30. jun 2011.30. jun 2011.
PALI PRVI OTKOSI PŠENICE

CENA SE JOŠ UVEK NE ZNA

Prvi otkosi pšenice pali su na parcelama individualnih poljoprivrednih gazdinstava u šabačkom kraju. Kao i ranijih godina, na samom početku žetve još uvek se ne zna otkupna cena pšenice. Posle prvih otkosa prinosi su u granicama proseka. Parcele na koje tokom proleća nisu pale veće količine kiše ranije su sazrele, a taj proces dodatno je ubrzala i visoka temperatura
U Srbiji je 480.000 hektara pod pšenicom, što je najmanja količina ove najvažnije žitarice koja je ikada zasejana. Više od polovine površina posejano je u centralnoj Srbiji, a ne u Vojvodini. Očekuje se da će ovogodišnji rod pšenice biti oko 1,8 miliona tona, što je dovoljno za domaće potrebe, čak će preostati i za izvoz. Stručnjaci prognoziraju dobru i kvalitetnu žetvu.
Na području opštine Šabac pod strnim žitima zasejano je 6.500 hektara. Od toga 5.000 zauzima pšenica, dok se na 1.500 hektara prostire ovas, ječam i tritikali.
- Jako je teško na samom početku žetve govoriti o prinosu, ali ima pojedinačnih slučajeva gde je zabeležen rod od 4 do 4,5 tone po hektaru. Očekuju se solidni rezultati. O ceni je za sada diskutabilno pričati, mada se poljoprivredni proizvođači nadaju dobroj zaradi shodno uloženim sredstvima i sopstvenom radu. Za pšenicu u vreme žetve najvažniji su povoljni vremenski uslovi, kao i pravovremeno delovanje protivgradne zaštite kako bi se sprečio gubitak dela roda ukoliko dođe do elementarnih nepogoda. Visoke temperature joj ne smetaju, obzirom da se nalazi u fazi otpuštanja vlage, objašnjava diplomirani inženjer, savetodavac za ratarstvo iz šabačke ,,Poljoprivredne savetodavne i stručne službe“ Gordana Rehak.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa