31. oktobar 2019.31. okt 2019.
Proslavio 549. rođendan
SAVACIJUM

Proslavio 549. rođendan

Jubilej kakav Šabac do sada nije imao. Od svečanog obeležavanja 500. godišnjice do tužnog tri puta preseljavanja “Kamena znamena”. Umni građani zaboravljaju da svoju obavezu da brinu o svom gradu. Kamen znamen sada je na sigrunom mestu, pored fontane na gradskom trgu
U sredu, 23. oktobra 1970. godine Šabac je obeležio 500. godišnjicu svoga postojanja kao ljudska nasebina. Taj jubilej, ta svečnost, dogodila se na dan oslobođenja Šapca posle Drugog svetskog rata, 23. oktobra 1970. godine. Ovaj datum je bio i zvanični datum oslobođenja grada od fašizma. Danas (?), ne znam zašto, taj datum je izbrisan iz novije istorije Savacijuma, odnosno Šapca. Svi narodi u svetu ponose se sa godinama starosti svoga naselja i na razne načine obeležavaju ovu godišnjicu.
Prvo obeležavanje ove jubilarne godišnjice Šapca dogodilo se 23. oktobra 1970. godine, kada je Šabac navršavao 500 godina od zvaničnog pomena kao ljudska naseobina.
Pošto je 500 godina zaista veliki jubilej, Šapčani se organizovaše, i na Dan oslobođenja grada – 23. oktobra 1970. godine, ugradiše spomen ploču, simbolično nazvanu “Kamen znamen”, i obeležiše ovaj svoj veliki rođendanski jubilej grada.
Sa velikom ljubavlju i na svečan način, ispred hotela “Sloboda”, ugradiše Kamen znamen u trotoar, tako da je svako, ko tu prolazi, video istoriju svoga grada. Da je sve rađeno iz ljubavi prema svom gradu vidi se i iz teksta na spomen ploči, koji glasi: “na 500. godišnjicu svoga grada Šapčani ugradiše Kamen znamen”. Na ploči stoji i datum 23. oktobar 1970. godine. Tada je bila dvostruka svečanost u gradu- 500 godina Šapca i Dan oslobođenja grada.
Ono raspoloženje i zadovoljstvo građana postavljanjem Kamen znamena trajalo je destinu godina, sve do izgrdnje zgrade “Kifla”. Od tada Kamen znamen počinje da gubi svoju istorijsku vrednost. Zbog izgradnje “Kifle” rekonstruistan je i taj deo trga, pa je u centru izgrađen betonski krug sa namenom za cveće, navodno da bude ukras tog dela grada. Ovo “navodno” znači da tu skoro nikada nije bilo nekog cveća sem nešto zelenila i šiblja. U centru tog šiblja bio je “ugrađen” istorijski Kamen znamen, koji se od korova i šiblja nikada nije ni video. Tamo je čamio sve do nove rekonstrukcije sadašnjeg trga pre godinu-dve. Stiče se utisak da su se Šapčani dosta brzo i olako odrekli traga značajne polumilenijumske istorije svoga grada. Samo da znaju Šapčani - ovakav jubilej malo koji grad u Srbiji ima. Godina 1470. bila je tada upisana i u ondašnji grb grada.
Novom rekonstrucijom sadašnjeg trga, pod sretnim okolnostima, Kamen znamen se poslednji put preseljava, sa nadom da nikada više neće menjati svoje mesto, tim pre što nema, i nikda nije imao, nikakvo političko značenje, već samo kulturno-istorijsku vrednost. Danas se nalazi na novom trgu, ugrađen pored atraktivne fontane, na zadovoljstvo svih građana Šapca.
Buduća pokolenja znaće, i mogu da se ponose da se građani istorijski vrednih 500 i više godina.
Kao građanin ovog grada ponosan sam na sve što se novo događa i stvara u Šapcu. Poznato mi je da je Šabac od postojanja pa do nedavno u mnogo čemu bila prva varoš u Srbiji. Zar to nije to nešto gde svi treba da se ponosimo. Ovaj slučaj sa Kamenom znamenom prosto proziva umne Šapčane – istoričare, arhitekte, književnike, pesnike, muzeje, umetnike svih zanimanja, pa i sve građane, da sačuvamo sve istorijske vrednosti koje grad sada ima i koje će imati, to je naša obaveza prema pokolenjima i budućnosti.
Šapčani, srećna nam 549. godišnjica našeg grada!
S.Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa