17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Praznik rakije uz različite ukuse
METKOVAČKA VESELA MAŠINA

Praznik rakije uz različite ukuse

Uz žestoku šljiovicu, ukusan lovački gulaš, listiće, sajam etno hrane i pića, razne druge đakonije spravljene po staroj kulinarskoj recepturi i dosta pesme, “oživelo” etno selo “Mačvanski konak”
Još sa starinskih drvenih vrata u prostranom Etno selu “Mačvanski konak”, Miodraga Vujića u Mačvanskom Metkoviću, osećao se miris rakije i gulaša. Duga je to tradicija ovog sela, baš na ovom mestu, a povodom pečenja rakije. Održana je “Metkovačka vesela mašina”
Rakijada je kažu jedna od odlika ovog sela, mada većina u opštini Bogatić imaju “svoje” manifestacije koje ljubomorno neguju i obogaćuju.
Kazani su u Mačvanski Metković stigli sa raznih strana. Ukupno sedam. Teško je reći čiji je bio viđeniji ali jedino je “vesela mašina” Dragana Blažića diplomiranog inženjera iz Bogatića koji je penziju stekao kao inspektor u Republičkom institutu za zaštitu životne okoline imala destilator. To je uređaj koji otklanja uspešno sve nečistoće u komini, a posebno otrovni metil alkohol i daje izuzetnu čistoću i dobar ukus rakiji.
- Kapacitet kazana je 200 litara komine. Najčešće pečem šljivu, ali i drugo voće. Višnja je najzahtevnija i traži posebnu pažnju, kaže Dragan, ističući da je za dobru rakiju najvažnija dobra komina, a svoju “mašinu” platio je 3.000 eura u Subotici. Na Metkovačkoj veseloj mašini se prvi put pojavljuje, a najviše znanja iz pečenja vrhunske šljiovice stekao je putem literature.
Svi objekti u Etno selu “Mačvanski konak” neodoljivo podsećaju na stara vremena, a s tim u vezi i drugi kazani, koji su postavnjeni širom dvorišta, potpaljeni u ranim jutarnjim satima. Zračili su privlačnošću i ljubaznošću vlasnika, koji su prizivali goste da probaju bar jednu s nogu. Radosav Šobić iz Mačvanskog Belotića se trudio svojski da opravda dugu tradiciju pečenja rakije vrhunskog kvaliteta u njegovoj porodici i ispostavilo se kasnije da je dostojan tradicije predaka.
Omamljiv je bio i ukus lovačkog gulaša sa raznih mesta u dvorištu, baš kao i listića ispod krova jednog čardaka. Ovo staro mačvansko jelo spravili su od brašna i vode po posebnoj recepturi, a pekli u šerpi punoj vrele masti.
Naravno uz sve pomenuto nije izostalo ni dosta drugog jela i pića, kao ni narodne muzike. Na improvizovanoj sceni kod ulaska u dvorište izveden je bogat kulturno-umetnički program. Nastupila je izvorna pevačka grupa, recitatori, pesnici, a posebno se istakao dečji hor “Duga”.
Najuzbudljivije je bilo prilikom uručenja nagrada. Prvo mesto osvojila je rakija Jove Vasiljevića iz Sremske Mitrovice, drugo Radosava Šobića iz Mačvanskog Belotića, a treće Miodraga-Malog Vujića iz Mačvanskog Metkovića.
Kod spravljanja lovačkog gulaša, pobedili su “Ždralovi sa Žurave” iz Bogatića. Drugo mesto pripalo je ekipi “Jojića šor” iz Mačvanskog Metkovića, a treće je osvojila “Sedma sila” iz Bogatića.
Organizator manifestacije je bio Kulturno-obrazovni centar Bogatić, mesna zajednica Mačvanski Metković, Turistička organizacija Opštine Bogatić, a glavni pokrovitelj Opština Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa