
Podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme: mlekomat i robot za mužu koji se prvi put stavljaju u upotrebu i čiji su svi sastavni delovi novi.
Pravo na podsticaje ostvaruje lice koje je obveznik poreza na dodatu vrednost koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, u Registru imaju prijavljen odgovarajući stočni fond, pri čemu na gazdinstvu ima od 20 do 200 mlečnih krava, i to: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, privredno društvo.
Pravo na podsticaj se ostvaruje ukoliko je podnosilac zahteva u potpunosti realizovao investiciju za koju podnosi zahtev u periodu od 15. oktobra prethodne kalendarske godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.
Zahtev za odobravanje prava na podsticaje u skladu sa ovim Javnim pozivom podnosi se u roku od 01. septembra 2019. do 01. marta 2020. godine.
Podnosilac podnosi samo jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje u kalendarskoj godini, za jednu ili više investicija. Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 60% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 15.000.000 dinara.
Savetodavac Mirjana Milošević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa