17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Ne možeš zapaliti izgorelo drvo
U ŠABAČKOM POZORIŠTU VUK DRAŠKOVIĆ PROMOVISAO ROMAN „ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE“

Ne možeš zapaliti izgorelo drvo

Godinu dana od izlaska njegove poslednje knjige „Aleksandar od Jugoslavije“, naš najtiražniji pisac Vuk Drašković je predstavio ovaj roman šabačkoj publici.
Ova promocija je trebalo da usledi mnogo ranije, rekao je Drašković, ali okolnosti na koje nije imao uticaj su taj događaj prolongirale. U prepunoj sali Šabačkoj pozorišta predstavio je knjigu, o kako je rekao, najvećem srpskom državniku i vojskovođi.
- Roman sam pisao pod snažnim uverenjem da je Aleksandar Karađorđević najveći državnik i vojskovođa u istoriji srpskog naroda. Sada mi je to ubeđenje još jače. U njegovu senku padaju svi i car Dušan, i svi Nemanjići. U srpskoj istoriji, takođe, nema ličnosti koja je više oklevetana od Aleksandra Karađorđevića. Na kraju, postao je žrtva onoga što nazivamo nacionalnom nesrećom - rekao je Drašković.
Autor je napomenuo da je Aleksandar Karađorđević bio i žrtva gluposti, a glupost sahranjuje istinu.
- Aleksandar je želeo da stvori balkansku Ameriku. U čestitki koju mu je poslao predsednik SAD Vudro Vilson stajalo je - Čestitam vam Jugoslaviju, Aleksandre od Jugoslavije, stvorio si Jugoslaviju, sad moraš da stvoriš Jugoslovene”. Aleksandar nije uspeo da stvori Jugoslovene - podsetio je Drašković.
On je nastavio da je Aleksandar Karađorđević stvorio Jugoslaviju kako ne bi, dogovorom koji je postignut u Londonu 1916. godine i u čijem stvaranju Srbija nije učestvovala, njegova zemlja ostala bez Banata zajedno sa Pančevom, a cela jadranska obala bi pripala Italijanima
- Kriv je, kažu, za ubistvo druge Jugoslavije, jer, da Aleksandar tu državu nije stvorio 1918, mi ne bismo imali šta da razbijemo, poručuju ubice Jugoslavije iz poslednje decenije 20. veka. Zameraju mu i što, iako je bio u prilici, nije napravio veliku Srbiju, onakvu kakvu su oni pokušali da stvore devedesetih. Najzad, Srpska pravoslavna crkva Aleksandra smatra izdajnikom, jer je stvorio zemlju u kojoj su, zajedno sa pravoslavcima, živeli i “zapadni jeretici” - rekao je Drašković.
Na pitanje da li je u budućnosti moguće obnoviti Jugoslaviju, Drašković je, posle kratkog razmišljanja rekao „Ne možeš zapaliti izgorelo drvo“.
Pisac Gojko Tešić je naglasio da je „Aleksandar od Jugoslavije“ jedan od najuzbudlljivijih psiholoških romana.
- Ovo nije istorijski roman. Radi se o delu koji ne predstavlja istoriju Aleksandra Karađorđevića, već istoriju svih nas, a mi baš i ne volimo svoju prošlost.Trudimo se da nemamo ništa iz prošlosti. Verujem da bez prošlosti nema ni budućnosti - istakao je Tešić.
Na promociji su govorili i sveštenik Ljubomir Ranković i šabački pisac Nikola Devura.

Dobitnik najveće nagrade
Ljubomir Ranković je skrenuo pažnju na jedan više nego zanimljiv detalj koji se tiče Vuka Draškovića.
- U Srbiji postoji 50 književnih nagrada koje se dodeljuju piscima. Vuk Drašković je dobitnik najveće nagrde i priznanja u Srbiji od svih - nije dobio nijednu nagradu - rekao je Ranković.
Na to se nadovezao Gojko Tešić koji se zapitao zašto je autor „Aleksandra od Jugoslavije“ izopšten iz srpske književne sredine, i da je to nedopustivo ako je zbog političkih stavova.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa