24. oktobar 2019.24. okt 2019.
Dogovorena saradnja
PREDSTAVNICI GRADA NA KRFU

Dogovorena saradnja

Delegacija Šapca bila je u poseti Krfu i tom prilikom dogovaran je nastavak dosadašnje saradnje i razmatrani su novi modeli za proširenje zajedničkih privrednih i turističkih aktivnosti. Član Gradskog veća Božidar Katić i direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović sa kolegama sa grčkog ostrva razgovarali su o konkretizovanju ranije nastalih ideja. Tokom sastanka sa članom Opštinskog veća zaduženim za sport, kulturu i turizam Južnog Krfa Nikosom Kurtesisom dogovoreno je da Južni Krf obezbedi parcelu na kojoj će za najuspešnije učenike i mlade sportiste biti postavljen kamp. Plan je da kamp bude u funkciji od sledeće godine.

-Krf je za nas Srbe više od ostrva. Krf je simbol stradanja, ali i nove nade, prijateljstva i ljubavi. Da nije bilo nade koja se rodila na Krfu ne bi bilo ni velike pobede na Kajmakčalanu. Želimo da najbolje mlade iz našeg grada nagradimo odlaskom na ovo mesto koje je više od mora, da na Krfu provedu kvalitetno vreme, da se druže, plivaju, zabavljaju, a isto vreme nauče i najvažniju lekciju iz srpske istorije, rekao je Božidar Katić.

Kamp će se nalaziti na jugu Krfa, na delu ostrva gde je boravila i Drinska divizija 1915. i 1916. godine.
Katić i Mitrašinović su bili gosti i zamenice gradonačelnika Grada Krfa Zane Panagijote, koja je inače fakultet završila u Beogradu. Na tom sastanku razgovarali su o budućoj zajedničkoj saradnji.
-Znam da je za vas Krf mnogo više od turiste destinacije. Ovo mesto za narod Srbije predstavlja istoriju i tradiciju. Narod Krfa neizmerno ceni vaše junačko delo. Drago mi je da možemo da pričamo o zajedničkim aktivnostima. Saznala sam da i Šabac ima veoma zanimljivu turističku ponudu i jako zanimljive manifestacije. Biće nam drago da budemo vaši gosti, a onda to što vidimo da preporučimo i našim građanima, izjavila je Zane Panagijota.
Sastanku je prisustovao i direktor Turističke organizacije Grada Krfa Varufas Panajotis, koji je izrazio zainteresovanost za zajedničke nastupe sa gradom Šapcom. Smatra da bi Međunarodni sajam turizma u Beogradu bio idealna prilika da Krf svoju turističku ponudu predstavi Šapčanima, ali i celoj Srbiji.
Srđan Mitrašinović je izrazio zadovoljstvo što će se prijateljstvo dva naroda nastaviti i podići na još jedan viši nivo.
-Čast je bila razgovarati sa predstavnicima institucija nama bratskog naroda na Krfu. Kroz sastanke koje smo imali u opštini Južni Krf i Gradu Krfu razgovarali smo o mnogo ideja i planova koje na obostrano zadovoljstvo zajednički možemo da realizujemo u bliskoj budićnosti. Prve efekte obavljenih razgovora imaćemo već početkom naredne godine kroz potpisivanje protokola o saradnji dva grada, a potom i zajednički nastup na Sajmu turizma, kao i postavljanje kampa za najbolje učenike i sportiste u narednoj letnjoj sezoni. Cilj svih razgovora jeste veći broj Šapčana na Krfu i Krfljana u Šapcu, rekao je Mitrašinović.
Delegacija iz Šapca posetila je i ostrvo Vido, mesto gde je bila bolnica za srpske ratnike koji su prešli preko Albanije i na kom je skoro 5.000 hiljada njih umrlo i sahranjeno u "Plavu grobnicu" u Jonskom moru.
Do ostrvca na desetak minuta od Krfa stiže se brodićem, a posebno emotivni trenuci su kada kapetan pusti pesmu "Tamo daleko". Članovima delegacije kratak istorijski čas održao je Božidar Katić.
-Ostrvo Vido jeste cena slobode. Verovatno najtužnije i najstrašnije mesto u našoj modernoj istoriji. Ostrvo koje svaki Srbin treba da vidi i oseti, kako bi se setili i zapamtili da se sloboda ne poklanja i da sloboda nije besplatna, ali bez slobode, kao ni bez vazduha, nema života, rekao je Katić.
Takođe, delegacija je obišla i spomenik Drinskoj diviziji u mestu Ageos Mateos i odali su počast precima sa prostora našeg dela Srbije. Spomenik su preminulim saborcima podigli preživeli vojnici dok su još boravili na ovom ostrvu.
Odmah potom članovi delegacije odali su počast i Janisu Janulisu, velikom prijatelju srpskog naroda koji je dao svoje zemljište da se na njemu oporavljaju i sahranjuju srpski vojnici i ostavio u amanet svojoj porodici da brine o ovom mestu i održava spomenik, a time i uspomenu na Drinsku diviziju. Srpski narod mu je u znak zahvalnosti u Ageos Mateosu postavio spomen bistu. Predstavnici Mesne zajednice ovog sela zatim su ugostili Šapčane i zajedno su proveli veče u prijatnom druženju. Inače, ovo mesto je i pobratim Mačvanskog Prnjavora.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa