10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Foto: Šabačko pozorište

Foto: Šabačko pozorište

Nova pozorišna sezona u Šapcu

Sloboda je odgovornost

Počela nova pozorišna sezona. Sloboda i odgovornost okosnice. Premijerno izvođenje predstave „Šumadija“. Društveno angažovane teme obeležile 15. Pozorišnu reviju. Najavljene nove adaptacije savremenih srpskih dramskih pisaca
Čitava Revija je u znaku savremenog domaćeg dramskog teksta, kao i autora mlađe i srednje generacije, te su i teme sloboda i odgovornost, ali i međusobna veza ova dva pojma. Obično mislimo da smo slobodni ako nikom ne odgovaramo, ili nemamo odgovornost. Ipak, paradoks je u tome što samo dok imamo odgovornost možemo da zadržimo i svoju slobodu. Neslobodan čovek nema nikakvu vrstu odgovornosti, ili je od nje oslobođen. Pomenuti pojmovi i relacije će biti niti koje će se tematski provlačiti kroz različite produkcije - rekla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena (Minja) Bogavac povodom nove sezone koja je počela u gradskom teatru u subotu, 5. oktobra.
Umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica zvanično je otvorio 15. Pozorišnu reviju osvrnuvši se na značaj pozorišta kao institucije čiji je jedan od primarnih zadataka da ukaže na društvene vrednosti kojima zajednica treba da teži.
-Pozorište nema položaj kakav je imalo u vremenu nastanka, ali mislim da naporima koje čini Minja Bogavac ono može da proba da tu funkciju u društvu povrati i bude mesto gde će se artikulisati neke od bazičnih vrednosti na kojima zajednica treba da se zasniva, i kao par ekselans institucija građanskog društva. Teatar kakav mi danas znamo je platforma za iskazivanje građanskih vrednosti i društva, gde slobodi i odgovornosti pripadaju vodeća mesta. Često nismo svesni koliko su zapravo sloboda i odgovornost međusobno povezani, jer sloboda bez odgovornosti je anarhija i nihelizam, a odgovornost bez slobode je podaništvo, poslušnost i pokoravanje - naveo je Medenica simbolično presecajući vrpcu na sceni pred premijeru novog komada „Šumadija“.

Nagrada „Boris Kovač“ za Slobodana Petranovića
Nagrada "Boris Kovač" koju dodeljuje gradski teatar već deceniju i po, ove godine pripala je dramskom umetniku Slobodan Petranoviću Šarcu za ukupan doprinos Šabačkom pozorištu.
-Nije floskula, ali izuzetno mi je drago zbog priznanja koje je stiglo od kolega i kuće u kojoj radim već 32 godine i mogu slobodno da kažem da mi je to najznačajnija nagrada u životu. Nakon tri decenije profesionalnog bavljenja glumom u Šabačkom pozorištu čini mi se da je zaokružena jedna priča. Kada pogledam iza sebe tu je više od 140 premijera, a sada je to neko prepoznao i možda kada ulazite u zrele godine tada i dajete najviše - ističe Petranović i dodaje da gluma zanat i da s vremenom umetnik postaje svesniji sebe, profesije, drugačije gleda na svet što ga čini mudrijim.
Umetničko veće u sastavu: Ljubiša Barović - glumac, Vladimir Milojević - glumac, Aneta Tomašević- glumica, donelo je jednoglasnu odluku o laureatu.
-Nema onoga ko je gledao naše “Rubište“, a da iz sale nije izašao sa gorkim ukusom u ustima, knedlom u grlu i velikom simpatijom prema jednom od najtragičnijih likova u drami - Paradajzu. Naš Šarac je izuzetno toplo, uverljivo, jednostavno i dirljivo dočarao lik sa margine, žrtvu nesporazuma, čoveka koji odbija da odraste i živi u surovom svetu. Za taj sjajan glumački rad već je osvojio nagradu na Festivalu “Joakim Vujić”, ali ovu nagradu osvaja za niz ostalih, dobro upamćenih i pohvaljenih uloga tokom proteklih godina.
Od Kumića Mite u “Mrešćenju Šarana“ pa do nekoliko uloga u najnovijoj predstavi “Ana Frank”, Šarac je uvek pokazivao i dokazivao da nema velikih i malih uloga, da su sve podjednako vredne ako im se srcem pristupa-navodi se u obrazloženju Veća.

Reviju obeležile društveno angažovane teme
Dramsko delo „Triptih o radnicima“ Gradskog pozorišta Čačak sastavljeno od tri jednočinke i kroz različite priče o radnicima u razdoblju od jednog veka upozorava na njihov položaj odigrano je u okviru druge večeri ovogodišnje Revije. Autori teksta su tri mlada pisca: Tijana Grumić, Strahinja Madžarević i Sara Radojković, dok je komad režirao Jug Đorđević.
Treće večeri 15. Pozorišne revije šabačka publika je imala priliku da pogleda izvedbu predstave "Ali grad me je štitio" ansambla Narodnog pozorišta iz Užica čiju režiju potpisuje Bojan Đorđev. Prema tekstu Tanje Šljivar je nastalo delo koje u svojoj osnovi ima život postujugoslovenskih migranata u Nemačkoj, njihovu svakodnevicu, ali i čežnju za jednom Željanom. Usmerenost je ka konkretnom događaju, protestima 2015. godine protiv otvaranja Evropske centralne banke u Frankfurtu.
-Gostovanje Užičkog pozorišta nije slučajno, ne samo što nam je geografski jedno od bližih, nego i zbog saradnje koju ćemo ostvariti u toku sezone. Na Festivalu dečjeg pozorišta trenutno se igraju naše dve predstave i to je samo jedan od segmenata koji nas očekuje u budućnosti - istakla je direktorka Šabačkog pozorišta.
Predstava „Ana Frank: Istorijska antibajka za decu i odrasle“ svoje premijerno izvođenje imala je u okviru Evropskih dana Jevrejske kulture, a prvu reprizu na ovogodišnjoj Reviji. Namenjena deci i odraslima, bazirana na istoimenom dnevniku koji je potresno svedočanstvo o Holokaustu. Priča o odrastanju, u svetu koji je krenuo putem ekstrema, u kome nema milosti, razumevanja, saosećanja niti pravde za sve, a posebno za dete koje uprkos svemu postaje mudrije, simbol života i pobede čuvajući dobrotu.
Reviju je zatvorio bubnjarski koncert Dragoljuba Đuričića i gošće iz Brazila, a poznati muzičar bio je glavni akter Pričaonice pre samog nastupa u Šapcu.

Sadržajna pozorišna sezona
Šabačko pozorište nakon premijere „Šumadije“ očekuje i predstava „Dva viteza iz Verone“, Mije Knežević, koja na drugačiji način prezentuje Šekspira mladima. U planu je i komad „Radio Šabac“ u režiji Olge Dimitrijević uz podršku Marijane Mitrović i Ivana Milisavljevića. Komad za temu ima istoriju Radio Šapaca, uz dokumentarni raznovrstan materijal i svedoči o usponu i padu Jugoslavije u vremenu tranzicije, ali i lokalnim akterima i „maloj“ radio stanici. Najavljena je i saradnja sa Novosadskim pozorištem i Kokanom Mladenovićem, sezonu zatvara „Tri sestre“.
-U Šapcu se preko dvadeset godina nije igrao veliki Čehov i kao gradsko pozorište imamo obavezu prema klasicima, a ovo će biti originalna adaptacija kako bismo komad aktuelizovali. Režija je poverena Bojani Lazić - pojasnila je Minja Bogavac.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa