17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Šabac, jedini grad u Srbiji U kome se pitaju građani
U Šapcu počinje neposredno izjašnjavanje građana o ulaganju novca iz budžeta grada

Šabac, jedini grad u Srbiji U kome se pitaju građani

Neposredno izjašnjavanje će se održati u prvoj polovini decembra. Građani će neposredno odlučiti o ulaganju 214.359.792,71 dinara, koji je prikupljen od poreza na imovinu
Šabac je jedini grad u Srbiji u kome građani odlučuju kako će biti potrošen novac iz gradskog budžeta.
Ovakav vid neposredne demokratije u Šapcu se sprovodi od 2017. godine. Svake godine, svaki građanin može da podnese inicijativu na koji način bi potrošio novac prikupljen od poreza na imovinu. Građani svoje ideje kandiduju svojim sugrađanima i komšijama i zajedno direktnim odlučivanjem biraju između kandidovanih predloga. Ideju građana koja dobije najviše glasova realizuje uprava Grada Šapca.
Do sada su u neporednom odlučivanju o potrošnji novca iz budžeta učestvovali građani mesnih zajednica koje pripadaju šabačkim selima. Interesovanje građana da na ovaj način učestvuju u političkim odlukama je izuzetno veliko, što je rezultiralo time da u pojedinim mesnim zajednicama za predloge sugrađana glasa oko 60% ljudi, što je veći procenat od izborne izlasnosti na istim teritorijama.
Ove godine se neposredno izjašnjavanje građana po prvi put sprovodi i u gradskim mesnim zajednicama istovremeno sa izjašnjavanjem i seoskih područja. Grupe građana i saveti mesnih zajednica, iz ukupno 58 mesnih zajednica, imaju pravo da do 9. novembra predlože svoju ideju. Paralelno sa ovom procedurom, u toku je prijavljivanje građana koji žele da glasaju za predloge svojih komšija na neposrednom izjašnjavanju. Do sada se prijavilo više od polovine stanovnika gradskih mesnih zajednica, što predstavlja ogromno interesovanje onih koji su prvi put, na teritoriji grada, u prilici da učestvuju u direktnom političkom odlučivanju. Poslednji rok za prijavu građana koji žele da učestvuju u neposrednom odlučivanju je dva dana pred samo glasanje. Građani imaju pravo da kandiduju samo one predloge koje grad Šabac može da sprovede u skladu sa nadležnostima grada i lokalne samouprave.
Neposredno izjašnjavanje će se održati u prvoj polovini decembra. Građani će neporedno odlučiti o ulaganju 214.359.792,71 dinara, koji je prikupljen od poreza na imovinu.
- Ova praksa je veoma važna. Njome pokazujemo da tim ljudi koji vodi Grad Šabac nije vlast u Šapcu već servis građana. Građani odlučuju, a mi sprovodimo. Posebno je značajno to što Grad Šabac i njegovi građani neguju duh direktne demokratije u trenutku opšte krize slobode, demokratije, pa i morala u zemlji. Dok je prema svim relevantnim evropskim i svetskim izveštajima stanje slobode i demokratije u Srbiji sve gore i gore, dok u drugim opštinama i gradovima u Srbiji doslovno vladaju raznorazne jutke i simonovići, lokalni šerifi u sprezi sa lokalnim kriminalcima, Šabac pokazuje da gradska uprava zaista može da izgleda i da se ponaša potpuno drugačije, u saradnji sa odgovornim ljudima koji poseduju građansku vrlinu učestvovanja u javnom životu - izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Praksom direktnog odlučivanja građani Šapca su stali rame uz rame sa lokalnim samoupravama iz Švedske, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, i pokazali da demokratija u Srbiji nije u stanju u kome je zbog građana, već zbog vlasti.

Neposredno izjašnjavanje građana Šapca u brojevima:
- prvo neposredno izjašnjavanje građana održano 2017. godine
- glasali su građani 24 mesne zajednice u šabačkim selima
- odlučivali su o ulaganju 36.251.896,91 dinar
- na prvom neposrednom izjašnjavanju 2017. glasalo je 15 odsto građana, dok je već naredne godine u pojedinim mesnim zajednicama glasalo i do 60 odsto stanovnika
- ove godine prvi put glasaju stanovnici gradskih mesnih zajednica
- do sada se za neposredno odlučivanje prijavilo više od polovine punoletnih stanovnika mesnih zajednica Šapca (oko 50.000 ljudi)

Najnoviji broj

14. oktobar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa