24. oktobar 2019.24. okt 2019.
Da Šabac dobije olimpijski bazen
GRUPA GRAĐANA IZ PREKOG ŠORA PRVA PREDALA PREDLOG ZA REFERENDUM

Da Šabac dobije olimpijski bazen

Grupe građana i saveti mesnih zajednica, iz ukupno 58 mesnih zajednica, imaju pravo da do 9. novembra predlože svoju ideju
Grupa građana iz Prekog u šora predala je u Gradskoj upravi predlog za izgradnju otvorenog bazena o kojem bi na referendumu polovinom decembra, trebalo da se izjasne stanovnici jednog dela gradskih Mesnih zajednica.
Ovo je, inače, prvi zvanični predlog o kojem bi građani jednog dela gradskih Mesnih zajednica trebalo da se izjasne na referendumima koji su planirani. za polovinu decembra.
Predajući predlog za izgradnju otvorenog bazena, predstavnik grupe građana Nemanja Ilić je rekao da im je osnovna ideja za ovu inicijativu bilo zdravlje dece.
- Upravo zbog toga su građani Prekog šora pokrenuli ovu inicijativu. Otvoreni bazen bi se nalazio pored već postojećeg zatvorenog i mnogo bi značio za razvoj naše dece – rekao je Ilić.
Dr Milutin Ikodinović, takođe predstavnik ove grupe građana, nada se da će i ostale Mesne zajednice podržati ovaj predlog.
- Pored brige za psihofizički razvoj naše omladine, a i za rehabilitaciju starije populacije, ovaj projekat je dobar i zbog toga što se izgradnjom otvorenog bazena povećavaju kapaciteti za sportske aktivnosti u našem gradu. Zbog toga verujem da će i ostale Mesne zajednice da podrže naše ideju – dodao je Ikodinović.
Šabac je jedini grad u Srbiji u kome građani odlučuju kako će biti potrošen novac iz gradskog budžeta. Ovakav vid neposredne demokratije u Šapcu se sprovodi od 2017. godine. Svake godine, svaki građanin može da podnese inicijativu na koji način bi potrošio novac prikupljen od poreza na imovinu. Građani svoje ideje kandiduju svojim sugrađanima i komšijama i zajedno direktnim odlučivanjem biraju između kandidovanih predloga. Ideju građana koja dobije najviše glasova realizuje uprava Grada Šapca.
Do sada su u neporednom odlučivanju o potrošnji novca iz budžeta učestvovali građani mesnih zajednica koje pripadaju šabačkim selima. Interesovanje građana da na ovaj način učestvuju u političkim odlukama je izuzetno veliko, što je rezultiralo time da u pojedinim mesnim zajednicama za predloge sugrađana glasa oko 60% ljudi, što je veći procenat od izborne izlasnosti na istim teritorijama.
Ove godine se neposredno izjašnjavanje građana po prvi put sprovodi i u gradskim mesnim zajednicama istovremeno sa izjašnjavanjem i seoskih područja. Grupe građana i saveti iz ukupno 58 mesnih zajednica, imaju pravo da do 9. novembra predlože svoju ideju. Paralelno sa ovom procedurom, u toku je prijavljivanje građana koji žele da glasaju za predloge svojih komšija na neposrednom izjašnjavanju. Do sada se prijavilo više od polovine stanovnika gradskih mesnih zajednica, što predstavlja ogromno interesovanje onih koji su prvi put, na teritoriji grada, u prilici da učestvuju u direktnom političkom odlučivanju. Poslednji rok za prijavu građana koji žele da učestvuju u neposrednom odlučivanju je dva dana pred samo glasanje.
Građani imaju pravo da kandiduju samo one predloge koje grad Šabac može da sprovede u skladu sa nadležnostima grada i lokalne samouprave.
Neposredno izjašnjavanje će se održati u prvoj polovini decembra.
Građani će neporedno odlučiti o ulaganju 214.359.792,71 dinara, koji je prikupljen od poreza na imovinu.
Praksom direktnog odlučivanja građani Šapca su stali rame uz rame sa lokalnim samoupravama iz Švedske, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, i pokazali da demokratija u Srbiji nije u stanju u kome je zbog građana, već zbog vlasti.

Građani odlučuju
- Ova praksa je veoma važna. Njome pokazujemo da tim ljudi koji vodi Grad Šabac nije vlast u Šapcu već servis građana. Građani odlučuju, a mi sprovodimo. Posebno je značajno to što Grad Šabac i njegovi građani neguju duh direktne demokratije u trenutku opšte krize slobode, demokratije, pa i morala u zemlji. Dok je prema svim relevantnim evropskim i svetskim izveštajima stanje slobode i demokratije u Srbiji sve gore i gore, dok u drugim opštinama i gradovima u Srbiji doslovno vladaju raznorazne jutke i simonovići, lokalni šerifi u sprezi sa lokalnim kriminalcima, Šabac pokazuje da gradska uprava zaista može da izgleda i da se ponaša potpuno drugačije, u saradnji sa odgovornim ljudima koji poseduju građansku vrlinu učestvovanja u javnom životu - izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.


Dobili smo zahtev na inicijativu roditelja dece koja plivaju u zatvorenom Gradskom bazenu sa željom da se uradi otvoreni. Potpisi roditelja zajedno sa zahtevom dostavljeni su Mesnoj zajednici. Mi ćemo kao Savet MZ opredeliti u potpunosti sredstva od povraćaja poreza na imovinu za tu kapitalnu investiciju. Mislimo da je to najbolja stvar koja može da se uradi za našu decu da zdravo odrastaju – kaže Cvijić Ivan predsednik MZ Kasarske livade.
- Treniram vaterpolo već deset godina. Od svoje sedme godine. Planiram da se bavim ozbiljno ovim sportom. Tu sam da podržim ovu inicijativu sa namerom da se otvori otvoreni gradski bazen. Mi u gradu nemamo nijedan ovakav a to bi bilo za nas veoma značajno kao i za naš klub. Na ovom bazenu koji sada imamo uvek je velika gužva mnogo dece ima nemamo dovoljno prostora za sve generacije da mogu da treniraju u miru. Dok ostali građani uživaju na otvorenom mi moramo trenirati u zatvorenom bazenu. Mi smo trenirali leti svaki dan na otvorenom bazenu. Zimi smo putovali u Obrenovac, Novi Sad i druga mesta. Značajan nam je ovaj u zatvorenom, ali bi nam isto tako bio od velikog značaja bazen na otvorenom – Veljko Ličanin vaterpolista Vaterpolo kluba Šabac.


Neposredno izjašnjavanje građana Šapca u brojevima:
- prvo neposredno izjašnjavanje građana održano 2017. godine
- glasali su građani 24 mesne zajednice u šabačkim selima
- odlučivali su o ulaganju 36.251.896,91 dinar
- na prvom neposrednom izjašnjavanju 2017. glasalo je 15 odsto građana, dok je već naredne godine u pojedinim mesnim zajednicama glasalo i do 60 odsto stanovnika
- ove godine prvi put glasaju stanovnici gradskih mesnih zajednica
- do sada se za neposredno odlučivanje prijavilo više od polovine punoletnih stanovnika mesnih zajednica Šapca ( oko 50.000 ljudi)
Neki od predloga građana koji su do sada pobedili na neposrednom izjašnjavanju i koji su realizovani od uprave grada Šapca:
- fiskulturna balon sala u selu Zminjak ( izglasana 2017, otvorena 2018. godine)

-crkva u selu Tabanović
- zajednička vaga u selu Orašac za poljoprivredne proizvođače
- zajednički dubinski bunar u selu Grušić, za poljoprivredne proizvođače
- parohijski dom u Nakučanima ( tri sela u Pecerini su se ujedinila oko ovog predloga).
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa