24. oktobar 2019.24. okt 2019.
KRIVINA U OGLEDALU

(Ne)priznavanje Kosova

Zamajavanje građana Srbije guslanjem o Kosovu i Metohiji traje godinama. Srba je za to vreme sve manje na svetoj srpskoj zemlji, a uslovi za njihov život su sve samo ne normalni. Za to vreme, širom Srbije se Kosovo „brani“ sa parolama, grafitima, navijačkim skandiranjima.
Kada sve to imam u vidu, ne mogu da se ne setim reči jednog Srbina iz Goraždevca koji mi je rekao da „od svake odbrane Kosova iz Beograda, njih dole boli glava“. I to je tačno. Nikako da shvatimo da je vreme velikih parola završeno sa radnim akcijama 80-tih godina prošlog veka. Danas je veoma teško braniti Kosovo bilo kako.
Ne znam kako ste vi odreagovali na intervju Prvorođenog u bečkom Standardu, ali ja sam se srmzao. Ladno je rekao da Beograd neće da prizna Kosovo u trenutnim granicama. Čekajte, da li to znači da je spreman da prizna Kosovo ako se granice malo pomere? Ako bi sutra Prvorođeni dobio, zahvaljujući svojom politikom o razgraničenju, Sever Kosova, onda je normalno da ostatak Kosova prizna, zar ne? Voleo bih da mi čuvari Kosova u sastavu Srbije u vidu doktorskog tandema Birmančević-Pajić objasne ovu politiku kao prvoborci Prvorođenog u šabačkim rovovima. Ne moraju oni, evo neka mi to objasni onaj momak koji je za 19 godina „omladio“ jednu godinu, ili još bolje novopečeni master menadžmenta koja je letos terala sve one koji drugačije misle iz Šapca kod „Šiptara“.
Po mom skromnom mišljenju, nije problem to što je Vučić izjavio za bečki Standard, problem je njegovo ponašanje i ponašanje njegovih posilnih. Vi ste, dragi naprednjaci, pristali da idete na kosovske izbore pod kosovskom zastavom i grbom, i pod kosovskim zakonima. Nisu to potpisali Đilas, Jeremić i Obradović. Za vreme Tadića, uz sve pripisane mu mane, Srbi su u Orahovcu birali predsednika opštine pod srpskim zakonima. Nije Nebojša Zelenović izdao Kosovo zato što je posetio Peć, obišao Pećku patrijaršiju i imao sastanak sa gradonačelnikom Peći koji u svojem kabinetu drža kosovsku zastavu. Vi ste pogazili Ustav Srbije onog trenutka kada ste podržali položili zakletvu pred tom istom zastavom i ušli u kabinet ratnog zločinca. Onaj nesrećnik sa vaše Srpske liste se i prekrstio kada je u kosovskoj skupštini održan minut tišine za preminulog borca OVK. Nije to uradio Obradović koji je u vreme proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. godine „izdao“ srpski narod na Kosovu tako što je radio kao bibliotekar u čačanskoj biblioteci.
Možda je, to pravo izdaje, ekskluzivitet SNS i Srpske liste. Samo vi imate pravo da se slikate pored kosovske zastave, da se družite sa ratnim zločincima po jahtama, da imate mutne poslove sa njima. Možda je to vrhunski patriotizam koji ja ne razumem. I imam pravo da ne razumem, ali vi nemate pravo da nas pravite budalama. Jednom će sve ovo proći, doćiće na naplatu mnogo toga. Sve će se istopiti. Sa čime ćete pred velike srpske junake, sa navijačim usklicima?
Kada je počela predizborna kampanja na Kosovu, a i pre, svi oni koji nisu Srpska lista, proglašavani su za Ramuševe Srbe. Kada je Ramuš pukao kao kapisla, onda su te iste Srbe proglasili za Kurtijeve. A, ta Srpska lista bi prodala i nokat na malom prstu samo da uđe u Vladu Kosova.
Tužno je i pretužno ono što nam se dešava. I nije za sve ovo kriv samo Prvorođeni i njegova vlast. Krive su sve vlasti od Bog te pita kada. Stalno smo se podsmevali albanskom narodu. Te semenkari, te tulumbari... A, mogli smo od njih malo da učimo. I dan danas ih nipodaštavamo. Prvorođeni ima malo mudrosti u sebi i naziva ih Albancima, ali svi ostali njegovi pajtosi se sprdaju i stalno ih nazivaju Šiptarima, znajući da ih to nervira. Doduše, i Prvorođeni ih pecne, kao nedavno da „oni ni ne čitaju knjige“. I sada, sve da su i takvi, kakve ih zamišljaju razni Vulini, Đukanovići i Đurići, porazili su nas na svakom polju, doduše uz malu pomoć prijatelja. Kakvi smo tek mi, ako su nas oni takvi pobedili? Imali su veliku pomoć prijatelja, tačno je, ali gde su ti naši prijatelji sad i zašto nisu naši.
Na čelo Kosova će doći Albin Kurti, inžinjer elektrotehnike, kojeg su patrriote iz Srbije proglasile gorim od Ramuša. Za razliku od njega, Kurti nije okrvavio ruke u ratu. Imao je svakave izjave, ne sporim, ali i nama je na čelu čovek koji nam se zaklinjao u Veliku Srbiju i koji je za skupštinskom govornicom rekao da će za jednog Srbina biti ubijeno 100 muslimana. Mnogo volimo da gledamo u tuđe dvorište, dok je naše poprilično u lošem stanju. Za početak, dobro bi bilo da prestanemo da se lažemo i da sve oko sebe pravimo budalama. Biće nam mnogo lakše, a i Srbima na Kosovu i Metohiji.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa