31. oktobar 2019.31. okt 2019.
Građani predlažu do 9. novembra
U SUSRET PRESTOJEĆEM NEPOSREDNOM IZJAŠNjAVANjU

Građani predlažu do 9. novembra

Za nešto više od mesec dana stanovnici gradskih naselja prvi put će direktno odlučivati kako će biti potrošen novac koji je na teritoriji njihove mesne zajednice prikupljen od poreza na imovinu. Iako je do isteka roka za kandidovanje predloga ostalo još 10 dana, građani ali i njihovi formalni zastupnici u savetima mesnih zajednica požurili su da predaju svoje ideje. Budući da je poznato koliko tačno novca ima svaka mesna zajednica, građani i saveti znaju koju ideju mogu kandidovati, a da ne prelazi ukupan iznos jer je to jedan od uslova.
Konačna lista predloga biće utvrđena posle 9. novembra kada ističe rok za podnošenje predloga, a građani će projekte birati početkom decembra.
Građani Letnjikovca, Kasarskih livada i Prekog šora okupili su se oko ideje za izgradnju otvorenog bazena. Svoje sugrađane motivišu da u decembru glasaju za ovaj predlog, ističući da je zdravlje dece koja će provoditi vreme plivajući – najvažnije.
-Pored brige za psihofizički razvoj omladine i rehabilitaciju starije populacije, ovaj projekat je dobar i zbog toga što se izgradnjom otvorenog bazena povećavaju kapaciteti za sportske aktivnosti u našem gradu. Zbog toga verujem da će i ostale mesne zajednice da podrže našu ideju, rekao je dr Milutin Ikodinović iz grupe građana iz Prekog Šora.
Kao grupa građana i više od 80 građana Letnjikovca potpisalo je predlog o izgradnji otvorenog bazena. Smatraju da grad kao što je Šabac treba da ima olimpijski bazen.
-To nosi dosta prednosti. Deca će moći redovno da ga posećuju i tako poboljšaju svoje zdravlje. Takođe će porodice moći tu da se okupljaju i druže, rekao je Mladen Petrović iz grupe građana sa Letnjikovca.
Predsednik MZ Kasarske livade Ivan Cvijić naveo je da su zahtev dobili od roditelja dece koja već posećuju zatvoreni bazen.
-Mi ćemo kao Savet MZ sredstva od povraćaja poreza na imovinu u poptunosti opredeliti za tu kapitalnu investiciju. Mislimo da je to najbolja stvar koja može da se uradi za našu decu da zdravo odrastaju, rekao je Cvijić.
Predloge i ideje kako utrošiti novac od poreza na imovinu može da podnese svaki pojedinac, grupa građana, kao i saveti mesnih zajednica.
Ove godine, neposredno izjašnjavanje prvi put se organizuje i u gradskim mesnim zajednicama.
Većina gradskih mesnih zajednica postigla je interni dogovor da deo sredstava opredele za kupovinu skenera Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević”.
Donji šor je najveća gradska mesan zajednica i na računu bi trebalo da im se nađe oko 33 miliona dinara.
-Mi smo prema željama građana napravili spisak šta bi sve oni želeli da se uradi. Zahtev smo predali. Skener za Opštu bolnicu je prvi na listi, a zatim sledi izgradnja dečjeg igrališta. Takođe jako nam je važno da se urade pešački prelazi u Kosovskoj i Prote Smiljanića, na mestima gde dosta dece prelazi ulicu kada idu u školu. Taj zahtev smo već predali saobraćajnoj inspekciji, navodi Simo Kesić, zamenik predsednika MZ Donji šor.
Anđelka Marković, predsednica MZ Donji šor, ističe da je skener za bolnicu nešto od čega će koristi imati ne samo svi građani Šapca nego i svih okolnih opština koje su upućene na šabačku bolnicu.
Mesna zajednica Preki šor očekuje 11 miliona dinara povračaja sredstava od poreza na imovinu. Takođe su planirali da deo novca odvoje za kupovinu skenera, ali i za infrastrukturne radove.
-Potrebno nam je da se uradi kanalizacija u Kolubarskoj i Miloša Obilića, jer je slab protok. Takođe, na listi je i obonova parkovskog mobilijara u Masarikovoj. Želimo i da se postavi usporivač brzine u Masarikovoj, kod Ekonomske škole, gde svakodnevno ulicu prelazi veliki broj dece iz čak tri škole. Takođe, treba da se uradi trotoar u Vlade Jovanović, Jovana Cvijić i Miloša Obilića. Za nas su to prioriteti i smatramo da trenutno ima urgentnijih stvari od bazena na otvorenom, kaže Aleksandar Krnješevac, predsednik Saveta Mesne zajednice Preki šor.
Predsednik Saveta MZ Šipurske livade Zlatan Marinković kaže da su oni predloge za neposredno izjašnjavanje predali Gradskoj upravi.
-Mi smo jedna od najsiromašnijih mesnih zajednica. Imaćemo samo oko 6 miliona dinara na raspolaganju. To je dovoljno da se asfaltira jedna i po ulica, a imamo čak pet neasfaltiranih. Takođe, želimo da našem fudbalskom klubu, koji je veoma uspešan, kupimo nešto od opreme. Planirali smo i da deo sredstava odvojimo za skener u opštoj bolnici, kaže Marinković.
Janko Milovanović, predsednik Saveta MZ Kamenjak kaže da će ovoj MZ biti vraćeno oko 11 miliona dinara.
-To planiramo da utrošimo na trotoare, asfaltiranje... Ništa ne bismo posebno izdvajali, sve nam je priortietno, ali videćmo za šta će se građani odlučiti, kaže Milovanović.
Predsednik Saveta MZ Kamičak Milan Stefanović navodi da su planove za ovu godinu predali i sada čekaju odgovor i referendu. Ističe da u ovoj MZ ima dosta toga da se radi, ali da će prvo raditi tamo gde je stanovništvo najugroženije i gde ima najviše dece.
-Treba da se asfaltiraju ulice, uradi kanalizacija, trotoari. Imamo Žakića grm, Mačvansku koloniju, ulicu Hajduk Stanka, na Triangli dosta neuslovnih ulica. Nezadovoljni smo što po novim pravilnicima ne možemo više da doniramo. Pre dve godine na taj način smo opremili dnevni boravak u “Natinoj školi”, uredili prostor oko česme, pomagali opremom fudbalski klub... Mnogo smo donirali i pomagali, iako nikome nismo davali novac na ruke, već kupovali ono što je potrebno. Sada više nemamo tu mogućnost, kaže Milan Stefanović.
Marina Mitrović, predsednica Saveta MZ Bair takođe je nezadovoljna načinom na koji sada mesne zajednice mogu da raspolažu sredstvima. Kaže da nije zadovoljna saradnjom sa Gradskom upravom, jer su im već vraćali neke zahteve i predloge koje su podnosili, pa ne zna šta će biti ni sa predlozima za ovo neposredno izjašnjavanje.
-Želeli smo zajedno da kupimo skener Opštoj bolnici, ali pitanje je da li ćemo to moći. Ne možemo više da dajemo donacije sportistima, školama, najsiromašnijima, a dosta ljudi nam se obraća za pomoć. Sredstva koja možemo da koristimo za mesnu zajednicu možemo da upotrebimo za opremanje prostorija. Nekima to nije potrebno. Znači da smo prinuđeni da ulažemo tamo gde ne treba, a ne možemo da dajemo za nešto za šta je stvarno potrebno, kaže Marina Mitrović.
Šta će od ovih predloga biti na “glasačkim listićima” biće utvrđeno posle isteka roka za podnošenje predloga, 9. novembra. Da li će biti izgrađen bazen, trotoar, ulica ili kupljena oprema - odlučiće građani svojim glasovima u decembru.

Ostali misteriozni
Predsednik Saveta MZ Žika Popović Vladan Manjenčić smatra da je rano da se priča o projektima.
-Čekamo da nam iz Gradske uprave odobre projekte. Tako da je još rano pričati o tome, neka ostane do daljnjeg, rekao je Manjenčić.
Mladen Čolić, zemenik predsednika Saveta MZ Jevremova rekao je da nema vremena za razgovor, a da ni predsednica Saveta Nevena Pavlović neće imati vremena jer sprema slavu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa