31. oktobar 2019.31. okt 2019.
KRIVINA U OGLEDALU

Mali velikomučenik

Ni 24 sata nije prošlo od trenutka kada je Naučno-nastavno veće Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu usvojilo je izveštaj o doktoratu Siniše Malog, kojim je predloženo da se ministru finansija izrekne mera javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorata, doktorske grudi ministra zakićene su ordenom Srpske pravoslavne crkve.
Elem, Mali je, uz blagoslov Miroslava Gavrilovića, dobio orden Velikomučenika Kragujevačkih prvog stepena koji mu je uručen u u novom Hramu Silaska Svetog Duha na apostole u selu Barzilovica kod Lazarevca. Lepo koordinisana akcija, nema šta. Autori ovog spina dobro znaju da je mera javne osude najveća kazna koju Naučno nastavno veće nekog fakulteta može da izrekne, i pored oduševljenja što mu rad nije proglašen za plagijat, o čemu se nije ni raspravljalo, valjalo je učiniti još nešto. I naravno, kada je teško, uskače Miroslav Gavrilović koji je na dobrom putu da zaseni takvu veličinu kakva je bio Tomislav Nikolić, barem kada govorimo o deljenju ordenja.
Ne znam i nisam merodavan da govorim o tome da li je nečiji doktorat plagijat ili ne, ali uvek mi je u glavi, u ovakvim situacijama, ona rečenica Zorana Đinđića koji je govorio to tome da devojka ne može da bude malo trudna - ili je trudna, ili nije. Ako je Mali Velikomučenik plagirao sedam odsto svog doktorskog rada, onda je to plagijat, zar ne? Ali, kao što rekoh, nije moje da sudim o tome., Imam svoje mišljenje, ali ono nije relevantno naspram svih stručnjaka koji se ovom tematikom i problematikom bave.
Mene brine moja profesija. Ima neki lik koji se unazad godinama predstavljao kao novinara, čak je u nekoliko navrata bio gost i omražene im N1 televizije, postavljao pitanja Vučiću, čak, u nekom od Marićevih rijaliti programa. Zove se Milovan Jovanović. Meni je najpoznatiji kao gost u emisija kog onog Anđusa što je reketirao nekog putara sa 40.000 evra mesečno. Sada radi emisiju Stav na O2 televiziji i ugostio je Malog Velikomučenika istog dana kada je Naučno-nastavno veće donelo odluku. Veliki novinar, pitanje o toj odluci i uopšte o celoj gužvi vezanoj za njegov doktorat, postavio je u 42. minuti emisije.
Postoji jedno novinarsko pravilo koje je najglavnije, a tiče početka teksta, tv priloga, intervjua - uvek se kreće sa najvažnijom temom, najaktuelnijom. Novinar Milovanović je 42 minuta imao važnije teme da brsti sa Malim Velikomučenikom, da bi ga na kraju emisije pitao nešto što bi bilo najnormalnije da ga je pitao na početku. Da ne teram mak na konac, za razliku od raznih Marića, Sarapa, Dea i Žika, barem ga je pitao. Ovima ne bi palo na pamet. Tačno znaju koliko je dug povodac kojim ih drže.
Lako je danas biti Mali Velikomučenik u Srbiji. U velikoj je milosti Prvorođenog, novinari mu čine plezir, dive mu se, a crkva ordenuje. Po logici crkve, normalno je da Mali Velikomučenik dobije orden. Dobio ga je on i ranije, ali sudbina je htela da se za velikomučenika proglasi baš sada. Crkva mu je dodelila orden verovatno zato što je dosta novca iz budžeta preusmerio ka organizaciji kojom rukovodi Miroslav Gavrilović. Problem koji imam sa ti je taj što nije delio svoje pare, već naše.
Svojevremeno je ova zemlja imala patrijarha. Bio je to Patrijarh Pavle. Nekom prilikom se jedan od nekadašnjih gradskih funkcionera na sav glas se hvalio, na nekom skupu na kojem je prisustvovala i Njegova Svetost, koliko je para dao za crkvu. Patrijar Pavle ga je čuo i odgovorio - E, moj sine, nisi ti dao svoje pare, iz svog zavičaja, već si crkvi uplatio pare građana Beograda koji i tebe plaćaju za posao koji radiš. Ovaj funkcioner, malo je reći, pocrveneo je i pobegao u masu, ali urbana legenda je ostala.
Našim parama plaćaju Gavrilovićev blagoslov. Red je da za tako nešto dobiju i orden i to onaj pravi, ne neki plagijat ili kopiju. Za prave pare ide i original orden.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa