17. oktobar 2019.17. okt 2019.

Draginac 2019.

Sedamdeset osam godina od najnehumanijeg ratnog događaja iz Prvog svetskog rata obeleženo je 14. oktobra u Dragincu, selu u opštini Loznica. Ovaj događaj, gde su Nemci za odmazdu ubili 1950 nedužnih građana i dece iz Draginca i desetak okolnih sela, ne može se nikada da zaboravi, a sa svakog okupljanja kod spomen kosturnice šalje se svetu poruka da se nigde i nikada tako nešto ne ponovi.
Svečanost je bila na državnom nivou, dobro organizovana, uz državnu himnu, Vojsku Srbije i počasnu vojnu stražu koju su držali vojnici iz garnizona Šabac. Pored pomenutih iz Vlade Srbije bilo je i predstavnika SUBNOR iz Šapca i Loznice, predstavniuka vojnih penzionera iz Šapca i drugih organizacija, dosta građana i skoro cela Osnovna škola “14. oktobar” iz Draginca.
Na ovaj nemili ratni događaj prisutne su podsetili zamenik gradonačelnika Loznice i Državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.
Na brojnim položenim vencima izraženo je veliko poštovanje prema nevinim žrtvama, stradalim od fašističke Nemačke.
Ova svečanost se podudarila sa jubilarnom godišnjicom Osnovne škole u Dragincu, koja ove godine slavi 180 godina postojanja. Tom prilikom učenici su za prisutne izveli bogat program.
Baš u vezi te godišnjice predsednik SUBNOR Šabac Vladimir Ninković uručio je školi komplet knjiga za njihovu biblioteku.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa