31. oktobar 2019.31. okt 2019.
RADIONICE U STARTIT CENTRU:

Pravljenja aplikacija za Android i kreiaranja veb-sajtova

Protekle nedelje održane su dve besplatne IT radionice, pravljenja aplikacija za mobilni telefon i kreiranja veb-sajtova na kojoj su učestvovali učenici od petog do osmog razreda. Uz edukatora Todora Cvetanovića prvog dana radionice deca su se upoznala sa App inventor platformom i napravila svoju prvu aplikaciju. Platforma na kojoj su radili je potekla sa poznatog američkog MIT univerziteta koja omogućava deci da naprave aplikaciju za mobilni telefon prema svojim merama. Međutim, samo pravljenje aplikacije se ne završava završetkom radionice, već polaznici imaju mogućnost da napreduju kroz samoinicijativni rad nadograđujući stečena znanja i veštine. Samim time, videli su kako se menjanjem reči koje aplikacija treba da izgovori i određenih parametra u aplikaciji, menja i način funkcionisanja same aplikacije i pruža mogućnost za njenu nadogradnju.
- Deca su naučila da prave svoju prvu aplikaciju za Android. To je veoma jednostavna aplikacija koja treba da zainteresuje osnovce da nastave da se bave IT-em. Cilj je podizanje svesti i znanja o praktičnim IT veštinama koje nesumnjivo mogu da koriste deci za poslove budućnosti – rekao je edukator Todor Cvetanović.
Druga radionica osmišnjen je tako da svakom učeniku omogući usvajanje kreativnih veština. U pitanju je bilo pravljenje veb-sajtova na Viks (Wix) platformi koja postoji već trinaest godina. Ona omogućava pravljenje elegantnih i profesionalnih sajtova sa lakoćom i kao takva, idealna je za početnike koji žele da se oprobaju u ovom „zanatu“.
- Poenta ove radionice je bila da svako dete napravi sajt prema svojim željama i interesovanjima (jedni su pokrenuli blog o igranju igrica što je sada popularno među mladima, a drugi blog za školu ili blog o svojim vannastavnim aktivnostima).
Platforma je dobra za početnike, jer pruža mogućnost da naprave kvalitetne veb-sajtove veoma lako. Pored kreiranja imala su priliku da se upoznaju sa procesom kako je ranije izgledao pravljenja ovakvog sajta. Važno je da nauče kako sutra mogu primeniti neku od ovih tehnologija, koju uče u školama ili ovakvim radionicama. Ako budu zainteresovani moći će da nastave samostalan rad od kuće uz stručnu mentorsku pomoć – istakao je edukator Todor Cvetanović.
Radionica su održane pod projektom „Digitalni zamak“ čiji je organizator Udruženje BEUM iz Beograda. Projekat je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
M.G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa