31. oktobar 2019.31. okt 2019.
Uvedite FUK-sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor
Projekat

Uvedite FUK-sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što će rezultati dobijeni realizacijom projektnih aktivnosti u dva izabrana subjekta iz Grada Šapca (JKP “Toplana Šabac” i JU “Narodni muzej Šabac”), omogućiti da se: ubrza proces uvođenja i primene sistema FUK kod drugih JKP i JU
Prva sednica radne grupe projekta „Uvedite FUK-sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor“, koji uz podršku sredstava vlade SAD, realizuje NVO Centar za održoiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka, održana je prošlog ponedeljka u Šapcu.
-Komunalna javna preduzeća (JKP) i lokalne javne ustanove (JU) su, zato što nisu reformisani, više podložni koruptivnim radnjama, pri čemu njihova, najčešće praktikovano, netransparentno poslovanje onemogućava građane i ostale korisnike usluga osnivače, NVO i medije da vrše potreban nadzor rada i trošenja javnih resursa. Kod svih navedenih aktera postoji kritičan nedostatak teorijskih i praktičnih znanja o zakonskoj obaveznosti uvođenja i uticaja sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) na (1) pružanje efikasnih javnih usluga, (2) nivo transparentnosti i (3) nadzor poslovanja JKP i JU. Takva situacija ima za posledicu nastavak pružanja nekvalitetnih, neekonomičnih i neefikasnih javnih usluga, što značajno usporava ukupan razvoj lokalnih zajednica. Opisani problem imperativno nameće neodložnu realizaciju doniranog projekta uz široku javnu podršku.
Projekat podržava neophodne reforme naših JKP i JU i doprinosi ispunjenu obaveza RS iz pregovaračkog poglavlja 32 – “Finansijska kontrola”, a koje se odnose na uvođenje sistema FUK kod korisnika javnih sredstava. Značaj ovog projekta ogleda se u tome što će rezultati dobijeni ralizacijom projektnih aktivnosti u dva izabrana subjekta iz Grada Šapca (JKP “Toplana Šabac” i JU “Narodni muzej Šabac”), omogućiti da se: ubrza proces uvođenja i primene sistema FUK kod drugih JKP i JU; unaprede znanja svih učesnika u projektu; unapredi nivo transparentnosti i stvori osnov za uspešan nadzor poslovanja lokalnih pružalaca usluga i trošenja javnih resursa, kako bi se predupredila pojava koruptivnih radnji i obezbedilo kvalitetno, ekonomično i efikasno pružanje javnih usluga građanima i privredi, što pospešuje demokratski i održiv razvoj lokalnih zajednica. Direktni korisnici efekata ovog projekta su: uprave i zaposleni dva subjekta iz Grada Šapca, nadležni članovi uprava i službenici drugih JKP i JU, korisnici lokalnih javnih usluga, predstavnici NVO i medija, dok su indirektni korisnici lokalne zajednice.
Projekat se realizuje u tri okruga iz Zapadne Srbije (Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski), u periodu septembar 2019 – maj 2020. godine. Realizacijom projekta se razvija i primenjuje moderan, poželjan, demokratski i održiv mehanizam zaštite od korupcije, netransparentnosti i neadekvanog nadzora poslovanja JKP i JU, a najveću korist od njegovog sprovođenja imaće naši građani i privreda. Dobrodošlo je učešće i doprinos u sprovođenju projekta kako svih navedenih, tako i drugih zainteresovanih lica- istkao je autor projekta dr Slobodan Ilić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa