Info

30. jun 2011.30. jun 2011.
SEMENARSTVO ŠABAC

NAKON STEČAJA PONOVO DOBROSTOJEĆI

Firma „Semenarstvo“ je doradni centar namenjen skladištenju, doradi i prometu semena ratarskog bilja sa veoma dugom tradicijom. Osnovana je kao ratarska zadruga 1948. godine. Nakon stečajnog postupka privatizovana je 2008. godine, od strane Agromarket Grupe u okviru koje i danas posluje. Kompanija Agromarket iz Kragujevca je 100% vlasnik, koji u svom sastavu ima nekoliko firmi, koje se bave agrarom, trgovinom, pesticidima i proizvodnjom
Reč je o privatnom preduzeću osnovanom 1991. godine radi obavljanja poslova prodaje i distribucije repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju. Agromarket je proizvođač, uvoznik, zastupnik i distributer velikog broja poljoprivrednih i garden artikala kojima pokriva zahteve svojih kupaca. Sem zastupništva brendova vodećih svetskih proizvođača, razvio je i pozicinirao svoje brendove Villager i AGM, koji su na tržištu veoma dobro prihvaćeni, pre svega zbog odličnog odnosa kvaliteta, cene i obezbeđene servisne mreže.
- Po rečima direktora „Semenarstva“ Miodraga Ignjatovića od momenta privatizacije za samo tri meseca uspeli su da pokrenu firmu, da bi tokom 2009. i 2010. godine radili punim proizvodnim kapacitetom. Kupovinom firme iz stečaja vlasnik nije imao nikakve obaveze po pitanju do tada zaposlenih, kao ni po pitanju sprovođenja socijalnog programa. Zatečeno stanje nije mnogo obećavalo, oprema je bila ruinirana, trebalo je sve pokrenuti i vratiti u funkciju. Osnovna delatnost je zadržana, a to su organizacija proizvodnje i dorada semena, strnih žita, kukuruza i soje. U cilju osavremenjavanja tehnologije i povećanja kapaciteta do sada je uloženo preko pola miliona evra, kaže Ignjatović.
U okviru doradnog centra funkcioniše podno skladište površine 5.000 metara kvadratnih za rasutu i dorađenu semensku robu. Posebna vrednost centra je u instaliranih 88 silo ćelija kapaciteta preko 1.200 vagona. Na ovaj način omogućeno je potpuno razdvajanje robe, kako po sortama, proizvođačima, tako i po kvalitetu. Pored ovih zasebnih ćelija kapaciteta 40, 100 i 200 tona povećava se raznovrsnost uskladištenog semena po vrstama gajenog bilja. Adaptacijom i modernizacijom postojećeg podnog skladišta dobijeno je još novih 1.000 metara kvadratnih paletnog skladišta. Kampanju dorade semena u prošloj godini obeležila je dorada 6.500 tona semena strnih žita, 150.000 setvenih jedinica semenskog kukuruza, kao i 800 tona soje.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa