31. oktobar 2019.31. okt 2019.
Baza vrhunskog i masovnog sporta
Kros Radio televizije Srbije i Prvenstvo Srbije u krosu

Baza vrhunskog i masovnog sporta

Dva takmičenja u istom danu. Više od 2.000 učesnika. Test kandidata za Prvenstvo Balkana. Šabac daje podršku vrhunskom i masovnom sportu
Najbolji trkači Srbije u ovom trenutku, najuspešniji takmičari posebne atletske dicipline, krosa, kod nas još jednom su bili u Šapcu, već tradicionalno, krajem oktobra. Grad baštini gotovo decenijski niz uzastopne organizacije trka iz finalne serije Krosa Radio televizije Srbije (RTS), a ove godine je Šabac bio i grad domaćin Prvenstva Srbije u krosu. Isti dan, na istom mestu bila su dva separatna takmičenja, jer ko je učestvovao na trkama Prvenstva Srbije, nije imao pravo nastupa na Krosu RTS i obrnuto.
Osim po tradiciji Kros RTS se odlikuje i brojnošću koja je impozantna i za uslove Evrope.
-Ovo je 29. Kros serija RTS-a, a ove godine je, od početka takmičenja trčalo oko 400 hiljada takmičarki i takmičara svih uzrasta i to nas čini jednom od najvećih kros takmičenja u Evropi. Naredne godine slavimo jubilej i ovaj impozantan broj želimo da nadmašimo – rekao je Milan Nedić, direktor Radio Beograda.
Ne morate da pratite atletiku da bi ste čuli i znali za Oliveru Jevtić. Neverovatna Užičanka je nastupala u Šapcu, ali i pobedila. Najstarija takmičarka, 42-godišnja članica užičke „Mladosti“ ostavila je iza sebe sve u trci seniorski državnog prvenstva na 8.000 metara.
-Nisam bila favorit, tu ulogu imala je sjajna Teodora Simović, po rezultatima najuspešnija u Srbiji ove godine i sveukupni pobednik Kros serije. Pripremam se za maraton, želim da ispunim olimpijsku normu, te tek mesec dana ozbiljno treniram. Ipak, osećala sam se dobro na stazi i na kraju slavila – rekla je Olivera.
Šabac je još jednom pokazao da je grad sporta, ali i grad odgovornih ljudi koji su spremni da organizuju i vrhunska i masovna takmičenja, uveren je predsednik Skupštine grada i predsednik Organizacionog odbora Nemanja Pajić.
-Čestitke organizaotrima, uspeli su da stvore sve uslove, iako su u toku radovi. Uživali su svi, posetioci su gledali vrhunske sportiste, a takmičari imali jake rivale. Raste broj učesnika svake godine, ali osim kvantiteta, jača i kvalitet i to je nešto na šta treba da budemo ponosni. Kros objedinjuje vrhunski i masovni sport i mi kao Grad uvek ćemo biti podrška ovakvim događajima – uvereva Nemanja Pajić.
Redovan gost u Šapcu je i čuveni altetičar Dane Korica.
-Kros je praznik sporta i hvala organizatorima koji su učinili da bude to u potpunosti. Mnogo učesnika, mnogo dobrih trka i prava smotra atletike i sporta – smatra Korica.
Nastupilo je ovog oktobra više od 2.000 takmičara, od predškolaca do srednjoškolaca, odnosno od mlađih pionira do seniora, a održane su 32 trke.

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa