17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Manifestacija na ponos grada
ŠESTI FESTIVAL MEDA U ŠAPCU

Manifestacija na ponos grada

Šabac već deset godina ima dobru saradnju sa pčelarskim udruženjima. Zbog podsticaja za ovu poljoprivrednu delatnost na teritoriji grada ima više od 22.000 košnica. Grad je danas lider, ne samo po proizvodnji meda i broju košnica, već i po edukovanosti pčelara
U organizaciji Grada, odeljenja za poljoprivredu i šabačkih udruženja u Šapcu je protekle nedelje održan Međunarodni festival meda. Ove godine, na sajmu je učestvovalo četrdesetak izlagača pčelarskih proizvoda i opreme.
Posetioci su mogli da pronađu sve vrste meda od lipovog, bagremovog, livadskog do borovog po pristupačnim cenama. Pored toga gosti su imali priliku da kupe i razne mešavine od meda i pčelinjih proizvoda, meleme, pomade, polen, propolis, vosak koji su pravi eliksir za dobro zdravlje.
Sajam meda otvorio je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović. Kostadinović je ovom prilikom rekao da je Grad Šabac ove godine za razvoj pelarstva izdvojio četiri miliona dinara i dodao da je namera grada da pomogne proizvodnju, plasman meda, i promociju pčelara i pčelarstva.
Šabac već deset godina ima dobru saradnju sa pčelarskim udruženjima. Zbog podsticaja za ovu poljoprivrednu delatnost na teritoriji grada ima više od 22.000 košnica. Grad je danas lider ne samo po proizvodnji meda i broju košnica, već i po edukovanosti pčelara.
-Edukacija i znanje za ovaj posao su najpotrebniji. Pčelari stalno posećuju predavanja, sajmove i edukacije koje organizuje Grad Šabac. U saradnji sa njima dolaze do novih saznanja, pripremajući se za nove izazove koje zahteva evropsko i svetsko tržište – kaže načelnik odeljenja za poljoprivredu u Šapcu Predrag Srdanović.
Pčelarsko udruženje Prnjavor predstavilo je na štandu svoje visoko kvalitetne proizvode.
- Zadovoljavajuća je ponuda svih pčelinjih proizvoda i meda. Bez obzira na lošu godinu, pčelari su našli mikrolokacije gde se može obaviti medo branje. Pčele su uspele da sakupe minimalne količine meda – rekao je Branko Mijić iz pelarskog društva.
Jedan od predstavnika na sajmu bio je Bekić Milan iz Pocerine. Njegova porodica se pčelarstvom bavi od 2002. godine. U svom vlasništvu ima sedamdeset pet košnica. Bavi se ekološkom proizvodnjom bagremovog meda.
- Za ovogodišnji sajam pripremili smo bagremov med koji je posebno za decu dobar. Po ukusu je najblaži, ne prouzrokuje alergije, a jača imunitet. Festival vidim kao dobru priliku za reklamiranje proizvoda – kaže Bekić.
Pčelari našeg kraja smatraju da imaju svetlu budućnost i nadaju se da će se ovakav sajam organizovati i narednih godina. Ova manifestacija našla je mesto u turističkoj ponudi grada.

m. g.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa